Peko je novi gazda Muđela

Foto: twitter/motogp

Piše: Igor Hrvatin

Italija, legendarna staza u Muđelu i povlačenje broja 46 iz upotrebe, sve je bilo spremno za jedan italijanski spektakl. Da se to i dogodi pobrinuo se fantastični Frančesko Banjaja, priliku da odbrani čast Italije na domaćoj stazi ispred Valentina Rosija koji je bio u publici pripala je njemu. Nije sve tako bajno izgledalo u subotu a ni na samom startu trke. Peko je krenuo sa pete pozicije, nije se najbolje snašao na početku trke i pao je čak na 11. mjesto.

Onda smo vidjeli sve ono što momak iz Torina ima da ponudi, spektakularna vožnja u prvih nekoliko krugova, preticao je Banjaja rivala za rivalom, koristio nevjerovatne potencijale “crvene munje” iz Bolonje, pokazavši svima pa vjerovatno i sebi karakter jednog budućeg šampiona. Peko može da bude posebno zadovoljan, jer je na stazi obišao sve glavne konkurente ove sezone (Kvartarara, Espargara i ostale) obišao je i vozače privatnih timova Dukatija, pokazavši im ko je gazda u Italiji. Manevar koji je izveo prilikom obilaska u tom trenutku prvoplasiranog vozača Marka Bezekija, ostaće da se pamti, nevjerovatna brzina na pravcu ulazak u protivnikovu zavjetrinu i onda kasno kočenje, ko je gledao trku, vjerovatno mu je zastao dah, kako se Peko borio sa “aždajom” i obuzdao je. Stvarno maestralna vožnja Italijana, nije ostavio protivnicima ni slamku nade, prvo mjesto bilo je njegovo. Italijansku feštu malo je pokvario prošlogodišnji šampion Fabio Kvartararo, sjajni “El Diablo” uspio je da se izbori sa morem “Dukatija” ispred i iza sebe i stigne drugi. Siguran sam, tehnički on je najpotkovaniji vozač Moto GP kategorije. Uživanje je gledati njegove manevre u sporijim krivinama (možda nije milo Italijanima , ali Fabio najviše podsjeća na legendarnog “Doktora”). Na “Jamahi” koja očigledno ima manju brzinu na pravcu, Fabio izvlači maksimum a ponekada i više od toga.

Foto: motogp/twitter

Posljednje mjesto na podijumu naravno rezervisano je za još jednog sjajnog momka, koji ove sezone blista. Veteran Aleš Espergaro, upisao je peti podijum u sezoni. Siguran, samouvjeren, čeka greške svojih protivnika i nemilosrdno ih kažnjava. Aprilija zadovoljno trlja ruke a menadžment ekipe shvatio je šta mora da radi i Špancu je produžio ugovor. Nakon osam odvezenih trka, Kvartararo je prvi sa 122, Espargaro ima 114 poena, i u ovom trenutku njih dvojica djeluju kao najozbiljniji konkuretni za titulu. Skrećem  pažnju čitaocima na samo jedan podatak, koji će vama dobro otvoriti oči, kada pogledate rezultate timskih kolega koji voze sa pomenutim dvojcem. Recimo Frančesko Morbideli iz Jamahe, poslednju trku je završio na 17. mjestu, dok se u generalnom plasmanu nalazi na 19. poziciji sa skromnih 19. poena. Što se tiče timskog kolege Aleša Espragrara, Maverik Vinjales nalazi se na 14. mjestu uz bodovni saldo od 37. poena. Uporedite to sa ostvarenjima Kvartarara i Espargara i biće vam jasno, koliko su dobri pomenuti vozači, posebno Fabio, jer njegov motor je značajno sporiji od vodećih.

Foto: motogp/twitter

Najbolji od ostalih stigao je Žoan Zarko na “Pramak Dukatiju”, solidna vožnja za Francuza, četvrto mjesto, 13. poena u dzepu i sasvim pristojna trka. Najveći gubitnici minulog vikenda u “Muđelu” su momci privatne ekipe “VR 46 Racing” Marko Bezeki i Luka Marini(Rosijev polubrat), imao je pomenuti dvojac podijumska mjesta na vidiku, Bezeki je vodio i jedan dio trke, djeluje mi da su u želji da se pokažu pred publikom i svojim gazdom (čitaj Valentino Rosi) jednostavno izgoreli kako sebe tako i svoje gume, morali su da se zadovolje sa petom i šestom pozicijom. Bodove za svoje ekipe osvojili su : Binder, Nakagami, Oliveira,Markez, ĐanAntonio, Vinjales, Horhe Martin, Aleks Markez i Džek Miler. Ako su najveći gubitnici trke u Italiji Marini i Bezeki, najveći tragičar definitvno je Enea Bastijanini. Beštija je pobjedio u Francuskoj, primakao se vodećima, u Italiji nije imao sjajne kvalifikacije ali se pažljivom vožnjom vratio do pozijice broj šest, uhvatio je korak sa vodećima i svi smo mislili da će do kraja trke Beštija voditi bitku za podijum. Mladi Italijan, pokazao je ipak da mora još dosta da sazrijeva, potpuno neiznuđeno pravi grešku u krivini broj četiri i izlijeće sa staze, što je još važnije prosipa vrijedne bodove u borbi za šampionski pehar.

Nevjerovatno ali dvojac iz Italije, Banjaja i Bastijanini, kao da se takmiče ko će sebi više da zakomplikuje život. Ako žele titulu, moraju da zaborave ovakve stvari, ne postoje neiznuđene greške, jer Aleš i Fabio ne griješe, non stop su na podijumima i vrijedno upisuju bodove.

Sezona je otvorena, još uvjek, ali mjesta za greške više nema, sljedeća trka vozi se u Španiji 5.juna na stazi u Barseloni.

Nedović: Ginuli smo za svaku loptu i zasluženo osvojili trofej

Ivan Brnović na klupi Igala