Evropsko prvenstvo 2021: Francuska, Njemačka, Engleska, Španija kandidati za tron…

Piše: Igor Hrvatin

Za ljubitelje fudbala na starom kontinentu, pored Lige Šampiona, završni turnir najboljih evropskih reprezentacija, je najvažnije takmičenje, koje se održava na svake četiri godine još od 1960.

Pandemija je na jednu godinu odložila Evropsko prvenstvo, pa se prvi put u istoriji, takmičenje igra u neparnoj godini.

Kuriozitet je takođe i to da se završni turnir igra u 11 gradova: Londonu, Glazgovu, Minhenu, Amstedrdamu, Kopenhagenu, Sankt Petersburgu, Sevilji, Rimu, Budimpešti, Bukureštu i u Bakuu.

Od 11. juna kreće borba za trofej “Henrija Delaunaja”, nekadašnjeg sekretara fudbalskog saveza Francuske, čovjeka od koga je sve počelo.

A počelo je kako davne 1960, na turniru nakon kvalifikacija učestvovale su četiri selekcije: Francuska, SSSR, Čehoslovačka i SFR Jugoslavija. U finalu Sovjeti su sa 2:0 savladali Jugoslaviju, na “Parku Prinčeva”.

Foto: twitter/Uefa Euro

Prije nego što počnemo da analiziramo grupe, reprezentacije, asove, lično bih se osvrnuo na EURO, koje sam kao devetogodišnjak gledao, bilo je to takmičenje u Engleskoj 96. godine.

Navijao sam za domaćina zbog njihove “9” Alana Širera, “Gordi Albion” je izgubio u polufinalu od Njemačke nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca, ali detalj koji i dan danas pamtim nije bio sa tog meča.

Foto: twitter/Uefa Euro

U 1/4 igrale su Češka i Portugal. Dugokosi krilni igrač, Karel Poborski (kasnije napravio odličan ugovor sa Mančester junajtedom) je početkom drugog poluvremena lobovao golmana Portugala Viktora Baiju i to je bio jedan od golova koje ću pamtiti zauvjek.

Finale iz 2000. godine u Roterdamu i meč možda dvije najkvalitetnije selekcije – Francuska i Italija igrale su u finalu.

Za “trikolore” su tada nastupali: Bartez, Loran Blan, Lilijam Turam, Marsel Desaji, Juri Đorkaef, Didije Dešamp (trenutni selektor Francuske), Zinedin Zidan, Tijeri Anri i drugi.

Italija je u svom sastavu okupila sljedeće asove: Toldo, Nesta, Kanavaro, Maldini, Albertini, Toti, Del Pjero, Delvekjo… Na terenu se vodila prava borba titana, Italijani su poveli golom Delvekja u 55 minutu, da bi u 93 minutu u posljednjim sekundama utakmice Viltord donio Francuskoj izjednačenje i produžetke, ostalo je istorija.

U produžecima u 103 minutu David Trezege postiže „Zlatni gol“ i Francuska osvaja Euro 2000, objedinivši tako titulu svjetskog šampiona iz 1998, sa evropskom krunom, nešto što je poslije pošlo fudbalerima Španije „za nogom“ 2008. i 2010.

Portugal 2004. i titula potpunog autsajdera Grčke, gdje su “Heleni” pod vođstvom Ota Rehagela uspjeli da na tom turniru pobijede selekcije: Španije, Češke, Francuske, da bi u finalu golom Haristeasa savladali i domaćina Portugal.

Foto: twitter/Uefa Euro

Euro 2012. i Pirlova “Panenka” protiv Engleza. Nisam mogao da gledam izvođenje jedanaesterca Antonina Panenke na Euru 1976. na Marakani u Beogradu, kada je Češka njegovim maestralnim pogotkom savladala Zapadnu Njemačku nakon penala, ali zato se sjećam izvođenja jedanaesterca italijanskog plejmejkera Andrea Pirla protiv Engleske u momentu kada su Azuri bili pred eliminacijom.

Foto: twitter/ Uefa Euro

Da se sada vratimo onome što nas očekuje ovoga ljeta. Ovako izgledaju grupe za ovogodišnji Euro.

Grupa A: Turska, Italija, Vels, Švajcarska.

Na prvi pogled čini se da će ovo biti lako za “Azure”, da će obezbijediti prolaz u nokaut fazu. Italija je bila u krizi, nisu uspjeli da se kvalifikiju za mundijal 2018. u Rusiji i selekciju je nakon toga preuzeo Roberto Manćini, Italijani su se stabilizovali, dobili su sve mečeve u grupi uz impresivnu gol razliku.

