Ferarijeva (Red Bul ring) krila

Foto: F1/twitter

Piše: Igor Hrvatin

Srećni Šarl ili ne(sr)ećni Ferari, ne znam tačno kom utisku da se predam. Konačno nakon toliko pehova, pobjeda za vozača koji je obilježio dosadašnju polusezonu, Šarl Lekler je sjajnom vožnjom u dvorištu Red Bula (na  stazi koja nosi i naziv austrijskog tima), pokazao i vjerovatno kod svih odagnao i posljednje trunčice sumnje, da li je on vozač šampionskog kalibra. Ako neko nije ispratio, Šarl je obišao Maksa tri puta tokom trke, maestralni su bili njegovi manevri, toliko sigurni, da se čovjek zapita odakle tolika smirenost tako mladom vozaču.

Ako imaju zeru “pameti” u italijanskoj ekipi, posljednja trka im je pokazala kako vozi potencijalno novi šampion Ferarija. Matija Binoto mora da prelomi konačno, ove sezone, Šarl je vozač broj jedan “Skuderije”, svaka čast Karlosu, ali on neka čeka sljedeću sezonu i novu priliku. Da se ne bi događale scene kao sa sprint trke u subotu, kada su vozači “crnog konjića” umjesto da iskoriste potencijal da zajedno napadnu Maksa, početne krugove proveli su boreći se između sebe. Do tada Maks je bio na pristojnoj udaljenosti i van domašaja. Kažem nesrećni Ferari jer tokom trke u Austriji, sve su uradili kako treba, pit stopovi bez greške, reagovanje na strategiju protivnika i procjena u kom trenutku ići u boks savršena, tempo kako Šarlov tako i Karlosov ukazivao je na potencijalno prvo i drugo mjesto, sve do ponovo kobnog momenta i problema sa motorom kod Sainca.

Ne može Ferari bez “gremlina” nikako, nevjerovatno ali tako je. Tako da na kraju kada se sve sabere i oduzme možda je najsrećniji od svih prošlosezonski šampion. Nije imao tempo za pobjedu, nije izgledalo ni da će uzeti drugo mjesto. Mogao je da ostane bez dodatnih pet poena u borbi za titulu da ga je Karlos stigao, tako da je nakon svega Maks bio prilično opušten i zadovoljan, svjestan činjenice da je dobro prošao. Dobro je prošao i dvojac iz Mercedesa, Hamiltonu nakon Silverstona treće mjesto i na Red Bul Ringu, sjajna i sada već konstantna vožnja vidno srećnijeg Luisa. Njegov timski kolega Rasel do četvrtog mjesta. Možda su Ferari i Red Bul brži, ali Mercedes je definitivno pouzdaniji, a ni bodovna prednost nije toliko dramatična. Biće ovo zanimljiva sezona i za njemačku ekipu. Upisaće oni pobjedu i to možda prije nego što mislimo.

Foto: F1/twitter

Pobesnjeli Mik

Krv nije voda, ili što bi naš narod rekao: “gdje će kruška, nego pod krušku”. Kakva nastup Mika Šumahera, najbolji rezultat karijere, pozicija broj šest, ali prije svega kakav stav, probudio se i razgoropadio mladi Njemac, nakon ozbiljnih kritika koje su stigle na njegov račun tokom proteklih mjeseci, nekada su te kritike bile opravdane ali možda ipak pretjerane, posebno one od Gintera Štajnera, glavnog inženjera ekipe Hasa. Čuo ih je Šumaher junior i zapamtio a onda je odlučio da svima začepi usta, vožnja u Silverstonu i prvi poeni a onda spektakl u Austriji, preticao je i Mercedese u određenim momentima trke, pretekao je i Fernanda Alonsa, ostavio iza sebe i timskog kolegu Kevina Magnusena. Kao da se u njemu probudio duh njegovog oca Mihaela, meni a vjerujem i ostalima bilo je uživanje gledati skraćenicu MSC (Mik Šumaher), kako se penje na poziciju više kako je trka odmicala. Siguran sam da nakon ovakve predstave Mikove, veliki teret koji je do sada nosio na svojim mladim ramenima, nestaje. Mnogi su ga kritikovali još tokom debitanske sezone, da je dobio priliku da vozi u najprestižnijem takmičenju samo zbog prezimena koje nosi sa sobom, a samim tim i sponzori koje to prezime obezbjeđuje.

Foto: F1/twitter

E pa ipak mnogi i zaboravljaju da je on šampion formule tri i formule dva, da nije slučajno član Ferarijeve akademije mladih vozača. Tek ćemo sada da vidimo njegov puni potencijal, a to je gotovo sigurno, jer Has nije unaprijeđivao svoj bolid još od početka sezone. Tako da kada stignu dodatna unaprijeđenja za američku ekipu tek ćemo svjedočiti boljim rezultatima ove ekipe i njihovih momaka. Zar ne bi bilo sjajno vidjeti Šumahera na podijumu do kraja godine.

Da polako zaključujemo, izuzetno pozitivan utisak na mene ostavio je i Fernando Alonso, startovao je iz pit stopa, zbog problema sa bolidom u subotu, do kraja trke u nedjelju stari lisac izborio se za poziciju broj 10 i tako svojoj Alpini donio još jedan vrijedan poen. Slijedi pauza od dvije nedjelje a onda nas čekaju dvije vezane trke u Francuskoj i Mađarskoj, kada se završava i prvi dio sezone, ekipe će otići na prijeko potrebnu pauzu. Jako je bitno ko će bolje završiti sezonu.

Ferari je počeo da odgovara Red Bulu, sezona je daleko od završene, što nas fanove jako raduje.

Mlade košarkašice ubjedljive protiv Rumunije na startu EP

Igor Ivanović napustio Budućnost