Begović: Ostajem zainteresovan da sa svakim ko je izrazio nezadovoljstvo ukrstim argumente javno

Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Rad i funkcionisanje sportskog pokreta nikada se nije temeljno kontrolisao kako bi se obezbijedila zaštita državnog interesa, rekao je vršilac dužnosti direktora Uprave za sport Marko Begović i poručio da su u ovoj oblasti neophodne sveobuhvatne reforme.

“Sportski pokret karakteriše prilično zatvoren, vertikalno ustrojen sistem donošenja odluka sa pojedincima na pozicijama odlučivanja bez ikakvih ograničenja”, kazao je on.

Begović je, povodom odluke o sufinasiranju nacionalnih sportskih saveza, ocijenio da su predugo građani finansirali potrebe u oblasti sporta bez ikakvih kriterijuma ili kontrole.

“Dobar primjer su velike sportske manifestacije, iako su recimo skoro svi troškovi pokriveni, određene sportske organizacije su dobijale sredstva za istu namjenu, i tako unazad godinama. Nikada se nije znao ni spisak putnika, ni priroda putovanja, a uzimale su se i ulaznice za manifestacije na kojima je zbog epidemiološke situacije bio zabranjen pristup publici”, kazao je Begović.

On je najavio da će, ukoliko se bude insistiralo na ovome, upoznati javnost sa tri dokumenta – Dossier (za šefove misija), ugovor MOK-a i Organizacionog komiteta u Pekingu (i Tokiju), kao i sa izvještajem Olimpijske solidarnosti o finansijskim sredstvima za period 2016-2021, koja su opredijeljena svim nacionalnim olimpijskim komitetim.

“Da budem konkretan, ovdje se radi o diskrepanciji izvještavanja na internacionalnom i nacionalnom nivou. Nažalost ovim se nijesu bavili moji prethodnici, pa s tim u vezi, ostajem zainteresovan da sa svakim ko je izrazio nezadovoljstvo ukrstim argumente javno”, rekao je Begović.

On je kazao da govori o navici i klijentelističkoj kulturi, “pa ovdje ima najmanje sporta”.

“Ovakvim „radom“, rezultatski govoreći, bilježimo ozbiljan pad, pa se ne može više tako lako reći da smo sportska velesila, iako imamo izvanredne sportiste, koji moramo primijetiti, stasavaju i usavršavaju se van Crne Gore”, rekao je Begović.

On je podsjetio na zlatne medalje komšija, koji i dalje nemaju puno međunarodno priznanje.

“Od donosilaca odluka bez ograničenja nemamo odgovore na brojna pitanja. Koliko je urađeno po pitanju sistemskog razvoja stručnog kadra? Koliko je urađeno na polju primjene naučno-istraživačkih i dijagnostičkih procedura u sistemu takmičarskog sporta?”, kazao je on.

On je upitao koliko je urađeno u pogledu zaštite prava sportista – radno-pravni status, zdravstvena zaštita, osiguranje, kao i obezbjeđivanje posebnog sistema stručnog usavršavanja, da nakon karijere budu aktivni sudionici društva, a ne socijalni problemi?

“Da ne zaboravimo, kvalitet i dostupnost sportske infrastrukture – koja je ispod svakog nivoa, a Podgorica je jedini evropski glavni grad koji nema atletsku stazu. Takav je, ovih 16 godina, bio odnos prema sportu”, naveo je Begović.

On je naglasio da su se zbog navedenog odlučili za sasvim drugačiji put i da je preuzeo punu odgovornost.

“Kako se radi o raspodjeli javnih sredstava, poreskih obveznika države Crne Gore, svako može imati uvid. Razumije se, uvijek će biti nezadovoljnih, ali svi ključni sportski programi i individualni programi sportista su podržani. Recimo, ako je Atletski savez Crne Gore predložio za Mariju Vukoviću, četvrtu na svjetskom prvenstvu, stipendiju od 10 hiljada evra, naša procjena je da je neophodno mnogo više, konkretno 25 hiljada, tako da naša Marija može na miru da se posveti onome u čemu je najbolja”, kazao je Begović.

Kako je naveo, slično je za Milivoja Dukića kao i dvojici mladih jedriličara kojima su duplirani iznosi stipendija “jer želimo da Milivoje u Parizu, a dvojica mladih u Los Anđelesu, budu kandidati za medalju. Vjerujemo da oni to mogu”.

“Bilo je komentara i u vezi Paraolimpijskog komiteta, pa bih podsjetio da je u radu ove krovne organizacije urađeno mnogo iznad mogućeg. Svaki dan biju bitku sa institucionalnom diskriminacijom, a sistemski rad je donio medalju na nedavno održanim Paraolimpjskim igrama, što je uz rezultat rukometašica iz Londona, naš najveći sportski rezultat na Igrama”, rekao je Begović.

On je podsjetio i na zakonski okvir – Komisija dostavlja izvještaj, a Uprava je ta koja donosi odluku. Odluka je, kaže on, i odraz potreba u ovoj godini.

“Konkretno, Rukometni savez ima prilično izazovan kalendar aktivnosti koji će zaokružiti organizacijom grupne faze Evropskog prvenstva za žene, veoma ozbiljnim izazovom koji nijesmo imali na teritoriji Crne Gore od 2005. godine, i organizacije grupne faze Evropskog prvenstva za košarkaše”, rekao je Begović.

Kako je kazao, nakon što su ispravljene nepravilnosti u radu Vaterpolo saveza, sa selektorom Gojkovićem je dogovorena dugoročna podrška koja će, vjerujem, rezultirati medaljom u Parizu. “Zato ne razumijem zašto bi nekome smetalo što je Uprava dodatno podržala program ovog saveza”.

Prema njegovoj ocjeni, rezultati boksera, njihov potencijal i ozbiljna organizacija saveza, zavređuje posebnu pažnju.

“Valja napomenuti i da je ovoj godini fokus na razvoju sportske infrastrukture – podjestio bih da je ove godine skoro pet opredijeljeno za tu namjenu, dok za narednu planiramo 10 miliona evra. Smatramo da je neophodno stvoriti pretpostavke kako za koncept sport u službi razvoja društva, tako i za vrhunska sportska postignuća sa odgovarajućim strateškim okvirom za 2028. godinu”, kazao je Begović.

On je rekao da su promjene iz jednog zatvorenog, partitokratskog sistema sa izraženom kulturom korupcije i negativnom selekcijom teške i neprijatne.

“No, kao društvo, nemamo alternativu. Naši mladi svakodnevno odlaze, i taj trend ne zaobilazi ni naše sportiste, pa se ne smijemo čuditi zašto nastupaju za druge zemlje”, rekjao je Begović.

On smatra da je paradoks da i dalje imamo vrhunske sportiste, koji su više plod roditeljskog pregnuća, trenera entuzijasta i nevjerovatnog talenta, uprkos navedenim poražavajućim činjenicama.

“Tako da sam u svom radu, imao sam dva puta. Prvi je put lažnog patriotizma sa jednom rukom zavučenom u džep građana i kontinuitet uspostavljenog, a drugi, manje prijatan ali prijeko potreban pretpostavlja izlazak iz komfor zone i preuzimanje odgovornosti”, zaključio je Begović.

V kao Mihailović

COK: Novi stipendijski ugovor Mariji Vuković