Welcome to Miami

Foto: Formula 1/Twitter

Piše: Igor Hrvatin

“Dobrodošli u Majami”, stihom iz istoimene popularne pjesme Vila Smita počinjemo ovu kolumnu. Maks Ferstapen, drugu trku zaredom završava na prvom mjestu. Novi “vreli” asfalt tek sklopljene staze u Majamiju najviše je prijao prošlogodišnjem šampionu. Maks je bio neuhvatljiv za ostatak konkurencije na premijeri nove trke. Nije sve tako sjajno izgledalo na slobodnim treninzima u petak i subotu u sunčanom “gradu grijeha” na Floridi.

Imao je šampion probleme sa bolidom i gotovo da ga nije bilo na stazi na slobodnim treninzima. U subotu na kvalifikacijma, Maks je napravio grešku, proklizao mu je bolid u poslednjem krugu kvalifikacija, u napadu na pol poziciju, ta “greškica” skupo ga je koštala jer se Maks našao na trećoj poziciji iza dvojca Ferarija. Sve nedaće koje su ga pratile, Maks je ostavio iza sebe i u nedelju se pojavio “Super Max”, kako ga zovu navijači i komentatori kada Holanđanin uđe u svoju “zonu”. Karakterističan start za šampiona, agresivno i kasno kočenje u prvoj krivini , odmah je obišao Karlosa Sainca za drugo mjesto. Strategija Ferarija, da Sainc nekoliko početnih krugova zadržava Maksa iza sebe, kako bi Lekler pobjegao na više od sekunde, odmah je pala u vodu.  Par krugova kasnije Maks je dosta lagano obišao Šarla.

Foto: Formula 1/Twitter

Da nije bilo neobičnog udesa u 41. krugu između Landa Norisa i Pjera Gaslija, kada je moralo da izađe vozilo bezbjednosti i poništi prednost koju je napravio Maks, gledali bi smo jednu jako nezanimljivu trku iz pozicije vodećih. Izlazak vozila bezbjednosti, na trenutak je vratio neizvjesnost na stazi u sunčanoj Floridi.  Ono što smo vidjeli nakon toga mora mnogo da zabrine Ferari. Maks je uspijevao da odoli svim napadima Leklera, koji je koristio DRS.  Vidjela se golim okom velika razlika u brzini između ekipa. Ono što više od svega treba da brine “Skuderiju” koja vodi kako u trci kontruktora tako i u konkurenciji vozača, samo uz značajano manju razliku(Ferari 157, Red Bul 151, Lekler 101, Maks 85 poena), je činjenica da je austrijska ekipa otklonila sve  probleme koje je imala sa pouzdanošću motora. Red Bul je na najbolji način od vodećih, riješio poskakivanje bolida(tzv porpoising) koje ove godine pravi probleme svima na gridu. Takođe, brzina koju isporučuje Hondin motor je prosto nevjerovatna i nedostižna za sve. Staze koje budu slične konfiguracije kao ova u “Majamiju”, sa izrazito dugim pravcima i sa nekoliko DRS zona, gotovo uvjek će imati isti krajnji rezultat. Zaključak, Ferari čeka ozbiljan posao.  

Ostatak karavana

Best of the rest stigao je drugi vozač Red Bula, Serhio Perez.  Sasvim solidna trka je iza Meksikanca, nije bilo grešaka kod Čeka, pokusao je nakon vozila bezbjednosti da ugrozi Sainca za poziciju broj tri, Serhio je iskoristio momenat nakon udesa Norisa i Gaslija, kada je bilo uključeno virtuelno vozilo bezbjednosti, ušao je u pit stop , stavio nove gume i pokušao nakon restarta da osvoji treću poziciju. Napao je kasnim kočenjem, nakon ciljnog pravca , nije prošlo, odlično se pozicininirao Sainc.