Foto: twitter/Uefa Euro

Zanimljivo je da nema igrača Milana u reprezentaciji. Golman selekcije Điđi Donaruma je slobodan igrač i na ljeto će najvjerovatnije pojačati PSŽ.

Švajcarska reprezentacija, generacija koja već nekoliko godina igra zajedno, imaju kontinuitet pojavljivanja na velikim takmičenjima, iskustvo i timski dug krase popularne “sajdžije” koji važe za drugog favorita grupe A.

Foto: twitter/Uefa Euro

Reprezentacija Turske, njihov glavni problem je nepouzdanost, njihova igra oscilira, od pobjede nad Holandijom i Norveškom do remija kući sa Letonijom. Prve zvijezde ekipe biće napadač Lila Burak Jilmaz i Hakan Čalhanoglu igrač Milana. Selekcija Velsa, ostrvljani dolaze potpuno relaksirani na Euro, glavne zvijezde tima su Geret Bejl i Aron Remzi. Ekipu praktično čine igrači Premijeršipa, Zmajevi igraju ostrvski fudbal, agresivna su ekipa i umiju da odigraju na rezultat.

Grupa B: Danska, Finska, Belgija, Rusija.

“Crveni Đavoli” važe ne samo za favorita grupe, već je Belgija apsolutni favorit i za pojavljivanje u samom finalu Eura. Najveća glavobolja selektora Roberta Martineza, biće kako da uklopi svoje zvijezde i da nađe način da svima njima pruži šansu: Kurtoa, Aldervejled, Vertongen, Vermalen, De Brujne, Karasko, braća Azar, Tilemans, Vitsel, Lukaku, Mertens, Benteke, Batšuaji.

Foto: twitter/Uefa Euro

Sa druge strane, Danci imaju iskusnu ekipu koja najveće nade polaže u svoju odbranu. Predvodnik tima biće zvijezda Intera, Kristijan Eriksen. “Zbornaja” će imati podršku navijača, jer kako je najavljeno u Sankt Petersburgu biće omogućeno prisustvo 50 odsto publike na stadionu Zenita.

Foto: twitter/Uefa Euro

Rusija će upravo sa Danskom voditi glavnu borbu oko drugog mjesta i prolaza dalje. Niko ne očekuje od debitanata reprezentacije Finske da uradi nešto više na Euru. Finci su po prvi put izborili plasman na neko veliko takmičenje. Udarna igla tima je napadač Noriča Temu Puki, podrška njemu biće golman Lukaš Hradecki i Glen Kamara bek škotskog Rendžersa.

Grupa C: Holandija, Ukrajina, Austrija, Sjeverna Makedonija.

Holandija na ovogodišnji Euro, dolazi nakon što je selekcija preskočila Euro 2016 i Mundijal 2018. Nema više velikih zvijezda poput: Veslija Snajdera, Arjena Robena, Robina Van Persija ili starijih poput Edgara Davidsa ili Marka Van Bastena. Na scenu su stigli neki novi klinci, poput: Matijasa De Lihta, Žoržinja Vajnalduma, Memfisa De Paja, Frenkija De Jonga i drugih. Sigurno da će se odsustvo najboljeg štopera na svijetu Virdžila Van Dajka osjetiti na igrama “Lala” ali ipak u kakvom god sastavu Holanđani da dođu, oni predstavljaju ozbiljnu reprezentaciju.

Foto: twitter/Uefa Euro

Ukrajinu sa klupe predvodi legendarni as Andrej Ševčenko, a njegovi glavni aduti na terenu biće zvijezda Mančester Sitija Oleksandr Zinčenko te Ruslan Malinovski i Jarmolenko. Sa takvim imenima sigurno je da će Ukrajina imati šta da kaže u borbi za drugu fazu takmičenja.

Austrija na šampionatima Evrope na kojim se kvalifikovala 2008 i 2016, nikada nije prošla grupnu fazu, oba puta „Das Team“ imao je po bod. Glavna zvijezda tima je novi štoper „Reala“ David Alaba, okosnica tima igra u Njemačkoj Bundes ligi i naravno da se radi o jednom respektabilnom timu. Ekipi koja će sigurno voditi borbu sa Ukrajnom za drugo mjesto.

