Kodio osvojio međunarodni basket turnir u Baru

Foto: 3X3 Montenegro

Ekipa Podgorica Kodio pobjednik je regionalnog 3×3 turnira Bar 2K22 – sastav koji čine trojica reprezentativaca Crne Gore, Miloš Jovanović, Nemanja Gavranić i Vaso Popović, uz Dušana Gojnića, u finalu takmičenja na Šetalištu Kralja Nikole pobijedio je velikog rivala, G-unit, rezultatom 18:12 i osvojio 2.500 eura.

Uzbudljivo finale, repriza meča za pobjednika turnira u Pljevljima, u kom je prošlog vikenda slavio barski tim, donijelo je veliku borbu pod košem, a tribine su bile pune iako je meč počeo veoma kasno, oko dva sata poslije ponoći.

„Prezadovoljni smo, naravno. Čestitke ekipi G-unit-a na sjajnoj tuči, na što smo navikli kada igramo protiv njih. Čestitke na organizaciji turnira, bio je nevjerovatno dobar, blizina mora dala je basketu poseban šmek. Što se tiče trijumfa, naravno da smo srećni. Radili smo dosta za ovo, od početka do kraja smo imali sve pobjede i mnogo smo zadovoljni“ ponosan je Kodiov univerzalac, Miloš Jovanović.

Kodiov put do konačnog trijumfa nije bio lak. Podgorička ekipa je u grupi pobijedila tim Metar od table iz Bosne i Hercegovine 22:8 i ekipu Wolves-a iz Berana 21:19. U nokaut fazi eliminisali su srpske timove, Čuku ADOC u četvrtfinalu 22:5, potom prvog nosioca turnira u polufinalu, Krupanj 3×3 rezultatom 21:13.

3×3 turnir se u Bar vratio nakon dvogodišnje pauze, od regionalnih ekipa učestvovao je još sastav Skopje – Kino Vlae iz Sjeverne Makedonije, a među crnogorskim timovima posebno je privukao pažnju Shaolin, koji je u barskom derbiju polufinala izgubio od iskusnih sugrađana, G-unita, 21:11.

„To su naši momci, treniramo zajedno i baš mi je drago što su se pokazali u dobrom svjetlu. Vidio sam nekoliko novih ekipa, volio bih da ostvare kontinuitet učešća na ostalim turnirima u Crnoj Gori i to je ono čemu mi težimo, da prikupimo još ekipa i da basket nastavi da se razvija u boljem ritmu. 3×3 je već dugo popularan u Baru. Nadam se da ćemo i sljedeće godine imati turnir, možda uz još bolje ekipe, bolju organizaciju, bolji tempo, bolje nagrade i to je ono što priželjkujemo“ kazao je Marko Dabanović, član G-unit-a i selektor crnogorske 3×3 reprezentacije.

Turnir je okupio 16 ekipa, od čega su mjesto među 12 u glavnom žrijebu izborile Podgorica Kodio 2 i Karača. Zbog pucanja table na samom početku kvalifikacija, program je počeo sa skoro dva sata kašnjenja, ali to nije spriječilo ljubitelje basketa i prolaznike da do samog kraja ostanu na šetalištu i uživaju u vrhunskom 3×3 turniru. Uz teren bilo je mnogo poznatih lica iz svijeta košarke, uključujući i dio reprezentacije Crne Gore, koja je na pripremama u Baru.

„Tu smo na pripremama već šest dana pa smo iskoristili priliku da ispratimo ovaj turnir. Organizacija je zaista odlična, momci igraju odličan basket. Mnogo je lijepo što se basket opet vratio u Bar i zaista smo oduševljeni organizacijom, ambijentom, publikom i svime. Nas košarkaše stalno vuče lopta, ušlo nam je to u krv, ali mislim da ne bismo imali nikakve šanse sa ovim momcima. Ovo je totalno drugi sport.“ uživao je u turniru reprezentativni centar Nemanja Radović.

„3×3 u Crnoj Gori i sva priča u vezi sa basketom, krenuli su upravo iz Bara. Smatrali smo da je neophodno da Bar opet ima turnir. Prošle su dvije godine, zbog sve situacije sa koronavirusom turnir se nije organizovao, ali ove godine smo uspjeli to da vratimo ovdje. Veliku zahvalnost moram da iskažem prema Opštini Bar pod čijim je pokroviteljstvom turnir održan.  Zahvaljujući njima uspjeli smo da napravimo zaista lijepu priču i iz godine u godinu treba da se trudimo da turnir bude sve bolji i bolji“ kazao je jedan od organizatora Bar 2K22, Stevan Milošević.

Barski 3×3 turnir bio je treći u ljetnjoj sezoni, nakon Golubovaca i Pljevalja, a naredna stanica je ponovo na sjeveru Crne Gore. Kolašin će 13. i 14. avgusta dočekati najbolje basketaše u državi.

Vuković u subotu na mitingu Dijamantske lige

Slijedi borba za opstanak: Dobar start, pa poraz za juniore