Meteorski uspon nove igračke Berluskonija i Galijanija

Piše: Igor Hrvatin

Za fudbalski klub Moncu jedan prosječan navijač i obožavalac fudbala možda nikada nije ni čuo.

Kada se pomene ime Monca vjerovatno nam je svima u mislima legendarna trkačka staza za formulu 1, Nacionalni  Autodrom Monca. Monca je klub duge ali ne i bogate fudbalske tradicije, osnovana je davnog 1. septembra  1912 godine. Originalne boje kluba su bile plava i bijela, da bi se od 1928. godine klub orijentisao na crvenu i bijelu (biancorossi) što će biti osnovne boje i do današanjeg dana.

Monca nikada nije igrala u prvoj italijanskoj ligi. 1951. godine prvi put se Monca kvalifikovala za Seriju B  i tu je ostala punih 19 godina. Najbliže što je klub ikada bio plasmanu u Seriju A, dogodio se tokom sezone 1969/70. Monca je izgubila od Varezea svoju pretposljednju utakmicu u ligi i tako je izostala promocija u najbolje takmičenje u Italiji.

Par sezona kasnije Monca je imala šansu da se kroz plej of meč protiv Peskare izbori za promociju, nisu uspjeli ni tada.

Ipak da nije sve tako tužno i neupješno pokazuju i rezultati u nacionalnom kupu Serije C u kojem Monca drži rekord od 4 trofeja kao i 4 titule prvaka Serije C. Zašto onda pišemo i pričamo o baš ovom fudbalskom klubu. Na scenu stupa Silvio Berluskoni, jedan od 10 najbogatijih Italijana, bivši premijer te zemlje i jedna od najkontraverznijih ali ujedno i najharizmatičnijih persona na svijetu.

Foto: AC Monca

84-šnji Berluskoni 28. septembra 2018. godine kupuje Moncu za 3 miliona eura i najavljuje velike i krupne ciljeve. Pohod na Seriju A. Berluskoni je sa sobom doveo i svoju desnu ruku, čuvenog Adriana Galijanija. Interesantna je i činjenica da je Galijani rođen u Monci i da je svoje prve fudbalske poslove počeo u ovom klubu davne 1984. godine, gdje ga je i primjetio Berluskoni i doveo u Milan.  

Ovaj dinamični duo vodio je 31 godinu izuzetno uspješno (rosonere) do najvećih ostvarenja. U periodu u kom su rukovodili Galijani i Berluskoni , Milan je osvojio  5 titula Lige Šampiona i 8 domaćih prvenstava. Brojne su fudbalske legende zakoračile na “San Siro” i tu ostavile neizbrisiv trag. Dejan Savićević, Zvonimir Boban, Paolo Maldini, Franko Baresi, Roberto Bađo, pa da idemo u nešto novije vrijeme, Alesandro Nesta, Andrej Ševčenko, Rikrado Kaka i mnogi drugi, nemamo prostora ovdje da ih sve nabrojimo.

Dolaskom Berluskonija i Galijanija na čelo kluba, došao je naravno novac ali i fudbalski šarm, tako da je sastav Monce pretrpio velike i značajne promjene. Trener je nekadašnji igrač Lacija i Milana, Kristijan Broki, mnogi će ga se sjetiti jer je sa Gatuzom, Pirlom i Ambrozinijem činio jedan pakleno jaki vezni red šampionskog Milana.

Takođe igrački kadar je značajno izmjenjen, glavni napadač Monce je “nestašni” Mario Baloteli (nekadašnji napadač Intera, Milana i Mančester sitija), rame uz rame sa njim je i Kevin Prince Boateng i Gabrijel Paleta sve nekadašnji igrači Milana. Očigledno da Galijani i Berluskoni dovode svoje eks ljubimce da igraju u Monci.

Možda bi i najveće iznenađenje bilo da je Galijani uspio da ubijedi Rikarda Kaku da ponovo obuče kopačke i dres i da se vrati iz penzije i zaigra za mali italijanski klub. Kako stvari sada stoje Monca je na drugom mjestu Serije B, sa osvojenih 47 bodova.

Ekspresno je tokom sezone 2019/20 izborila promociju iz Serije C u viši rang.

Foto: AC Monca

Mogu slobodno reći da ne postoji navijač Milana bilo gdje u svijetu, koji do kraja sezone neće pomno pratiti sta će uraditi “crveno-bijeli”.

Zamislite samo ako Berluskoni i Galijani uspiju da Moncu uvedu u najkvalitetnije takmičenje u Italiji, kakve će onda pregovore i kakve igrače će Monca moći da dovede uz sav fudbalski i ljudski šarm pomenutog dvojca. 

Da zaključimo sa riječima i filozofijom života vlasnika fudbalskog kluba, “Onaj koji vjeruje bori se, onaj koji vjeruje prevazilazi sve prepreke, onaj koji vjeruje pobjeđuje “ Silvio Berluskoni.

Borac zaustavio “studente”

Radulović saopštio spisak: Povratak Saveljića, debitanti Đurđević i Martinović