Foto: twitter/Uefa Euro

Sjeverna Makedonija, još jedan debitant na velikim takmičenjima. Plasman na Euro za reprezentaciju „lavova“ predstavlja podvig. Ekipa trenera Igora Angelovskog u lijepoj i opuštenoj atmosferi dočekuje takmičenje. Napadač Đenove legendarni 37 godišnji Goran Pandev, prva je zvijezda tima a iskusnom napadaču pomoć će pružiti i talentovani saigrači: Eljif Elmas, Enis Bardija i štoper Darko Velkovski.

Grupa D: Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka.

Selekciju Engleske, preporodio je selektor Garet Sautgejt, oslonio se na mlade nadolazeće lavove i očigledno pogodio. “Gordi Albion” zauzeo je 4. mjesto na posljednjem Mundijalu u Rusiji. Ekipa je “prebogata” sa vrsnim igračima. Napad selekcije “tri lava” je fantastičan, trio asova : Hari Kejn, Markus Rašford i Rahim Sterling garantuje da će protivnički golmani i odbrambeni igrači imati velike probleme kako bi spriječili nekog od njih da postigne pogodak.

Foto: twitter/Uefa Euro

Sredinu i odbranu Engleske selekcije čine uglavnom igrači najkvalitetnije “Premijer lige”, pravi spoj mladosti i iskustva. Navijači sada sa pravom mogu da se nadaju plasmanu u završnicu turnira.

Selekcija Hrvatske, nakon istorijskog uspjeha u Rusiji na posljednjem Mundijalu, pokušaće da nastavi sa nizom dobrih rezultata. “Vatreni” nisu bili toliko uspješni na Euru kao na Mundijalima, najbolji plasman “kockastih” na šampionatima Evrope bilo je 5 mjesto 2008.

Foto: twitter/Uefa Euro

Selektor Zlatko Dalić, neće moći da računa na neke heroje iz Moskve, poput Marija Mandžukića i Ivana Rakitića koji su se povukli iz reprezentativnog fudbala. Ipak Hrvatska idalje ima ozbiljnu reprezentaciju predvođenu: Modrićem, Marcelom Brozovićem, Ivanom Perišićem i Mateom Kovačićem.

Škotska se vraća na veliku scenu poslije 23 godine a na Evropsko prvenstvo poslije 25 godina. “The Tartan Terriers” otvaraju svoju sagu 14. juna na svom “Hemden Parku” stadionu Glazgov Rendžersa protiv Češke, očekuje se posjeta oko 12.000 euforičnih škotskih navijača.

Foto: twitter/Uefa Euro

Po riječima legendardnog Ser Aleksa Fergusona: “Znam da je to samo 12.000 ljudi, ali 12.000 na Hempden Parku je kao oko 50.000 na Vembliju”. Ključni mečevi za Škote biće pred svojim navijačima protiv Češke i Hrvatske , tu će tražiti šansu za eventualni prolaz dalje, dok će “komšijski” derbi igrati na Vembliju protiv Engleske 18 juna. Nisu Škoti bez svojih zvijezda, lijevi bek Endi Robertson igrač Liverpula jedan je od najboljih bekova današnjice a mladi i talentovani vezista Mančester Junajteda Skot Mektominej biće “mozak” ekipe na sredini terena.

Česka, davno su prošla vremena, Pavela Nedveda, Karola Poborskog, Milana Baroša, Petra Čeha i ostalih slavnih fudbalera “Narodnog tima” , ovaj sastav svoju šansu čeka iz sijenke i u ovako teškoj grupi malo je vjerovati u neki ozbiljniji rezultat. Igrači Tomaš Souček iz West Hema i Patrik Šik pružiće sve što znaju za svoju reprezentaciju, ostaje nam da vidimo koliko će to imati rezultata.

Grupa E: Španija, Švedska, Poljska, Slovačka.

Čini se da je Španija, nakon kompletiranja tri titule u nizu, dva evropska (2008, 2012) i svjetsko prvenstvo (2010), u padu. Treneru Luisu Enrikeu posebno će biti teško, obzirom da u zadnjoj liniji nema veterana Serhija Ramosa (nema niti jednog igrača Real Madrida u selekciji Španije).

Foto: twitter/Uefa Euro

Sredina terena je i dalje fantastična, predvodi je član “stare garde” Serhio Buskets, tu su pored njega : Tijago Alkantara, Koke, Fabijan Ruiz, Markos Ljorente. “La Rohu” u napadu predvode : Alvaro Morata, Đerard Moreno, Feran Tores i drugi. “Crvena Furija” je svakako po imenima i kvalitetu i dalje izuzetna selekcija, ostaje pitanje mogu li ponoviti uspjehe njihove zlatne generacije, Ćavija i Injeste.

