Super Max

Foto: Formula 1/twitter

Piše: Igor Hrvatin

Samo što je sišao sa pobjedničkog postolja u Imoli – za Maksa Ferstapena stiglo još jedno veliko priznjanje – Laureus nagrada za najboljeg sportistu 2021. godine, apsolutno zaslužena!

Holanđanin je postao šampion Formule 1, prekinuo je dominaciju Luisa Hamiltona.

Red Bulov ples u Imoli

Savršen vikend je iza Red Bula i njihove vozače Ferstapena i Serhija Pereza. Maks je bio najbrži u petak na kvalifikacijama, potom u subotu na sprint trci, da bi sve krunisao pobjedom i najbržim krugom na stazi “Enco i Dino Ferari” u Italiji. Vikend iz snova za “Bikove” kompletirao je Perez, koji je zauzeo drugu poziciju iza klupskog kolege. Mnogo razloga za zadovoljstvo u garaži Red Bula. Imala je ekipa turbulentan start na prve tri trke, auto koji je bio izuzetno brz i upravljiv ali ne previše pouzdan. Izgleda da su problemi riješeni, injženjeri austrijske ekipe kazali su da su otklonjeni svi nedostaci, a po onome što smo vidjeli u nedjelju u “Ređo Emiliji” treba im vjerovati na riječ.

Bikovi su bili nedostižni za sve takmace, čak se ni Ferari nije mogao suprostaviti na kvalitetan način. Prvi podijum ove sezone ostvario je i Britanac Lando Noris u Meklarenu, još jedan dokaz da se britanska ekipa priključila najboljima.

Foto: F1/twitter

Ostatak karavana

Iza Džordža Rasela je još jedan uspješan vikend, mladi Britanac, polako ali sigurno nameće se za mjesto prvog vozača njemačke ekipe, još jednom je izvukao maksimum a možemo slobodno reći i nešto više za srebrne strijele, četvrta pozicija je podijumsko mjesto za Mercedes u ovom trenutku, posebno kada vidimo kakve rezultate bilježi njegov timski kolega Luis Hamilton (o njemu nešto kasnije). Valteri Botas, dovezao je svoju “Alfu” do vrlo dobrog petog mjesta, imali smo priliku da gledamo kvalitetno trkanje njega i Rasela (svi znamo istoriju njihovog odnosa) a i prošlogodišnju trku, kada su obojica učestvovali u jednom opasnom incidentu i završili van staze. Ovoga puta sve je bilo čisto, Rasel je pobjedio Botasa i zadržao poziciju više.

Oba vozača “Aston Martina” su upisali bodove, Lens Strol 10 mjesto, dok je nekadašnji četvorostruki šampion Sebastijan Fetel osmi. Društvo u poenima pravili su im Juki Cunoda na sedmom mjestu i Kevin Magnusen na devetom.

Foto: F1/twitter

Katastrofa Ferarija

Nakon prve tri odlične trke i dvije pobjede Šarla Leklera, sve je bilo spremno za spektakl na domaćoj stazi. “Tifozi” su okupirali tribine u “Imoli”, baklje su bile upaljene a velike zastave “Crnog konjića” vijorile su se u sva tri dana trkačkog vikenda. Crveno more navijača, čekalo je pobjedu. Pobjeda nije došla, život je uvjek nepredvidiv i kako kaže stara poslovica “Čovjek pravi planove, Bog se smije”, tako je bilo i ovoga puta. Trenutni lider šampionata Šarl Lekler, imao je solidan petak i subotu, završio je na drugom mjestu. U nedjelju na trci imao je sporiji start i našao se na četvrtom mjestu, međutim Noris nije mogao puno da odolijeva, velika je razlika idalje u brzini između dvije ekipe.

Tako se Šarl domogao treće pozicije i sve do samog kraja jurio je za drugoplasiranim Perezom, pokušavajući da ga sustigne i omogući korišćenje DRS sistema. Djelovalo je kao da je mladi vozač iz Monaka na nekoliko krugova prije kraja ostvario svoj cilj. Približio je svoj bolid u zoni jedne sekunde i spremao se za napad. Vjerovatno je Šarl izgorio u želji da pred domaćom publikom zabilježi najbolji rezultat koji je moguć.

Napravio je grešku u šikani, previše je agresivno ušao u krivinu i zadnji kraj njegovog bolida izgubio je kontrolu i Lekler se našao u zaštitnoj ogradi, okrenut u pogrešnom smjeru. Imao je sreće Šarl pa je šteta bila manja, zamijenio je gume i stavio novo prednje krilo i do kraja trke je sa devete pozicije stigao je na šesto mjesto i tako ublažio potencijalno svoju i timsku katastrofu. Šta tek reći za njegovog timskog kolegu Karlosa Sainca, momak jednostavno nema sreće. Vozač koga svi na gridu hvale da je jedan od najpouzdanijih pilota današnjice, ponovo je u petak napravio grešku, mada ovaj put ni on ni njegovi injženjeri ne znaju razlog zbog kojeg je njegov bolid izgubio kontrolu na kvalifikacijama i izletio sa staze.

Foto: F1/twitter

Karlos je završio na desetom mjestu, da bi onda u subotu na sprint trci, popravio plasman za šest pozicija i tako zauzeo četvrto mjesto. Karlosa međutim što bi naš narod rekao “neće”, u prvoj krivini nakon ciljnog pravca vozač Meklarena Danijel Rikardo u želji da ga obiđe izgurao je Španca, Karlos se našao na pijesku i nije bilo povratka. Kraj za njega nakon samo jedne krivine. Vikend koji je za “Skuderiju” trebalo da se nastavi pobjedama i podujumima završen je veoma lose. Ferari je idalje vodeći u generalnom plasmanu sa 124 poena, međutim Red Bul se primakao na 113. Lekler je vodeći u genrealnom plasmanu sa 86 poena u odnosu na Maksa Ferstapena koji sada ima 59 i zauzeo je drugo mjesto.

Šta se dešava sa Hamiltonom?

Foto: F1/twitter

Luis Hamilton sedmostruki šampion ne liči na sebe , još jedno blijedo izdanje Britanca, svakako u tome dio zasluga ide Mercedesu, nisu na očekivanom nivou, ali ono što bi trebalo da brine Hamiltona i njegov tim je forma šampiona. Klupski kolega Džordž Rasel se pored svih ograničenja koje ima Mercedes, konstatno nalazi u borbi za poen više, dok se Hamilton vidno muči, kako sa bolidom tako i sa obilaženjima vozača u donjem dijelu tabele. Zvuči nemoguće da Luis ne uđe u Q3 dio kvalifikacija a da trku završi na nevjerovatnom 13 mjestu.

Vjerujem da je Hamiltonu od svega teže palo, činjenica da ga je Maks Ferstapen u jednom trenutku obišao za cijeli krug.  Djeluje mi da je Britanac indisponiran i da ne može da se pomiri sa činjenicom da nema konkurentan bolid, jer već treću trku završava u plasmanu iza Rasela i to na značajno slabijem mjestu od mlađeg kolege.

Hamilton je veliki šampion i vozač, Mercedes je velika ekipa i nadamo se da ćemo ih što prije gledati u duelima sa Ferarijem i Red Bulom.

Sljedeća trka je nova u kalendaru, ulična trka u Majamiju i vozi se 8 maja. Može li neko da iznenadi i zaustavi Red Bul ili Ferari u dominaciji?

Košarkaš SC Derbija u idealnoj petorci ABA lige

Luka Jović donirao novac djeci poginulih rudara