Pet godina po dolasku iz Milana, Berluskonijev povratak u Seriju A

Foto: FC Monca/Facebook

Piše: Igor Hrvatin

U svijetu automobilskih trka, jedna staza zauzima posebno mjesto. Trkačko svetilište svakog Italijana , ali i zaljubljenika u autosport širom planete – Monca.

Grad na sjeveroistoku Milana, proširio je sportski sadržaj. Od naredne sezone Monca će biti domačin krema italijanskog klupskog fudbala, mečeva u Seriji A.

Monca, grad sa nešto više od 120.000 stanovnika dočekao je svoj trenutak slave. Pisali smo već o, klubu duge ali ne bogate tradicije. Osnovan 1912.godine crveno bijeli (biancorossi) nikada nisu igrali prvu italijasnku ligu. Sve će se to vrlo brzo promijeniti, zahvaljujući jednom čovjeku, Silviju Berluskoniju, nekadašnjem premijeru Italije, harizmatičnom biznismenu i bivšem vlasniku fudbalskog kluba Milan.

Foto: FC Monca/Facebook

Silvio je 2018. godine za 3 miliona eura kupio Moncu koja je u tom trenutku bila klub treće lige, sa ne tako svijetlom budućnošću, Berluskoni već tada  najavljuje pohod na prvu ligu. Njegova desna ruka čuveni Adrijano Galijani je naravno uvjek tu sa njim, kakve samo uspjehe ima pomenuti dvojac iz perioda upravljanja Milanom, i na koncu kakva je ovo godina za sve “Milaniste”, voljeni klub je prvak Italije poslije 11 godina, a kao slag na torti njihov nekadašnji predsjednik uvodi novi tim sa sjevera zemlje (praktično iz komšiluka) razdaljina između stadiona Milana i Monce je svega 23 kilometra.

Nije sve išlo tako glatko za Berluskonija i Galijanija, drugu godinu zaredom Monca je u posljednjim kolima “Seria B” “prosipala” vrijedne bodove i morala da kroz plej of pokuša da se probije u najjače takmičenje u zemlji. Ipak u drugom pokušaju “crveno bijeli” su savladali “Brešu” a onda i “Pizu”, najsimpatičniji detalj bio je sa druge utakmice finala sa “Pizom” kada je Berluskoni zaspao tokom meča, mim stranice su to iskoristile i napravile sliku “Ono kada zaspeš u drugoj a probudiš se u prvoj ligi”. “Stare lisce” Galijanija i Berluskonija sada očekuje novi i možda najteži zadatak u karijerama, da od Monce naprave novog, stabilnog učesnika prve lige.

Foto: FC Monca/Facebook

Prvi koraci su već napravljeni, Galijani ima dogovorene sastanke sa Paolom Maldinijem, spekuliše se da bi tema sastanka mogao da bude i dogovor o tome koji su igrači dobri da se pošalju u Moncu na dodatno “kaljenje” i uigravanje.

Spekuliše se da bi ka Monci mogli da krenu: Danijele Maldini, Kolombo,Kaldara,Gabija i Mesijah. Nema sumnje da će pasti dogovor na korist obje strane, ulaskom “crveno bijelih” u prvu ligu, Milan je praktično dobio b tim i priliku da neke svoje mlade igrače pošalje u prijateljski tim na usavršavanje. Odgovara i jednima i drugima. Isto tako mislim da niko nema sumnju da će harizmatični Silvio iskoristiti kako svoj šarm a bogami i novac ne bi li obezbijedio potpis nekog zvučnijeg imena ili možda neke starije zvijezde.

Foto: FC Monca/Facebook

Podsjećanja radi, prošle sezone dres Monce nosili su neki nestašni momci, Mario Baloteli i Kevin Prince Boateng. Možda Monca može i nekome da pomrsi račune u pohodu na neko evropsko takmičenje (Liga Evrope ili Liga konferencija).

Kao i prošlu kolumnu o Monci i ovu bih završio životnom filozofijom njenog vlasnika “Onaj koji vjeruje bori se, onaj koji vjeruje prevazilazi sve prepreke, onaj koji vjeruje pobjeđuje “ Silvio Berluskoni.

Foto: FC Monca/Facebook

Zar nakon svega neko može da sumnja u njega.

Selektor Finske pomiješao Crnu Goru i Makedoniju: Imali smo dobar dan i zasluženo pobijedili

Bulsi možda trejduju Vučevića za elitnog defanzivca?