Damfris u 85. minutu donio trijumf Holandiji

Holandija je pronašla način da osvoji tri boda u prvom meču na Evropskom prvenstvu.

Da bi savladala Ukrajinu 3:2 je, međutim, prošla kroz različite faze igre, pokazala mnogo vrlina u napadu, ali i mana u defanzivi. Na kraju je trijumf donio desni bek Denzel Damfris šest minuta prije kraja kada je pogodio glavom na centaršut Nejtana Akea.

Imalo je „oranje” sve nakon sat igre, pogocima Žoržinija Vajnalduma i Vouta Veghorsta je bilo 2:0, a onda se okrenulo sve – Andrij Jarmolenko je majstorskim pogotkom smanjio 15 minuta prije kraja, da bi već u 79. poslije prekida glavom mrežu zatresao Roman Jaremčuk.

Šok za Holanđane, za navijače, za De Bura, koji se posljednjih dana borio sa velikim pritiskom i kritikama zbog načina igre i formacije sa tri igrača u posljednjoj liniji.

Njegova Holandija je djelovala sigurno, sve do momenta kada je rival smanjio na 2:1.

Kriza je trajala sve do tog centaršuta Akea i udarca glavom Damfrisa, fudbalera PSV-a.

Domaćin je u prvom poluvremenu zaslužio da vodi, stvorio je četiri-pet prilika, imao ukupno 10 udaraca na gol, a pamtiće se da su po dva puta do gola mogli Damfris i Vajnaldum, pa Veghorst.

Golman Ukrajinaca Georgi Bušćan je, međutim, hvatao sve što je išlo u okvir… Nije ni Ukrajina, doduše, bila bezopasna u prvom dijelu, prijetila je preko Jarmolenka i Ruslana Malinovskog, ali bio je to meč u kojem je gotovo sve zavisilo od narandžastog tima.

Holandija u četvrtak u Amsterdamu ima šansu da napravi korak ka osmini finala – igra protiv Austrije, koja je juče bila bolja od Sjeverne Makedonije 3:1.

Ukrajinci i Makedonci će se sastati istog dana u Bukureštu.

Crnogorski karatisti bez vize za Tokio

Brzina relativan pojam