MPNKS: U jednoj grani sporta može postojati samo jedan savez

Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta

Starješina Uprave za sport i mlade je, imajući u vidu višegodišnju organizacionu problematiku džudoa u Crnoj Gori, preuzeo odgovornost, sa ciljem da se posljedice saniraju, nepravilnosti otklone, a nezakonitosti procesuiraju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ministarstvo je, u reagovanju na saopštenje Judo saveza, podsjetilo da su obavljeni razgovori sa predstavnicima sve tri struje, kao i sa sportistima, a u narednom periodu u planu su sastanci i sa predstavnicima klubova i trenera.

Navodi se da je konsultovana struka, dok je unutar Uprave za sport i mlade formiran tim koji je pripremao prijedlog rješenja u skladu sa presudama nadležnih sudskih instanci.

“Presudama se ukazuje na nezakonito postupanje tadašnjeg Ministarstva sporta i mladih, jer je u ovoj pravnoj stvari zakonska norma jasna i nedvosmislena – u jednoj grani sporta može postojati samo jedan savez. Shodno tome, nije se smjelo ući u postupak osnivanja i upisa Judo saveza Crne Gore u Registar sportskih organizacija”, piše u saopštenju.

Navodi se da je tadašnji javnopravni organ bio dužan da takav zahtjev odbije, shodno zakonu, jer je pred Upravnim sudom u to vrijeme već pokrenut sudski spor tužioca Džudo saveza Crne Gore, tada krovne sportske organizacije u oblasti džudo sporta, protiv tuženog Ministarstva sporta i mladih.

“Džudo savez jeste izbrisan iz Registra u vrijeme kada se zahtijevalo osnivanje Judo saveza. Međutim, sama okolnost da je upravni spor po tom pitanju već bio pokrenut, nije zakonski dozvoljavala osnivanje novog saveza u džudo sportu s obzirom da se nije mogao znati ishod naprijed pomenutog sudskog spora, odnosno da li će osporeno rješenje Ministarstva sporta i mladih o brisanju Džudo saveza sud poništiti ili ne”, piše u saopštenju.

Uprava za sport i mlade je, da bi se prevazišla nastala problematika, a u cilju poštovanja zakona i sudskih presuda po kojima je obavezna da postupa, izbrisala je Judo savez iz Registra sportskih organizacija, kako bi se Džudo savezu, kao sportskoj organizaciji, omogućilo da u daljim postupcima ostvaruje svoja prava i obaveze kao jedini nacionalni sportski savez, u skladu sa zakonom.

Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta

Džikić: Nisam pričao sa doktorom, možda ćemo imati još povrijeđenih nakon ove utakmice

Mornar u seriji: Barani slavili važnu pobjedu u Zadru