Mercedes se oporavio (znam ovo nevjerovatno zvuči), solidna trka za Rasela i Hamiltona, pozicije pet i šest. Rasel je jedini vozač na gridu koji je svih pet trka završavao na jednoj od prvih pet pozicija. Konstantnost je Dzordzovo ime ove sezone. Osim konstantnosti, Rasela prati i sreća, Britanac je četiri puta u različitim trkama tokom virtuelnog vozila bezbjednosti mijenjao gume, svaki put u pravom trenutku našao bi se u blizini pit stopa, te bi time dobio priliku za jedno gratis zaustavljanje. Valteri Botas jedan je od tragičara poslednjeg vikenda u Floridi, Finac je u jednom krugu, uslijed sopstvene greške, izgubio dvije pozicije i tako sa pete pao na sedmu, Da zlo bude veće iza njega su bili Mercedesi, koje je vješto držao iza sebe veći dio trke i izgledalo je da će odvesti Alfu do najboljeg plasmana. Ono što nam je svima zasmetalo, djelovalo je kao da je malo popustio pod pristiskom, kada je vidio da mu se približavaju srebrne strijele. Eto novog materijala za mim stranice i navijače da ga napadaju, da je ispravan potez što je Mercedes doveo  Rasela. Alpina u poenima poslije niza odustajanja, problema sa motorom, hidraulikom, jedan solidan vikend za njih. Na kraju Aleks Albon, ponovo uzima jedan poen za Vilijams, bod kao kuća za englesku ekipu. Spletom srećnih okolnosti, našao se mladi Tajlanđanin u poenima, ali sreću treba zaslužiti.

Foto: Formula 1/Twitter

Zanimljivosti sa i pored staze

Američko tržište se polako osvaja, Liberti medija od kada je preuzela formulu jedan radi vrlo dobar posao, to se mora priznati. Iako je posebno Evropljanima djelovalo da neki noviteti čitaj(sprint trka u subotu) neće donjeti ništa dobro najbržem karavanu na svijetu. Liberti medija kao glavni cilj svog upravljanja zacrtala je povratak na veliko američko tržište. Zemlja od preko 300 miliona stanovnika, koji vole spektakl i veliki su potrošači, mora se uzeti za ozbiljno.

Ove godine imamo dvije trke u kalendaru formule u S.Amrerici, a od naredne sezone priključuje se i Las Vegas sa svim svojim sjajem i šou programom. Da malo prokomentarišemo i stazu u Majamiju, sama lokacija je jedan novi ali tako američki momenat, sagrađena je je pored stadiona NFL ekipe “Miami Dolphins”. Kvalitet asfalta je upitan, gotovo svi vozači, su kazali da podloga nije na nivou kakav se očekuje u formuli jedan, da je vožnja mimo “trkačke linije”, kao vožnja po kiši.

O tome će organizator, morati da povede računa, za sledeću godinu. Majami je sa sobom donio i “Dzet Set” vidjeli smo i razna poznata “lica”, ovog vikenda stazom i oko nje prodefilovali su: Majkl Džordan, Majkl Daglas, Dejvid Bekam, Tom Brejdi, Mišel Obama i mnogi drugi. Majami pokušava da imitira “Monte Karlo”(Kneževi ipak imaju pravu Marinu, ne urađenu od šper ploče) da bude nova prijestonica svjetskog “Dzet Seta”. Mora im se odati priznanje, organizacija je bila savršena, staza je lijepa i brza.

Sve je moderno i sigurno da u bliskoj budućnosti, staza u sunčanom gradu biće jedna od najprepoznatljivijih na svijetu. Najbrži karavan na svijetu, seli se na Stari kontinent, gdje se od 21. maja vozi VN Katalonije. Očekuju se prva velika unaprijeđenja kod ekipa.

Koš i dodatno sa Lukom i Kuzmom (VIDEO)

Klarens MVP regularnog dijela šampionata Crne Gore (VIDEO)