Igorova zlatna sredina

Foto: twitter/SYNTAINICS MBC

Crnogorski košarkaški stručnjak Igor Jovović pauzu u šampionatu Njemačke zbog FIBA prozora i kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine proveo je radno sa svojim Miteldojčerom.

Pred klubom, koji je poznat po skraćenici MBC je dinamičan raspored do kraja kalendarske godine, pa je predah, trening više bio itekako koristan.

„Mislim da je pauza došla u pravom momentu, iako smo imali tri reprezentativca probali smo da osvježimo ekipu, a nakon toga i da poradimo na nekim stvarima, koje nisu bile toliko dobre u prethodnom periodu. Mislim da moramo da se mentalno uzdignemo, jer definitivno u posljednjim utakmicama nismo igrali kao na samom startu sezone. Nadam se da ćemo u decembru koji će da obiluje sa puno utakmica imati puno bolji performans“, kazao je Jovović na početku razgovora za Sportski.me.

Miteldojčer je imao furiozan start sezone, najbolji u posljednjoj deceniji (3-1) nakon čega je uslijedio pad i serija od četiri poraza.

Naredni rival 4. decembra je još teži. Lider, evroligaš Bajern…

„Svi ti porazi došli su od ekipa koje su objektivno bolje od nas. Alba iz Berlina je prvak Njemačke. Ludvisburg je uvijek u top tri tima u sezoni. Bajroit je tim koji je jako kvalitetan na domaćem terenu. Protiv Gisena smo podbacili, odigrali ispod naših mogućnosti. Rapored nam nije naklonjen u ovom momentu, imamo Bajern ispred sebe…Probaćemo da napravimo neko iznenađenje, kako bi se vratili na pobjednički put“, rekao je Jovović.

Foto: twitter/SYNTAINICS MBC

MBC je trenutno na dva boda od opasne zone, a četiri od mjesta koje vodi plej of – što dovoljno govori o ujednačenosti BBL ove sezone.

„Ovo godine je liga potpuno atipična. Jedna pobjeda bi nas praktično gurnula u zonu plej ofa. Na samom dnu tabele su Frankfurt i Oldenburg koji imaju veće budžeta, infrastrukturu bolju od nas. Tako da liga je ujednačena i niko ne zna šta može da očekuje u mečevima koji slijede. Puno iznenađenja puno kompetativnih utakmica i mislim da će tako biti do kraja sezone“, kazao je Jovović.

Foto: twitter/SYNTAINICS MBC

Jovović se početkom juna po drugi put vratio na mjesto uspjeha, potpisao ugovor do 2023. godine. Nije iznenađen organizacijom i napretkom BBL, a u takvoj konstalaciji snaga, cilj MBC je da zadrži elitni status.

„BBL se razvija konstantno. Iz godine u godinu se ulaže sve više novca. Timovi rastu konstantno, a igrači žele da igraju u Njemačkoj. Miteldojčer, klub u kojem sam ja, je napredovao u skladu sa svojim mogućnostima. Naravno, u poređenju sa ostalim ligašima to je znatno manje. Mi uvijek moramo da igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti da bi ostali u ligi. Analizom i prethodne tri sezone dok sam ja bio odsutan – tim je uvijek bio na jednu pobjedu od zone ispadanja, čak i u godini kada je COVID prekinuo sezonu su bili ispod toga. I za nas je prevashodni cilj da se izbori opstanak, što nije nimalo lako – čini mi se kako godine odmiču je sve teže“, rekao je Jovović.

Foto: twitter/SYNTAINICS MBC

39-godišnji stručnjak može da se pohvali da uz Dejana Radonjića, Zvezdana Mitrovića, Duška Ivanovića uspjeva da održi kontinuitet rada u inostranstvu. Na pitanje koliko je to teško je odgovorio…

„Malo je trenera koji rade u kontinuitetu u inostranstvu, i jako sam ponosan na sebe, da u ligi, koja je u TOP 5 u Evropi uspijevam u kontinuitetu pronaći angažman. Definitivno ostajati u inostranstvu, definistati se kao trener je sve teže i teže. Strpljenja je sve manje od strane organizacija, traže se instant rezultati. Timovi se mjenjaju. Mi smo počeli sa 11 novih igrača, i sve to treba za nekih mjesec i po dana u pripremnom periodu posložiti, a onda tokom sezone uigravati da bi se postizao određeni rezultat. Nakon toga narednu sezonu krenuti od nule – što za trenere sa strane predstavlja uvijek otežavajuću okolnost. Nadam se da će klubovi u nekoj perspektivi pokazati strpljenje prema trenerskom poslu. Kontinuitet rada, selekcije do selekcije u našem poslu može da dovede do dobrih rezultata. U suprotnom je samo biznis i put koji ne znam koliko će dugo da pomogne samom razvoju sporta”, kazao je Jovović.

Foto: twitter/SYNTAINICS MBC

Jovović prati dešavanja u ABA ligi. Nije prognozirao ko bi mogao podići trofej i izboriti Evroligu. Povratkom Željka Obradovića na klupu Partizana – regionalna košarka je znatno dobila na kvalitetu.

“Pratim ABA ligu – posebno kada se igraju derbi mečevi. Velika je stvar povratak najboljeg evropskog trenera u ABA ligu. Njegovo ime daje takmičenju na težini. Mislim da će liga biti ujednačena do samog kraja, Bitno je da klubovi koji igraju u Evroligi i Evrokupu ostanu zdravi, bez povreda – da bi plej of na kraju izbacio pobjednika i zasluženog osvjača trofeja ABA lige”, rekao je Jovović.

Đoković i Ćaćić savladali kazahstanski dubl i odveli Srbiju u polufinale Dejvis kupa

Prva liga za košarkaše: Gradski derbi u Podgorici, Lovćen domaćin Jedinstvu