“Beštija” – novi kralj Teksasa”

Foto: Moto GP/twitter

Piše: Igor Hrvatin

Enea Bastijanini (La Bestia) iz ekipe Gresini Rejsing (Dukati) pobjedio je na četvrtoj trci Moto GP šampionata koja je vožena u Teksasu na stazi “Kota”. Popularni “Beštija” nova je  velika nada Italije i njihove moto škole.

24-godišnjak iz Riminija, novi je lider u kraljevskoj klasi motora, on je i prvi uspio da veže dvije pobjede u šampionatu i tako istakne svoju kandidaturu za novog šampiona. Mladi Italijan, šampion Moto 2 serije iz 2020. godine. impresionirao je sve prošle sezone u svojoj debitanskoj sezoni.

Mark Markez je tada za njega rekao “Kada sam pratio Eneu shvatio sam da sam prekoračio svoj limit, pa sam rekao sebi smiri se i pusti ga. Vozio je veoma dobro i zaista razumije da vozi Dukati – kočio je jako kasno i izlazio iz krivina sa mnogo obrtnog momenta i prijanjanja. Kada sve radite tako, onda i dobro vrijeme kruga samo dođe”.

Kada o debitantu ovako govori osmotruki svjetski šampion, sve je jasno, “Beštija je definitivno “real deal” što kažu Ameri.

Foto: MotoGP/twitter

Posebno je dobar u čuvanju prednjih pneumatika. Bastijaninijev glavni inženjer Alberto Giribuola kaže da svi vrhunski vozači u Moto GP šampionatu znaju da izvuku maksimum iz zadnjih pneumatika, oni najbolji poput Markeza i Bastijaninija znaju da balansiraju i da koriste maksimum i iz prednjih pneumatika na kočenju i tako čuvaju svoje zadnje gume, što im omogućava bolji tempo u drugom dijelu trke. Ovakav scenario smo i vidjeli od Beštije i tokom zadnjeg vikenda, mučio se u kvalifikacijama (to mu je jedina slaba tačka), završio je 5.

U trci je bio odličan i u drugom dijelu izdominirao je i pobjedio fabričke vozače tima iz Bolonje, kako bi se domogao prvog mjesta. Da i to moramo pomenuti, koliko je dobar Enea i kakav potencijal ima ovaj momak, on pobjeđuje na prošlogodišnjoj verziji “Dukatija”, pobjeđuje ostale i vozače fabričke ekipe, momci koji imaju najbolji motor sa svim novim podešavanjima i unaprijeđenjima.

Foto: MotoGP/twitter

Stari šampion se vratio

Vjerujem da sve fanove trkanja na “dva točka” raduje i činjenica da se Španac Mark Markez oporavio od povrede glave i problema sa vidom (diplopija) i da je odvezao još jednu odličnu trku sa puno obilaženja. Pisali smo već o problemima sa kojima se Španac susreo posljednjih sezona, brojne povrede, motor koji nije na šampionskom nivou. Sve to pokušava i prevazilazi sjajni Markez.

Na kvalifikacijma nije bio spektakularan, očigledno je da Honda nema brzinu najvećih konkurenata, posebno Dukatija. Trku je počeo na devetom mjestu, međutim ni tu nije bio kraj njegovim problemima, Markezov sistem za brzi start iz mjesta zakazao je i Španac se našao na začelju. Krenuo je veliki povratak, obilazio je u pojedinim krivinama i po nekoliko vozača. Španac se domogao sedmog mjesta, ispred njega se u tim trenucima nalazio prošlogodišnji šampion Fabio Kvartarao.

Foto: MotoGP/twitter

Kvartarao i Markez vodili su bitku za šesto mjesto kao da se radi u najmanju ruku o borbi za jedno od mjesta na podijumu. Markez je na samom kraju u posljednjem krugu uspio da pretekne Kvartarara i dođe za njega na vrlo dobro šesto mjesto. Ukoliko Honda koriguje nedostake i Markezu u ruke da solidan motocikl, Španac bi mogao ove sezone da se bori i za pobjedu. Nikada ne treba potcjenjivati “srce starog šampiona”. Vozači koji takođe zaslužuju pohvalu za ovaj vikend su Aleks Rins i Joan Mir, predstavnici Suzukija, koji su trku završili na drugom odnosno četvrtom mjestu.

Vozači Fabričkog Dukatija Džek Miler i Frančesko Banjaja završili su trku na stazi u Teksasu na pozicijama tri i pet. Za Milera podijumsko postolje nije loš rezultat, ali Banjaja mora i može bolje. Prošle godine bio je vicešampion iza fantastičnog Kvartarara, ove sezone ima dobar motor u svojim rukama, ima potencijal i posljednje dvije trke završava na petom mjestu. Mora da pronađe kod sebe tu iskru i da počne da niže podijume, jer “Beštija” ga čeka i vrijeba priliku.

Sljedeća trka šampionata vozi se 24. aprila u Portugalu.    

Džikić: Zadovoljan sam pobjedom, nezadovoljan nekim detaljima

Budvani osvojili treće mjesto