Cetinje domaćin šampionata za mlade šahiste

Foto: ŠSCG

Sjutra na Cetinju počinje 27. Prvenstvo Crne Gore za mlade šahiste, takmičenje koje će gotovo sigurno biti upisano zlatnim slovima u istoriji crnogorskog šaha. Očekuje se nastup preko 180 igrača.

Zbog velikog interesovanja, Šahovski savez Crne Gore se odlučio da 27. Prvenstvo Crne Gore za mlade šahiste bude odigrano u dvije faze, odnosno da finalnom turniru prethodne kvalifikacioni turniri u tri regije.

Tri kvalifikaciona turnira, čiji su domaćini bili Budva, Pljevlja i Podgorica, okupili su gotovo 400 učesnika, a shodno pravilniku takmičari su izborili plasman na finalni turnir, dok su pobjednici nagrađeni i besplatnim smještajem za vrijeme finalnog turnira.

“Lijepo je istaći i činjenicu da su svi učesnici, na sva tri turnira, nagrađeni sa po jednom šahovskom knjigom, kao znak pažnje i uspomenu na zajedničko ispisivanje, novih i lijepih stranica šahovske istorije”, navedeno je iz ŠSCG.

Broj učesnika ovogodišnjeg prvenstva za mlade višestruko premašuje brojke iz prethodnih godina, a očekuje se nastup preko 180 učesnika na finalnom turniru.

“Vrijedno je spomenuti da je Sava osiguranje bilo sponzor kvalifikacionih turnira, dok će NLB banka biti sponzor finalnog turnira. Početak finalnog turnira je zakazan za petak, a igraće se u 12 kategorija. Dječaci i djevojčice će nastupati odvojeno u kategorijama: do 8, do 10, do 12, do 14, do 16 i do 18 godina, a svakodnevne izvještaje zainteresovani mogu pratiti putem sajta i fejsbuk stranice Šahovoskog saveza Crne Gore”, ističu iz ŠSCG, uz zaključak:

“Šahovska rapsodija na Cetinju definitivno donosi novu energiju crnogorskom šahu. Mlade nade će zauzeti pozornicu, a ujedno i na sjajan način najaviti svijetlu budućnost našeg šaha. Zajedničkim potezima, neće izostati ni pobjeda”.

Bojana Popović nakon žrijeba: Grupe su ujednačene, imali smo sreće što smo dobili Poljsku umjesto Norveške

Gojković: Ako želimo u Francusku na finalni turnir, moramo da pobijedimo još jedan meč