Titula ostala san

Foto: Printscreen/YouTube

Piše: Igor Hrvatin

Kako je u toku ljetnja pauza u Formuli 1, vozači i ekipe su na zasluženim odmorima, kako su bolidi parkirani u garažama tako sam dobio inspiraciju da se pozabavim nekim manje poznatim detaljima i ljudima iz ovog prelijepog sporta. Donosim vam priču o jednom čovjeku za koga vjerovatno niste čuli. Možda ste i čuli njegov glas ako pratite britanski “Sky sports” . Riječ je o Martinu Brundlu, nekadašnjem vozaču Formule a sada sportskom radniku.

Ako smatramo Aertona Senu za najboljeg vozača formule, u čemu su gotovo svi vozači kako danas tako i prije saglasni, dovoljno je reći da je Brundle tokom sezone 1983. u britanskoj formuli 3, vodio borbu do posljednje trke sa Brazilcem.

Na 20 staza širom Britanije pomenuta gospoda upisala su nevjerovatnih 18 trijumfa, Sena (12), Martin (6) s tim da Martin uglavnom ako nije bio na prvom mjestu bio je odmah iza Sene, na kraju Brazilac je za 9 poena završio takmičenje isped Brundl-a.

Nedostatak sportske sreće za šampionske snove

Martin je vozač koji je tokom svoje bogate karijere u Formuli vozio za neke od najvećih timova: (Brabam,Vilijams,Beneton,Meklaren,Tajrel) njegova najveća nesreća je ta što su u tim godinama pomenute ekipe bile daleko od svojih šampionskih izdanja. Martin je za svojih 158 trka, sakupio 98 poena i 9 podijuma, po mišljenu svih na gridu, važi za najtelentovanijeg vozača koji nije upisao pobjedu u najbržem karavanu.

Bio je majstor strategije, precizne vožnje bez grešaka, kao i vožnje po kišnim uslovima(nekako logično za gotovo sve Britance). Trka u Belgiji 1995. svjedočanstvo je karaktera i umijeća kakvog je posjedovao Brundl-e. Vozeći sa daleko sporijim bolidom “Ližije-a” kišnom stazom u “Spa Frankošampu”, Martin se na kratko umiješao u borbu između dva rivala za titulu, Mihaela Šumahera i Dejmona Hila, na kraju njegov bolid nije mogao da isprati tempo vodećeg dvojca te se Britanac parkirao na treće mjesto.

Posebno drag podijum za britanskog vozača bio je u Monci (1992godina) kada se u uzbudljivoj trci popeo na drugo mjesto odmah iza svog ljutog rivala iz nižih kategorija Aertona Sene te ispred svog mladog klupskog kolege Mihaela Šumahera. Ako do sada niste stekli utisak o kakvom je vozaču bilo riječi, stiže i sledeći podatak. Vozeći za Jaguar 1988. godine Martin pobjeđuje u svjetskom šampionatu trka izdržljivosti.

Najveće dostignuće njegove karijere biće pobjeda na 24 sata Le Mana 1990. godine takođe vozeći za Jaguar. Danas sa svojih 64 godina jedan je ako ne i najbolji i najpoznatiji sportski komentator za Formulu.

Svoju strast prema jednosjedima prenio je na male ekrane, njegove analize, prognoze , šetnja uoči početka same trke postala je simbol najbržeg karavana na svijetu.

Srbija bolja od Grčke u prvom meču na Akropolis kupu

Medina potpisala za Nirnberg