Radović najbolji crnogorski paraolimpijac

Foto: POK

Stonoteniser Filip Radović proglašen je za najuspješnijeg crnogorskog paraolimpijca u 2021. godini, u tradicionalnom izboru Paraolimpijskog komiteta (POK).

Radović je na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio bronzanu medalju, prvu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog sporta.

“Čast mi je što sam i ove godine proglašen za najboljeg paraolimpijca Crne Gore. Nadam se da ću i budućnosti opravdati ukazano povjerenje, a daću svoj maksimum da i naredne godine ostvarim slične rezultate i predstavljam svoju državu na najbolji mogući način”, rekao je Radović na svečanosti proglašenja najboljih.

On se zahvalio Paraolimpijskom i Crnogorskom olimpijskom komitetu na podršci, kao i što prate i cijene njegov rad.

Za izuzetan sportski rezultat u 2021. godini nagradu je dobila atletičarka Maja Rajković, bronzana u bacanju koplja na Evropskom prvenstvu u poljskom Bidgošću.

Prestižni trofej za najuspješniju nacionalnu selekciju pripao je golbal reprezentaciji, vicešampionu na Evropskom prvenstvu B divizije u Pajalahtiju i sedmoplasiranom timu na Evropskom prvenstvu A divizije u Samsunu, čime je sačuvan status u elitnom rangu.

Za najuspješnijeg mladog sportistu nagradu je dobio plivač Andrija Đurović, osvajač medalja na internacionalnim plivačkim mitinzima.

Za najuspješnijeg trenera proglašen je Nikolae Lupulesku, trener Filipa Radovića i stonoteniske reprezentacije Crne Gore.

Za izuzetan sportski rezultat u 2021. godini nagradu je dobio selektor golbal reprezentacije Crne Gore Nikola Čurović, dok će isto priznanje naknadno biti uručeno Veljku Čegaru, treneru para atletske reprezentacije Crne Gore.

Paraolimpijski komitet uručio je zahvalnice i sponzorima za izuzetnu podršku paraolimpijskom sportu u Crnoj Gori, kao i predstavnicima medijskih kuća

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta kazao je da ga i poslije 20 godina rada u paraolimpijskom sportu ista energija prožima da ga isti damar tuče kao i na početku.

“Isto mi je drago kada Filip osvoji paraolimpijsku medalju, kada golbalisti, kojih imamo samo pet, pobijede Britaniju, Rusiju, Španiju ili Finsku i zadrže elitni status. Isti mi je damar kada Marija ispliva svojih prvih 50 metara, kada se prvoj medalji obraduje naš Tomas, ili kada svoju prvu tehniku nauči naša Iskra“, rekao je Tomić.

On je kazao da paraolimpici svojim djelima šalju poruku, ne samo sportsku, već ljudsku da bude bolje, iskrenije i inkluzivnije društvo.

“Ova godina je bila nevjerovatna, to što su naši sportisti uradili je nestvarno. Neću nabrajati medalje, a ona iz Tokija neka bude pečat onoga što smo radili cijeli paraolimpijski ciklus“, rekao je Tomić.

On je, obraćajući se Radoviću, kazao da je crnogorski paraolimpijac paradigma ne samo crnogorskog sporta, već društva i motiv za sve nove nedaće i radosti.

“Radović je neko ko treba da bude i jeste ponos porodice, Cetinja i Crne Gore“, rekao je Tomić.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović kazao je da paraolimpijci daju podstrek da što bolje rade i institucionalno adekvatno prepoznaju paraolimpijski sport.

„Rad koji ulažete, trud, znanje i posvećenost ne može da se izmjeri. Mogu da obećam da će se, dok sam na ovoj poziciji, to vrednovati, potpuno drugačijim tretmanom koji zaslužuje paraolimpijski sport. Prijateljima POK toplo preporučujem da ostanu prijatelji, da podrže inicijativu i da sa Upravom za sport i mlade stvore adekvatan sistem ne samo finansiranja već institucionalne podrške koji zaslužuju POK“, kazao je Begović.

Izvršni direktor Crnogorskog elekroprenosnog sistema Ivan Aasonović, u me nagrađenih sponzora zahvalio se na prizanu, navodeći da mu je čast što je ta kompanija ove, kao i prethodnigh godina, bila dio ovih velikih pobjeda POK .

„Raduje me činjenica da smo prepoznali tu energiju, čeličnu volju, hrabrost, ljudskokost i što smo dio ove priče. CGES se uvijek trudio da bude društveno odgovorna kompanija i ovo su najsjaniji rezultati takvog truda. Nadam se da će tako ostati i da će CGES biti uz POK i svoje zlatne paraolimpijce. CGES je uz vas i svaka vam čast“, rekao je Asanović.

Foto: POK

Đoković ima skoro 3000 bodova više od Medvedeva

“Lavice” počele pripreme za Svjetsko prvenstvo u Španiji