Ferarijev brodolom u Bakuu

Foto: Formula 1/Twitter

Piše: Igor Hrvatin

Ulice glavnog grada Azerbejdžana najviše su prijale Maksu Ferstapenu i Serhiju Perezu, dvojac Red Bula zauzeo je pozicije jedan i dva na posljednjoj trci šampionata formule jedan. Prosto je nevjerovatno ali svakako i istinito, poslije traumatičnog starta na prve tri trke sezone, odustajanja, problema sa pouzdanošću bolida, ogroman zaostatak za Ferarijem, gotovo 50 poena je “bježao” Lekler, Maksu. Sve je to davna prošlost, Red Bul se konsolidovao, “vratili su se u garažu” – titula kako konstruktora tako i u pojedinačnoj kategoriji je njihova. Treću poziciju zauzeo je sada već briljantni Džordž Rasel, njegov niz se nastavlja (jedini vozač koji je sve trke završio u top 5), opet je Rasel iza sebe ostavio Luisa Hamiltona, koji je stigao četvrti i jedva je uspio nakon trke da izađe iz svog bolida, Hamilton je imao ozbiljnih problema sa leđima, žalio se na ekstremno poskakivanje svog bolida.

To smo i mi golim okom mogli da uočimo, Mercedes je taman pomislio da je riješio problem sa tzv “porpoising” međutim dobro će momci iz Njemačke ekipe da zapamte trku u Baku. Ipak mogu da budu jako zadovoljni pozicije tri i četiri i polako se vraćaju na veliku scenu, ako Ferari nastavi sa ovakvom formom, možda Mercedes može i do drugog mjesta u generalnom plasmanu.

Foto: Formula 1/Twitter

Šta se dešava sa Ferarijem?

Agonija, brodolom, ne znam koju riječ da upotrijebim da bih opisao kroz šta prolazi ekipa Ferarija a bogami i korisnici njihovih pogonskih jedinica. Posljednje tri trke su bile prava “Grčka tragedija” za momke u crvenom. Šarl Lekler, koji vozi šampionski ima najviše razloga da se ljuti, njegova nada o tituli  je sada plod “mašte” i to ne njegovom krivicom. Šarl vozi nevjerovatno, vezao je četiri pol pozicije, u trkama jedini ima tempo da parira vodećem dvojcu iz Red Bula, često uspijeva i da ih nadmaši, njegovi krugovi u Monte Karlu i Azerbejdžanu su prava mala remek djela, vozio je Šarl na samoj ivici, testirao krajnje granice kako sebe tako svog bolida i staze, ostavljao konkurenciju po nekoliko desetinki iza sebe. Međutim ništa od toga nije važno, pouzdanost “Scuderije” blago je reći upitna. Ne znam kako mogu da se opravdaju pred samim sobom. Matija Binoto i menadžment ekipe svjesno su žrtvovali sezone 2020. i 2021. čekajući promjenu pravila i šansu da se napadne titula, poslije čak 14 dugih i sušnih godina.

Foto: Formula 1/Twitter

Ono što je ekipa pokazala na poslednje tri trke, ajde da ne budem previse grub ali graniči se sa “opasnim amaterizmom”, odustajanja zbog problema sa pogonskom jedinicom, fijasko sa strategijom u Monte Karlu, problem sa mjenjačem za Karlosa Sainca u Azerbejdžanu, previse, previse grešaka za ekipu koja je trebala da napada tron. Kao so na ranu i još jedan pokazatelj u kolikom haosu je Ferari trenutno, svjedoči i činjenica da su pored dva njihova vozača na posljednjoj trci probleme i odustajanja imali vozači koji koriste motore italijanske ekipe Alfa (Žo Gvan-ju) i Has (Kevin Magnusen), ako se ne trgnu i koliko je sljedeći vikend ne riješe ozbiljne probleme sa pouzdanošću motora, sezona koja je otvorena na najbolji mogući način prijeti da bude jedna od najvećih razočarenja u istoriji “crnog konjića”.

Da se vratimo i na ostale takmičare, vrijedne bodove za ekipu upisao je Pjer Gasli sa pete pozicije, vrlo dobra trka za Francuza, obzirom da je i on bio pod lupom zbog nešto slabije lične forme, lijep odgovor mladog vozača, bodove su još osvojili i dva stara šampiona Sebastijan Fetel i Fernando Alonso i pokazali da još uvjek mogu da se nose sa mlađom konkurencijom. Najveće uzbuđenje pružio nam je dvojac Meklarena, Danijel Rikardo i Lando Noris trkali su se do poslednje krivine za pozicije osam i devet,  ipak Rikardo je imao više razloga za zadovoljstvo, konačno je uspio da pobjedi timskog kolegu, desetu poziciju i poen upisao je Esteban Okon, oba vozača Meklarena i Alpin-e u poenima, dosta dobar vikend za njih.

Sljedeća trka je na programu za sedam dana, Montreal, vraćamo se u Kanadu poslije nekog vremena i ponovo se vozimo stazom koja nosi ime po tragično nastradalom Žilu Vilnevu, nekadašnjem asu Ferarija. Može li Ferari na toj trci okrenuti svoju sezonu ili Maks potvrđuje svoju dominaciju.

Janko Zeković dominirao u Baru

Crna Gora bez Marušića i Hakšabanovića protiv Rumunije