CR 111: Tako sam srećan; Infantino: Ti si ikona

foto: twitter/fifa

Golovima u 89. i 96. minuti utakmice reprezentacije Portugala i Republike Irske, kojima je donio pobjedu svojoj ekipi, Cristiano Ronaldo je došao do rekordnog broja od 111 pogodaka u reprezentativnim nastupima.

Ronaldo je do srijede dijelio prvo mjesto na vječnoj listi s Irancem Alijem Daeijem, koji je svoju karijeru u nacionalnom timu završio sa 109 pogodaka.

Iako je u 15. minutu dvoboja u Faru 36-godišnji portugalski napadač promašio penal, iskupio se pogocima u zavšnici kojima je Portugal preokretom došao do pobjede 2:1, a on srušio rekord koji je trajao 15 godina.

“Tako sam srećan. Ne samo zato što sam srušio rekord nego i zbog posebnosti trenutka, onoga što smo doživjeli na ovoj utakmici. Borili smo se do kraja i vjerovali u sebe”, izjavio je Ronaldo, koji pogocima protiv Irske došao do brojke od 49 golova u posljednjih 47 nastupa za portugalsku reprezentaciju.

“To postignuće je nagrada za fenomenalnu karijeru i gotovo dvije decenije predstavljanja države na najvišem nivou, što svjedoči o izuzetnoj predanosti tvojoj umjetnosti i o tvojoj nevjerojatnoj strasti prema fudbalu”, izjavio je predsjednik FIFA Đani Infantino.

“U procesu rušenja rekorda po broju golova u međunarodnom fudbalu, postao si ne samo nacionalni heroj već međunarodna ikona i idol za mlade igrače širom svijeta. Tvoje vještine i konstanta želja za napretkom zaslužuju globalno divljenje. Parabéns, Cristiano”, dodao je Infantino.

Stefanos Cicipas u 3. kolu, kraj za Koko Gof

Odlazak ledenog Finca