Poljska sigurno nije favorit i daleko je od najkvalitetnije selekcije starog kontinenta ali kada imate u napadu najboljeg, sve je moguće. Od Roberta Levandovskog sve počinje i sve se završava za “Orlove”. Na Prošlom Euru, Poljaci su došli do 1/4 finala, da li Robi i družina mogu da ponove taj rezultat.

Slovačka, još jedna selekcija koja svoju šansu čeka iz drugog plana. Marek Hamšik  najveća je zvijezda ekipe. Štoper Intera Milan Škrinjar predvodi odbranu, dok će u napadu najopasniji biti Mihail Duraš i mladi igrač Fejnorda Robert Boženik.

Foto: twitter/Uefa Euro

Zlatan Ibrahimović neće igrati za selekciju “tri krune”. Navijačima je čini se odmah raspoloženje splasnulo. Ipak Šveđani u ovom milenijumu nisu propustili niti jedno takmičenje u Evropi. Imena poput: Emila Forsberga, Dejana Kuluševskog, Aleksandera Isaka , Robina Olsena garantuju da će plavo-žuti biti težak i ozbiljan protivnik i mogući učesnik druge faze.

Grupa F: Mađarska, Portugal, Francuska, Njemačka.

Foto: twitter/Uefa Euro

Dovoljno je pogledati sastav grupe i zaključak je jednostavan, grupa smrti. Mađarska, pošto će biti domaćin grupe, moći će da uživa u vrhunskom fudbalu. Šanse da Mađari prođu grupu praktično nepostoje.

Portugal je, neočekivano tog ljeta 2016. postao šampion starog kontinenta. Čini se da ove godine “Evropski Brazilci”, imaju još bolji i kvalitetniji sastav u odnosu na poslednji Euro. Kristijano Ronaldo, Bruno Fernandeš, Bernardo Silva, Žoao Feliks, Diogo Žota, sve je jasno, paklen sastav ali ujedno i veliki pritisak na pomenutu generaciju da uradi nešto poput Španaca, da odbrani titulu.

Mogu li Portugalci do finala ili će ih neka nova Evropska sila spriječiti. Svakako u tome da zaustavi Portugalce motiva ne može da zafali aktuelnom svjetskom šampionu Francuskoj.

Foto: twitter/Uefa Euro

Upravo je “Galske pjetlove” Portugal porazio na zadnjem Euru u finalu. Selektor Didije Dešamp, rođeni pobjednik, vjerovatno ima najmoćniju reprezentaciju na raspolaganju. Kilijan Mbape, Pol Pogba, Ngolo Kante, Hugo Ljoris, Antoan Grizman, Rafael Varan,Kingsli Koman, Karim Benzema. Po sastavu selekcije, reklo bi se da Francuzi mogu sami da igraju protiv ostatka Evrope i da ne izgube. Odavno nije bilo jače selekcije, ali kao što znamo, imena ne igraju a svaka utakmica i takmičenje je za sebe. Na kraju da završimo sa Njemačkom.

Gari Lineker je davno rekao “Fudbal je igra, u kojoj 22 čovjeka trče za loptom i na kraju uvjek pobjeđuju Njemci”. Pobjeđivali su Njemci u finalima Eura tri puta, vidjećemo koliko će moci “The Elf” ovoga ljeta.

Foto: twitter/Uefa Euro

Svakako posebno ime je trener Joakim Lev, čovjek koji je Njemačku odveo na krov svijeta 2014, u sred Brazila, on je “Pancere” 2010 predvodio do 3. mjesta na Mundijalu u Južnoj Africi, dok je 2008. bio drugi na Euru. Impresivna biografija i jedna bogata trenerska karijera u nacionalnom timu. Biće ovo Joakimovo poslednje druženje sa najboljim njemačkim fudbalerima. Sigurno je da Kai Haverc, Timo Verner, Manuel Nojer, Tomas Miler, Toni Kros, Ilkaj Gundogan, žele da svog “šefa” isprate sa najboljim mogućim rezultatom.

Foto: twitter/Uefa Euro

Ono što treba da raduje sve fanove fudbala je činjenica da od 11.juna pa u narednih mjesec dana možemo da uživamo u kvalitetnim mečevima. Prvenstvo otvaraju u petak u 21:00 na stadionu “Olimpiko” u Rimu, selekcije Italije i Turske.

Silovita Zvezda na startu finalne serije: +29 protiv Mege za 1:0

Karate reprezentacija sa pet takmičara u kvalifikacijama za OI u Tokiju