Asen

Foto: MotoGP/twitter

Piše: Igor Hrvatin

Legendarna super brza staza u Holandiji nikada ne razočara, kroz istoriju Asen je priređivao spektakularne moto trke. Tako je bilo i ovog posljednjeg vikenda. Pobjeda, treća u sezoni za Frančeska Banjaju koji je poslije dugo vremena odvezao jedan vikend bez greške.

Slobodni treninzi, kvalifikacije pa i na samoj trci, nikada nije pozicija broj jedan bila van njegovog domašaja. Peko je ovakvom vožnjom koliko toliko sanirao štetu koju je napravio sebi i timu prethodnog vikenda tokom trke u Njemačkoj. Kako nam slijedi ljetnja pauza od šest nedjelja, Banjaja može da bude zadovoljan, prvi dio sezone završio je trijumfalno i sve u Dukatiju poslao na odmor sa osmjehom na licu.

Razloga za slavlje bilo je i u timu “VR 46 Racing” popularnog Valentina Rosija, najbolji rezultat sezone i karijere za simpatičnog “Škorpiona” Marka Becekija, sjajni Italijan dovezao se do pozicije broj dva. Nakon trke pravi užitak bilo je gledati slavlje njegove ekipe i Marka uz razvijene žute zastave sa brojem 46. Podijumsko postolje kompletirao je Maverik Vinjales (prvi njegov podijum za Apriliju). Sada dolazimo do vozača koji je obilježio trku a vjerovatno i polusezonu. Apriliji je obezbijedio ove godine prvu pobjedu u istoriji, sebe vješto drži u borbi za titulu a ono što nam je priredio majstor Aleš Espargaro u nedelju, nije viđeno još od najboljih dana Valentina Rosija.

Foto: Moto GP/twitter

Espargaro je trku počeo na petom mjestu, vješto se probio do treće a onda je obišao i najboljeg ove sezone Kvartarara za drugu poziciju. Viđena je sjajna vožnja dvojice momaka u nekoliko krugova, međutim Fabio u petom krugu u borbi za drugo mjesto pravi nesvakidašnju grešku, preagresivno je šampion krenuo da osvoji poziciju, njegov motocikl je proklizao i  sa sobom je povukao i Aleša. Kako je Španac ostao na svojoj Apriliji, kako nije pao i proklizao u momentu kada se našao u šljunku, vjerovatno samo Espargaro zna. Incident ga je skupo koštao, Aleš  je pao na 15 mjesto daleko od svih ostalih.

Ono što se poslije događalo, prepričavaće se vjerovatno do kraja sezone. Kakav tempo Španca, letio je stazom u Asenu, nadoknađivao poziciju za pozicijom, da spektakl bude kompletan, pobrinula se i kiša koja je počela lagano da pada zadnjih desetak krugova. U tim trenucima, izgledalo je da Aleš vozi u svojoj dimenziji i da se nije mnogo obazirao na uslove na stazi, imao je samo jednu misao, da nadonkadi što više pozicija i tako smanji bodovnu prednost koju ima Kvartararo, koji je nakon incidenta sa početka trke sebe izbacio sa staze. Jedan vikend za zaborav za šampiona, dvije ozbiljne greške, druga ga je mogla i zdravstveno ugroziti, pad je bio prilično ozbiljan. Dok se kako rekosmo Kvaratarao mučio, Aleš je briljirao, najbolje je ostavio za kraj, pred samim ciljem u poslednjem krugu u vezanoj S krivini, Espargaro je perfektnim manevrom u istom momentu obišao Dzeka Milera i Horhe Martina, te tako zauzeo poziciju broj četiri.

Foto: MotoGP/twitter

Da je kojim slučajem ostalo da se vozi još nekoliko krugova, vjerujem da bi Aleš stigao i do Banjaje. Sljedeća trka se vozi u Silverstonu u Egleskoj sedmog avgusta. Timovi će pauzu iskoristi da maksimalno unaprijede svoje motocikle, šampionat koji je prije samo nedjelju dana djelovao monoton, izgledalo je da će Kvartararo veoma lako doći do druge titule, sada su se stvari značajno promijenile, Aleš je jako blizu, na manje od 25 poena zaostatka za Fabijom, ako Banjaja nastavi ovako da vozi (potencijal je tu) pred nama je uzbudljiv drugi dio sezone.

Bivši fudbaler Rome izabran za gradonačelnika Verone

“Lavovi” iz drugog šešira čekaju rivale na žrijebu za Svjetsko prvenstvo