IHF podsjetio na sve rezultate “lavica” od 2011. do danas

Foto: IHF

IHF na svom zvaničnom sajtu objavio razgovor sa selektorkom Bojanom Popović i kapitenkom Jovankom Radičević.

Svjetska rukometna federacija (IHF) na svom zvaničnom sajtu objavila je razgovor sa selektorkom Bojanom Popović i kapitenkom Jovankom Radičević, u kojem je dato podsjećanje na sve nastupe „lavica“ na prvenstvima svijeta i doprinos najiskusnije igračice u rezultatima i igrama od 2011. do danas.

Bojana Popović + Jovanka Radičević = Rukometna reprezentacija Crne Gore.

Računica je prilično jednostavna jer su sadašnja selektorka Popović i sadašnja igračica Radičević u nacionalnom timu od debija Crne Gore na prvenstvima svijeta kao nezavisne države u Brazilu 2011. U Španiji 2021. obilježavaju 10 godina od prvog nastupa na planetarnoj smotri.

Crna Gora je osvojila 10. mjesto u Brazilu, potom je u Srbiji završila 11. na prvenstvu 2013. U Danskoj je 2015. osvojila osmo, u Njemačkoj dvije godine kasnije šesto, dok je u Japanu ostvarila najbolji rezultat na prvenstvima svijeta osvajanjem petog mjesta.

Foto: IHF Jozo Cabraja / kolektiff

Ovdje na Svjetskom prvenstvu u Španiji, u toku je tranzicija jer je nekoliko igrača otišlo u reprezentativnu penziju, nekoliko je povrijeđenih, dok na scenu stupaju neke nove.

Ali Popović i Radičević i dalje su tu. I dok Popović predvodi stručni štab zajedno sa bivšom igračicom Majom Savić, Radičević i dalje igra na visokom nivou – postigla je 12 golova u nedjeljnoj pobjedi protiv Angole (30:20), a prvi i posljednji proslavila je sa istim intezitetom kao prvog dana u nacionalnom timu.

Pogled na statistiku nakon prva dva meča prvenstva u Španiji, pokazuje da je 35-godišnja Radičević na terenu bila 1:59:26 sati, odnosno da u igri nije bila samo 34 sekunde.

To je bio povod za analizu IHF-a o njenim statističkim podacima na prvenstvima svijeta i doprinosu koji daje rezultatima „lavica“ od 2011. do danas.

Crna Gora:

– Utakmice odigrane na prvenstvima svijeta: 39

– Broj sati odigranih na prvenstvima svijeta: 39

– Broj postignutih golova na prvenstvima svijeta: 1.058

Jovanka Radičević:

– Utakmice odigrane na prvenstvima svijeta: 39

– Broj sati odigranih na prvenstvima svijeta: 33 sata 8 minuta 48 sekundi

– Broj postignutih golova na prvenstvima svijeta: 220

– Procenat odigranih utakmica u svim mečevima Crne Gore na prvenstvima svijeta: 100%

– Procenat odigranih sati u svim mečevima Crne Gore na prvenstvima svijeta: 85%

– Procenat golova u ukupnom broju datih golova Crne Gore na prvenstvima svijeta: 21%

Foto: IHF Jozo Cabraja / kolektiff

Nastupi na prvenstvima svijeta uzimaju najveće učešće u ukupno 171 njenih nastupa i 933 gola u dresu nacionalnog tima – 22,8% nastupa i 23,6% od ukupnog broja golova upisala je upravo na planetarnim smotrama.

“Poznajem je 15, 20 godina, igrale smo zajedno. Od tog trenutka do danas, ništa se nije promijenilo, ona je ista. Bori se svih 60 minuta na svakom meču, nezavisno od toga da li je prošlo 10 minuta ili je prednost 10 golova. Ona je jedina osoba koju poznajem koja radi ovako tokom čitave karijere“, kaže njena nekadašnja saigračica iz Budućnosti i reprezentacije, sada selektorka Popović za ihf.info.

„Ona je zaslužila sve, zaslužila je sve što je osvojila i zaslužla je da bude na vrhu i znam da ona to zna. Veoma je važna za ovaj mladi tim, nedostaje nam i suviše mnogo igračica, mnoge su povrijeđene. Ona se nije predavala nijednog dana. Ona ih gura naprijed, to radi svakog dana, veoma je važna za naš tim. Biće teško kada odluči da završi igračku karijeru, jer će biti teško pronaći nekoga ko se bori čitavo vrijeme i ne diže pogled ka semaforu da bi vidio rezultat, kao što radi ona. Ona se samo bori. Mogu samo da kažem: ona je sjajna i samo treba da nastavi dok god bude mogla, jer ovaj svijet treba ovakvog rukometnog igrača“, kazala je Popović, koja je bila pored Radičević tokom ovog emotivnog intervjua.

Uslijedio je veliki zagrljaj selektorke i kapitenke, ali tu nije bio kraj, jer je Radičević željela da uzvrati komplimente.

„Samo želim da kažem: hvala ti! Jer ovo što imam u krvi i što me krasi, naučila sam od najbolje igračice na svijetu (Popović) i veoma sam srećna što je ona sada moj trener, kao i zbog činjenice što i dalje imamo ovakvu zajedničku energiju. Zbog toga imam sve ovo“.

Koliko će odigrati još utakmica za svoju državu, nepoznato je, ali ono što je sigurno – iako im izmakne medalja na prvenstvima svijeta, za razliku od onih koje su osvojile na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu, Radičević je zajedno sa Popović, za sva vremena upisala svoje ime u crnogorsku sportsku istoriju.

Za kraj još jedan podatak – sjajno desno krilo postiglo je golove u 38 od 39 mečeva Crne Gore na prvenstvima svijeta, a mrežu protivnika nije zatresla samo u porazu (17:16) od Francuske u duelu preliminarne runde na prvenstvu svijeta u Srbiji 2013. godine.

U duelu protiv Angole, sa 12 golova izjednačila je svoj lični rekord koji je ostvarila u meču protiv Danske na šampionatu u Njemačkoj 2017. godine.

CFL: Poraz Budućnosti u Pljevljima, Sutjeska na zimsku pauzu ide sa plus devet

U četvrtak i subotu četvrtfinale Kupa za odbojkaše