Legendarni golgeter Jugoslavije i Francuske Anto Drobnjak: Navijaću za Francuze, ponosni su i dostojanstveni

Drobnjak, Foto: FK Budućnost

Nekadašnji golgeter Budućnosti, Crvene zvezde, Bastije, Lansa, Sošoa i Gamba Osake, a sada sportski direktor “plavih”, Anto Drobnjak govorio za naš portal pred katarsko finale

Anto Drobnjak je u svojoj blistavoj karijeri protkanoj brojnim golovima doživio veliku fudbalsku nepravdu 1998. godine. Crnogorski golgeter nije se našao na spisku selektora tadašnje Jugoslavije Slobodana Santrača za Svjetsko prvenstvo koje se igralo u Francuskoj. A, upravo je Drobnjak u sezoni 1997-98 blistao u francuskom šampionatu – sa svojim Lansom osvojio je titulu prvaka države ispred Monaka u kojem je tada rešetao mreže David Trezege, Meca čije je boje branio Robert Pires, Marseja za koji je nastupao Loran Blan, u Pariz Sen Žermenu je u tom periodu igrao Marko Simone…

Ni činjenica da je bio najubojitiji napadač šampionske ekipe (sa 14 golova) nije pomogla Drobnjaku da se nađe na mundijalskom spisku Jugoslavije, ali dostojanstven i principijelan nikada u javnosti nije žalio zbog toga. Danas će, u finalu Svjetskog prvenstva, navijati za svoju drugu kuću, Francusku, u kojoj je osim Lansa, rešetao mreže za Bastiju i Sošo.

“Iskreno, navijaću za Francuze. Vežu me jako dobro uspomene. Ta zemlja mi je dala mnogo, veći dio karijere sam proveo u Francuskoj, imao lijep život sa porodicom. Na sportskom polju je bilo uspjeha, kao i rađanja u porodici…Znači, tu dileme nema – za Francusku sam”, rekao je Drobnjak na početku razgovora za Meridiansport.

“Trikolori” su utakmicu daleko od istorije, od odbrane svjetske titule što je posljednji put uspio Brazil 1962. godine, u davnoj prošlosti i Italija.

“To je za ogroman respeket. Pratio sam Francusku. Oni su dobijali, ali kakvu ekipu imaju nijesu dostigli maksimalan nivo ljepote u utakmici, da budu stvarno dominantni. Ali su pokazali takičitiki dio, ekipa uvijek može da se promijeni, da igra više sistema. Imaju izuzetan kvalitet”, cijeni Drobnjak Francuze.

Na putu do najvažnije utakmice u godini finalisti su izgubili po jedan meč. Argentina prvi, šokantno od Saudijske Arabije, ali je potom savladala Meksiko i Poljsku za prvo mjesto u grupi. U osmini finala bila je bolja od Australije (2:1), poslije penal drame eliminisala Holandiju, potom pregazila Hrvatsku 3:0. Francuzi su prvo mjesto u grupi osvojili nakon uvodnih pobjeda nad Australijom i Danskom, da bi u šarenom sastavu izgubili posljednji meč grupne faze od Tunisa. Prva nokaut stepenica bila je Poljska (3:1), potom Engleska (2:1) i onda senzacionalni Maroko (2:0). Drobnjak u finalu daje prednost aktuelnim šampionima svijeta.

“Francuska ima iskustvo igranja velikih utakmica. To je nešto što im daje komfor. Druga stvar, lagano su prošli sve, možda nijesu blistali, ali kad je trebalo uvijek su bili tu. Rano povedu i mirno privedu meč kraju… Argentinici nijesu imali taj komfor, imali su jake utakmice i nemaju roster kao Francuzi. Igrali su, žargonski rečeno u fulu sve utakmice.To su faktori koji mogu da utiču na veliko finale. Prednosti Argentine je svakako Lionel Mesi i ogromna podrška navijača. Francuzi imaju iskustvo, bolji roster i mogu da odgovore u više sistema u zavisnosti od rezultata”, ističe Drobnjak.

Drobnjak nas je u nastavku upoznao i sa karakterom “trikolora” koji je drugačiji od “gaučosa”…

“Fracnuzi su ponosni. Oni to ne pokazuju na načine kao druge ekipe, ne pokazaju nacionalni naboj, već dostojanstvo. Oni kad pjevaju himnu i bore se, rade to dostojanstveno i mirno. Vidite Argentinu, to je ogroman nacionalni naboj, ali to ne znači da su oni veće patriote od Francuza”, otkriva Drobnjak i dodaje da će navijati za dobar fudbal:

“Ja bih iskreno volio da pobijedi bolji, ne srećniji, jer je veliko finale i očekujemo dobru utakmicu. Iako velike utakmice često nijesu lijepe za oko, ovog puta mislim da imamo sve preduslove da gledamo jako dobru utakmicu”.

Za uspjehe francuskog fudbala pored odličnog Kilijana Mbapea, iskusnog Olivijea Žirua i pouzdanog Iga Lorisa, zaslužan je i Didije Dešan. Kao reprezentatitvac Francuske osvojio je evropsku i svjetsku titulu, prije četiri godine je u ulozi selektora pokorio planetu sa svojom zemljom, sada ima priliku da ponovi podvig. Drobnjak ga izuzetno cijeni.

“Neviđeno veliki uspjeh. Lično ga poznajem, bili smo nekoliko puta zajedno, posljednji put na jednom finalu Kupa Francuske gdje sam bio pozvan da izvedem početni udarac. To je čovjek koji se ne protivi, ne buni, ne žali ukoliko mu nedostaju neki igrači. Francuzi nijesu neko ko mijenja trenere tako lako, Dešan je imao i svojih kriza, ali se nije postavljalo pitanje da li ostaje. Zaslužio je ovo što mu se dešava, bio je veliki igrač, a sada je i veliki trener”, tvrdi Drobnjak.

Za kraj smo ga i upitali da li će Mesi sebe etiketirati kao najboljeg svih vremena ukoliko danas sa Argentinom osvoji “Zlatnu boginju”.

“Iskreno mislim da hoće. Bio sam napadač, volim stilove igrača i karkatera Kristijana Ronalda koji je po meni jaka ličnost. Mesi je drugačiji tip, ali ako sve uklopimo, ukoliko osvoji pehar biće najveći”, zaključio je Drobnjak.

Braten najbrži u Alta Badiji

Stefan Savić dobiće šampiona svijeta u Atletiku, ne otkriva za koga će navijati: Neka pobijedi bolji!