“Đavo je došao po svoje”

Foto: motogp.com

Piše: Igor Hrvatin

Fabio Kvartararo na dominatan način pobijedio je na posljednjoj trci Moto GP šampionata voženoj na stazi u „Sahsenringu“. Popularni “El Diablo” pomeo je svoju konkurenciju, jednostavno još jednom je pokazao da je najkvalitetniji i najkompletniji vozač u kraljevskoj klasi, ponavaljam uz činjenicu da vozi na najslabijem motociklu od fabričkih proizvođača.

Kvartararo sada ima šest pobjeda i veliku prednost u odnosu na najbliže pratioce, koji su svojim zaslugama uspjeli da se eliminišu(po meni titula se može slobodno dodijeliti Fabiju) iz ozbiljnije borbe za tron.

O njima ćemo nešto kasnije. Simpatični vozač ekipe “Pramak” Dukatija, Žoan Zarko drugu trku zaredom završio je na podijmskom postolju, ovoga puta Zarko je bio drugi, ispred Australijanca Džeka Milera na Dukatiju. Miler koji od sledeće sezone vozi za KTM, jer je italijanska ekipa procijenila da nije kalibar vozača kakav je njima potreban. Reklo bi se da se Australijanac malo drznuo da im pokaže da su ga se prerano odrekli i otpisali. Biće jako zanimljivo u ekipi iz Bolonje na kraju sezone.

Foto: twitter/moto gp

Pored mora talentovanih posebno mladih vozača iz Italije (Beceki, Marini.Bastijanini i drugi) ko će biti taj koji će praviti društvo Frančesku Banjaji na crvenoj aždaji. Kada već pomenusmo Banjaju, još jedan njegov tipičan vikend. Najbrži krug u subotu, pol pozicija i onda u nedelju sada već tradicionalno izbacuje sebe iz trke a bogami i borbe za titulu. Još jedna greška (mislim treća ove sezone) koja je Banjaju ozbiljno koštala, u trenutku pada sa motocikla bio je na drugoj poziciji.

Kako stvari stoje, bolje bi bilo i njemu da se konsoliduje jer ni njegovo mjesto nije sto posto sigurno, previše je talentovanih vozača a nisam siguran koliko su spremni u Dukatiju da gledaju i preživljavaju scene kao sa poslednje trke.

Drugi u generalnom plasmanu Aleš Espargaro u padu je forme, evidentno je da ne može da prati ritam najboljeg, u “„Sahsenringu“ trku je završio na četvrtom mjesto i polako čini mi se gubi korak sa Kvartararom. Enea Bastijanini  previše je mlad , iako je ove sezone bljesnuo na nekoliko trka, više je nego očigledno da njegovo neiskustvo dolazi do izražaja kako odmiče Moto GP kalendar, trku u Njemačkoj završio je na desetom mjestu i tako sebe dodatno udaljio od borbe za naslov prvaka.

Kada se sve uzme u obzir, da su se praktično najozbiljniji konkurenti sklonili Fabiju sa puta, njemu ne preostaje ništa drugo nego da se prošeta do druge titule u karijeri i da se polako nametne najboljima (Rosiju i Markezu) u svom pohodu ka možda i višestrukim titulama šampiona kraljevske klase motora. Šampionat se nastavlja veoma brzo za nekoliko dana vozi se VN Holandije na stazi u Asenu.

Da li će šampion vezati treću pobjedu ili možda neko prekida “El Diablov” niz?

Japanac Horike i Eldin Bećić prva pojačanja na “Solilima”

Novi odlazak iz Sutjeske: Bubanja potpisao za zagrebačku Lokomotivu