BEAST MODE

Foto: twitter/MotoGP

Piše: Igor Hrvatin

Čudesni Beštija, da jednostavno tako je bilo posljednjeg Moto GP vikenda u Francuskoj. U nedjelju na stazi “Le Man” postojao je samo jedan motorista. Enea Bastijanini treći put u ovoj kalendarskoj godini popeo se na najviše postolje. Senzacionalna vožnja mladog Italijana, krenuo je sa petog startnog mjesta i odmah je “zaradio” dvije pozicije, stavivši do znanja domaćem ljubimcu Fabiu Kvartararu i Alešu Espragaru da nemaju šta da traže protiv njega.

Nakon početnih krugova, odvojila se trojka “Dukatijevih” motorista, čelne pozicije drzali su momci fabričke ekipe Banjaja i Džek Miler dok ih je kao sijenka pratio “Beštija” . Zvuči prosto nevjerovatno, ali momak koji vozi za privatnu ekipu, “Gresini Racing” na prošlogodišnjem motoru “Dukatija” navikao nas je da pobjeđuje fabričke timove i njihove vozače. Tempo kakav je imao “Beštija” u nedjelju prosto je nevjerovatan, kada je nakon trke izašla zvanična telemetrija, bilo nam je sve jasno. Eneini krugovi su bili kao da je vozio kvalifikacije, nekih pola sekunde slabije i tako ih je ređao do kraja same trke.

Nije ni čudo što nisu mogli da mu se suprotstave ni Miler ni Banjaja. Vjerujem da je Frančesko Banjaja u želji da odbrani a kasnije i povrati poziciju, napravio grešku uslijed koje je izgubio kontrolu nad svojim motociklom i odustao. 

Foto: Twitter/MotoGP

Greška koja će ga jako skupo koštati (po mom ličnom sudu, možda je rano ali za Banjaju je san o tituli završen). Džek Miler zauzeo je drugu poziciju dok je poslednje mjesto na podijumu rezervisano za “gospodina konstatnog” Aleša Espargara. Španac treću trku zaredom završava na trećoj poziciji ukupno četvrti podijum za momka koji vozi za “Apriliju” i koji gle čuda još nema ugovor za sledeću sezonu. Ako imaju išta u svojim glavama, nakon ove poslednje trke u kojoj je Aleš iza sebe zadržao prošlogodišnjeg šampiona Fabia Kvartarara, menadžment ekipe iz Italije mora da “odriješi kesu” i zadrži ovog momka. Već im se isplatio. Pogled na tabelu nam kaže sljedeće.

U generalnom plasmanu vozača vodi idalje Fabio sa 104 poena, u stopu ga prate Aleš sa 98 i Enea sa 94 poena. Mislim da su se najozbiljniji kandidati za titulu izdvojili, lično volio bih da prisustvujemo godini poptune afirmacije mladog Bastijaninija, možda je rano za titulu,  otežavajuća okolnost mu je što ne vozi za fabričku ekipu, već za privatnu, koja sigurno nema resurse da isprati ostale velikane. Osim toga Enea mora da popravi tempo na kvalifikacijma i da zadrži konstatnost svoje forme, nema padanja i bespotrebnog rasipanja poena, ako se juriša na tron.

Foto: Twitter/MotoGP

Ostatak konkurencije    

Četvrto i peto mjesto osvojili su ljubimci domaće publike, francuski vozači Fabio Kvartararo i Žoan Zarko, kada se sve uzme u obzir, solidan vikend za domaće momke. Fabio nije mogao više, njegova “Jamaha” nema brzinu najvećih konkurenata, samo klasa prošlogodišnjeg šampiona drži korak i to čelno mjesto u odnosu na konkurenciju. Vidjeli smo kako Kvartararove napade u poslednjim krugovima za treće mjesto lagano odbija Espargaro, brzina “Jamahe” na pravcu značajno je manja u odnosu na ostale. Vrijedne bodove osvojili su i Mark Markez, Takaaki Nagami, Bred Binder, Luka Marini, Maverik Vinjales, Bezeki, Đanantonio, Aleks Markez i Frančesko Morbideli.

Posljednji vikend u Francuskoj, ako ikako mogu , pokušaće da zaborave dvojac iz “Suzukija, Joan Mir i Aleks Rins , koji su bili u igri za podijum i samo su ih njihove neiznuđene greške koštale jednog kvalitetnog plasmana. Ipak najveći tragičar, ne samo ove trke, već moguće i cijele sezone je Frančesko Banjaja. Letio je momak iz Torina po stazi u subotu, postavljao i rušio rekorde staze, trkajući se praktično sam sa sobom. Djelovalo je kao da je “Peko” ponovo ušao u svoju zonu i da niko neće moći ozbiljnije da ga ugrozi.

Foto: Twitter/MotoGP

Tako je bilo i do polovine trke, smiješilo se Banjaji prvo mjesto, 25 poena i definitivni povratak u borbu za titulu, ipak u jednom krugu sve je to nestalo. Kao da je proradio ponos i prkos, jer ga je obišao Enea Bastijanini (momak za koga svi kažu da će voziti za fabrički Dukati naredne godine). Izgledalo je kao da je “Peko” htio odmah da mu odgovori i pokaže da je ipak on gazda tima iz “Bolonje”, umjesto odgovora stigao je pad i to u najgorem trenutku za Banjaju. Prosuti su vrijedni bodovi i što je najgore, to nije prvi put ove sezone, Banjaja mi djeluje kao ona popularna  narodna pjesma sa kraja 70-tih “korak naprijed a dva nazad…   

Sljedeća trka šampionata vozi se 29. maja na legendarnoj stazi u Muđelu u Italiji. Najavljeno je povlačenje Rosijevog broja “46” iz upotrebe u Moto GP.

Očekuje se da trci prisustvuje legendarni “Doktor”. Čeka nas pravi “italijanski šou” a Rosijevi učenici biće tu da isprate mentora kako dolikuje.

Obradović nakon poraza: Katastrofalna posljednja odbrana i veoma konfuzan završni napad

Božo Anđelić pojačao Vardar