Kreće F1 sezona: Ko može da ugrozi Red Bul ?

Foto: F1/twitter

Piše: Igor Hrvatin

Završena su predsezonska testiranja, ekipe su se povukle u svoje garaže i sada iza zatvorenih vrata rade na posljednjim korekcijama svojih bolida pred početak nove sezone Formule 1.

Najbrži karavan na svijetu počinje 5.marta trkom u Bahreinu na stazi “Sakir”. Tokom trodnevnih testiranja mogli smo da vidimo kako će izgledati  bolidi za narednu sezonu, još važnije dobili smo preliminarne podatke o brzini, o aerodinamičkim riješenjima kod svih ekipa.

Nagađanja mogu da počnu, kažem nagađanja jer timovi sakrivaju perfomanse svojih pogonskih jedinica, ograničavaju snagu motora, voze sa više goriva u rezervoaru kako bi tokom testiranja zavarali konkurenciju. Na testiranjima se najviše isprobava pouzdanost motora, kako se troše razni tipovi guma u raznim uslovima, jer temperature na stazi variraju u zavisnosti od vremenskog intervala u kome se vozi. Kako god ono što znamo sigurno je sljedeće, Red Bul je postavio standard protekle sezone, šasija bolida RB-18 bila je najnaprednija na gridu, brzina koju je austrijska ekipa isporučivala na pravcu bila je nevjerovatna i nedostižna za sve ostale, riješeni su određeni problemi sa pouzdanošću bolida koji su postojali na samom početku sezone.

Foto: F1/twitter

Čini se da je tim iz Austrije samo nastavio tamo gdje je stao prošle godine. Očigledna je evolucija, a ne revolucija novog bolida, a testovi su pokazali da su brzina i pouzdanost tu. Maks Ferstapen glavni je kandidat da osvoji treću titulu i nastavi nevjerovatan pobjednički niz. Serhio Perez biće uz njega da mu čuva leđa i put učini lakšim.

Ko može da ugrozi Red Bul ?

Glavni konkurent za titulu Red Bulu trebalo bi po svemu što smo do sada vidjeli da bude ekipa Ferarija. Mnogo se radilo i kod Italijana, doveden je novi direktor ekipe Fred Vaser, koji je zamijenio Matiju Binota, čovjeka koji očigledno, nije bio u stanju da vodi jednu potencijalnu šampionsku ekipu. Mora mu se odati priznanje, podigao je Ferari sa dna, u kom se ekipa našla 2020. sezone.

“Crni konjić” ponovo je počeo da pobjeđuje, motor koji ima “Skuderija” (za koji je navjećim dijelom zaslužan Binoto) vjerovatno je najjači, međutim nije najpouzdaniji, previše je bilo kvarova, odustajanja, i slično. Da ne govorimo o strategiji,na trenutke ekipa je djelovala neozbiljno i potpuno pogubljeno. Svi ti nagomilani problemi čekaju starog lisca Freda Vasera. Francuz je donio već neke teške ali možda i prijeko potrebne odluke. Smijenjen je glavni strateg ekipe Injaki Rueda, pitanje je ipak, koliko ima vremena Vaser da sve posloži kako je zamislio. Iskusan je stručnjak, prekaljen u nižim kategorijama formule a kasnije kao šef ekipa: Zaubera i Alfe. Svi navijači Ferarija dobro pamte kada je jedan drugi Francuz vodio tim (Žan Tod). Možda dolaze šampionski dani.

Foto: F1/twitter

Vozačka postava ekipe ja sjajna, mlada i perspektivna, Šarl Lekler pokazao je tokom prošle sezone momente briljantnosti, u trenucima uspio je da pobijedi i samog šampiona. Vidjećemo da li može konstatno da vozi i da ima dobru saradnju sa Karlosom Saincom, koji čeka svoju priliku. Po onome što je viđeno, djeluje da je Ferari žrtvovao svoju pouzdanost u krivinama na uštrb brzine na pravcu. Po riječima Leklera, SF-23 bio je malo teži za upravljanje, dok je iznenadio Monačanina sa brzinom na pravcu.

Aston Martin potencijalno iznenađenje

Najprijatnije iznenađenje testiranja je ekipa Aston Martina. Britanski tim kako kažu stručnjaci najozbljniji je kandidat da se uključi u ranoj fazi sezone i za borbu za podijumska mjesta. “Zeleni” su se odlučili da kopiraju najbolje što im se ulčinilo od Red Bula i Ferarija. Testovi su pokazali posebno kod Fernanda Alonsa da je bolid odličan i da je čak možda i brži od Mercedesa. Njemačka ekipa nalazi se izgleda pred ozbiljnim problemima, zaostaju za najboljima a njihova rješenja sa minimalnim usisnicima sa strane nisu dala očekivane rezultate, vozači su se povremeno borili sa svojim bolidom u krivinama.

Luis Hamilton nije bio zadovoljan nakon testova, djelovao je zabrinuto iako je kazao da je W-14, dobra platforma za početak ali da su daleko od favorita. Svoje prilike iz sijenke čekaju vozači Alpine,Hasa,Alfa Romea, svi su pomalo “pozajmili” od Ferarija i Red Bula, neko prednji nos, neko bočne usisnike, neko zadnje krilo. To je dovoljan podatak koji nam sugeriše ko će biti najbolji, jer ako vas kopiraju, nešto sigurno dobro radite. 

Foto: F1/twitter

Meklaren razočarao

Najveće razočarenje priredio je Meklaren, više je nego očigledno da ekipa ima ozbiljne zaostatke, u zimskom periodu ekipu je napustio Andreas Zajdl, iskusni njemački inženjer i menadžer, čini se da Meklaren zadnje dvije sezone posrće, ne mogu da održe korak sa najboljima, samo je pitanje vremena do kada će to podnositi super talentovani vozač Lando Noris, koji je već iskazao svoje nezadovoljstvo sa perfomansama i poručio ekipi da očekuje napredak poput onog koji je imao Ferari u bliskoj budućnosti.

Da polako zaključujemo, vjerovatno da će Meklarenu na začelju društvo praviti Wiliams, od “plavih” ne očekujemo puno, talentovana vozačka ekipa skromnog budžeta koja čeka bolje dane ili možda ulazak nekog od većih igrača na tržištu. Jedno je sigurno, dani nas dijele od crvenih svjetala na ciljnom pravcu pustinjske staze u Bahreinu.

Gledaćemo ove sezone par veterana (Hamiltona, Alonsa i Pereza) kako se nose nekim novim momcima koji su pristigli. Šta će uraditi Maks i Šarl, da li ćemo ponovo vidjeti njihova spektakularna obilaženja kao prošle godine. Odgovor stiže brzo.

Glavni grad: Za sport u 2023. godini 3.5 miliona eura

Budućnost Bemax domaćin F4 WABA lige