Odlazak ledenog Finca

Piše: Igor Hrvatin

Legenda formule 1 , Finac Kimi Raikonen najavio je da se povlači na kraju sezone. Popularni  “Iceman”  je na društvenim mrežama objavio da će se nakon svoje 19. sezone definitvno podići ručnu.

“To je to. Ovo će biti moja posljednja sezona u Formuli 1. Odluku sam donio prošle zime. Nije mi bilo lako, ali je došlo vrijeme za nove stvari. Iako je trenutna sezona u toku, želim da zahvalim porodici, timu i svima koji su bili dio moje karijere, a posebno navijačima. Formula 1 se za mene završava, ali ima puno stvari u životu koje želim da iskusim”, napisao je Kimi.

Priliku da se oproba u jednom najkvalitetnijih auto-moto takmičenja, Finac je dobio davne 2000. godine, kada je vlasnik tima “Sauber” Peter Sauber, odlučio da tada debitantu Raikonenu omogući da “pokaže šta zna” na stazi u Italiji u Muđelu. Prvi testovi su pokazali da je Raikonen brži od svog timskog kolege Pedra Diniz-a pola sekunde po krugu. Nakon dodatnih testiranja u Barceloni , Peter Sauber donosi tada hrabru odluku da registruje “Iceman-a” za 2001. godinu.

Odluku su osporavali gotovo svi važniji ljudi u formuli pa čak i tadašnji predsjednik svjetske automobilske federacije Maks Mozli.

Foto: F1

Svi su smatrali da Finac ima malo iskustva iza sebe, 23 profesionalne trke u nižim kategorijama razvojnih formula. Vrlo brzo na svom debiju u novoj sezoni 2001. Kimi će im pokazati samo djelić svojih sposobnosti. Na velikoj nagradi Australije, Raikonen osvaja prvi bod u karijeri, jedan od mnogih, i to nakon što je kako kažu zaspao pola sata pred početak trke. O njegovim gafovima i jedinstvenoj ličnosti koja ga krasi osvrnućemo se kasnije. Nakon uspješne debitanske sezone u Sauberu, tokom koje je  uspio da osvoji 9 poena i da se 8 puta nađe u top 8, privukao je pažnju šefa Meklarena Rona Denisa.

Intervencijom svog mentora i sunarodnika dvostrukog svjetskog šampiona Mike Hakinena, Raikonen sjeda za volan Meklarena, ekipe koja će ga vinuti u sami vrh formule. Za Meklaren je vozio od 2002-2006 i dva puta je bio drugi u šampionatu 2003 iza Mihaela Šumahera i 2005 iza Fernanda Alonsa, oba puta nedostajalo mu je malo sportske sreće i veća pouzdanost Meklarenovog bolida. Upravo želja za titulom , promjenom, vodila ga je do sledeće stanice i najvećeg trenutka koji jedan vozač formule može da poželi. 

U jednoj od najuzbudljivijih  sezona  2007.godine , Kimi uspijeva da osvoji titulu i to ispred dvojca Meklarena – Fernanda Alonsa i Luisa Hamiltona. Zanimljivo je da je Raikonen do poslednje trke bio u zaostatku za pomenutim vozačima i to za Hamiltonom 7 poena a za Alonsom 3 poena, da bi u uzbudljivoj poslednjoj trci u Brazilu na legendarnoj stazi “Interlagos” leteći “Finac” pobjedio i za samo jedan bod se našao ispred Meklarenovih vozača. Iz formule se Kimi povlači i to 2009. godine da bi se na par sezona oprobao u svjetskom reli šampionatu (WRC) , kao i vozeći “preko bare” u Americi “NASCAR”, ipak kako kažu prva ljubav zaborava nema, Raikonen se 2012. godine ponovo vraća u formulu. Ovoga puta vozio je za još jedan legendarni tim “Lotus” za koji zabilježio dvije pobjede sa još par podijuma .

Foto: F1

Period u “Lotusu” ostaće posebno drag i simpatičan za sve fanove formule 1 širom svijeta. U bolidu koji nije bio predviđen da konkuriše, ni Ferariju, ni Red Bulu ni Meklarenu, Kimi je uspijevao da izvuče i vise od maksimuma i da često svoj “Lotus” parkira i na neko podujimsko mjesto, vrhunac svog kratkog stinta u ekipi desio se prilikom VN Abu Dabija na stazi “Jas Marina”, Kimijev injženjer se uključio preko radija kako bi Fincu saopštio da je sledeći auto iza njega Alonso u Ferariju, Kimijev odgovor nakon toka obišao je svijet i otišao u istoriju ovog sporta.

“ Leave me alone I know what I am doing”. Kimi je inače na gridu i prepoznat kao neko ko radi ono što on želi, često bez dlake na jeziku, kako prema drugim vozačima , tako i prema medijima. Dijelom i zbog toga dobio je nadimak “Ledeni”.

Tokom VN Monaka 2006. godine mehanički problem natjerao je Kimija na odustajanje, kako je ograda bila blizu privatnim jahtama, Kimi je imao izbor, da prošeta do tima i objasni ekipi šta se desilo, Finac se odlučio da parkira svoj bolid na sigurnom mjestu, preskoči ogradu i smjesti se na svojoj jahti u marini gdje je uz pivo “odmorio” i odgledao trku do kraja. Mora se pomenuti i VN Malezije 2009. godine kada je jaka kiša prekinula trku, dok su ostali vozači sjedili u bolidima i čekali da se možda ne dogodi restart trke, Kimi je u šorcu i majici snimljen kako u boxu Ferarija uživa u sladoledu.

Ta situacija najbolje je opisala njegov mentalitet i pojavu. Mora se priznati da poslednjih par sezona kako u Ferariju, tako i u Alfi, Finac nije bio onakav kakvim ga pamtimo sa početka svoje karijere. Na momente je to bio stari Kimi, kao da mu je nedostajalo prave motivacije, tako da je ovo pravi trenutak za odlazak u penziju.  Kada se sumiraju njegovi rezultati u 19 sezona u F1, Kimi je rekorder po broju odvezenih trka, do sada 341, i broju pređenih kilometara u formuli 1.

Na podijum se popeo 103 puta, ima 46 najbržih krugova uz 18 pol pozicija, pobijedio je na 21 gran priju poslednji put 2018. godine na VN Amerike. Karijeru će završiti vozeći za Alfa Romeo, inače Alfa je do prije nekoliko sezona bila Sauber F1 tim, tako da će Kimi završiti karijeru tamo gdje je i počela.

Nama ostaje da uživamo u njegovim poslednjim trkama, jer odlazi vjerovatno jedan od poslednjih vozača iz “Stare Garde” .

CR 111: Tako sam srećan; Infantino: Ti si ikona

Budućnost predstavila Karaklajića