Grbović predstavlja Crnu Goru na Svjetskom prvenstvu na Planici

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Grbović biće jedini predstavnik crnogorskog skijanja na Svjetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama, koje će od 21. februara do 5. marta biti održano na Planici.

Grbović će 22. februara nastupiti u ski trčanju na deset kilometara slobodnim stilom.

Ukoliko bi izborio plasman među deset najboljih stekao bi pravo da 1. marta nastupi u trci na 15 kilometara slobodnim stilom.

Za 23. februar zakazan je sprint klasičnim stilom na 1,6 kilometara.

On u pratnji svog oca i trenera Gorana Grbović odrađuje završne pripreme u Sloveniji, sa kolegama iz Bugarske.

Trener Goran Grbović kazao je da se potajno nada plasmanu među deset najbržih na deset kilometara slobodnim stilom, navodeći da bi bio zadovoljan plasmanom do 20. mjesta među ski trkačima iz država sa dužom tradicijom i neuporedivo većim budžetima.

“Od početka maja prošle godine, nakon naporne sezone i učešća na ZOI u Pekingu, realizujemo bazične pripreme. Počeli smo kod nas na Žabljaku. U avgustu smo, zajedno sa takmičarima iz Hrvatske, 12 dana trenirali na Plitvicama. Od novembra počeli su treninzi na snijegu. Prvo Livinjo u Italiji, potom u Austriji a onda i na Planici. Bilo je ove godine i takmičenja. Sakupljali su se FIS bodovi na Igmanu, Mavrovu”, rekao je Grbović agenciji MINA.

On je naglasio da je najveći ovosezonski uspjeh ostvario na Interkontinentalnom kupu na Ravnoj gori-Gorski kotar, gdje je bio četvrti.

“Rezultat je postignut u konkurencviji 150 takmičara iz država regiona i Balkana, Turske, Argentine, Čilea…”, kazao je Grbović.

On je apelovao na lokalne i državne strukture da se više okrenu tom sportu, navodeći da je nordijsko skijanje najjeftinije i najzdravije.

“Sa malo ulaganja u infrastrukturu nordijsko skijanje bi postalo masovnije što bi se odrazilo i na takmičarku dimenziju. A unaprijedila bi se i turistička ponuda jer bi se, pored ostalog sezona trajala znatno duže. Od prvog snijega pa dok god ga ima jer za ski trčanje ili hodanje ne trebaju velike površine”, zaključio je Grbović.

Mlade “lavice” počinju pripreme za Mediteransko prvenstvo u Grčkoj

Selektor BiH pred meč sa Crnom Gorom: Mnogo je kalkulacija, imamo težak zadatak