Najveći uspjesi crnogorskog sporta – Vlado Šćepanović

Foto: KK Partizan

Košarkaši Crne Gore ovog ljeta prvi put će se pojaviti na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, koji se održava od 2. do 7. jula na Baltiku.

“Crveni” su u grupi u Rigi, sa Brazilom i Kamerunom. U A grupi su Letonija, Gurzija i Filipini.

Sistem takmičenja je takav da mjesta u svečanom defileu pored rijeke Sene ima samo za jednu selekciju sa tunira u Letoniji.

Legendarni košarkaški as Vlado Šćepanović imao je tu čast da nastupa na dva Olimpijska turnira 2000. u Sidneju i četiri godine kasnije u Atini, sa reprezentacijama SRJ, odnosno SCG.

“San svakog sportiste je da bude dio Olimpijskih igara. Imao sam tu sreću da budem na dva Olimpijska turnira”, kazao je Šćepanović na početku razgovora za Sportski.me.

Prvi kapiten košarkaške reprezentacije Crne Gore na Eurobasketu u litvanskom Alitusu 2011. godine, smatra da bi učešće na Igrama u “gradu svijetlosti” bio čaroban rezultat za crnogorsku košarku.

“Sigurno. Ogroman, istorijski rezultat i uspjeh, bio bi plasman košarkaske reprezentacije na Olimpijske igre”, nedvosmislen je Šćepanović.

TURNIR BEZ PRAVA NA GREŠKU

Riga dobila organizaciju jednog turnira uz Španiju, Portoriko i Grčku. Pravila FIBA su jasna – samo će pobjednik vidjeti svijetla Pariza.

“Turnir je veoma kvalitetan i zahtjevan. Samo pobjednik ide na OI. Sa pravom se možemo nadati da Crna Gora može biti prva i ovjeriti vizu za Pariz”, rekao je bivši as.

Šćepanović kaže da kvalitet postoji, apotvrda toga je i odličan rezultat sa Mundobasketa u Manili, na kojem su naši momci osvojili 11. mjesto. Prednost bi mogla da bude rasterećenost, imperativ rezultata.

“Kvalitet postoji, što je i dokazano na poslednjem Svjetskom prvenstvu. Imamo izvanredne igrače koji igraju na najjvišem nivou. Od NBA, Evrolige i Evrokupa. Biće svakako potrebno i malo sportske sreće. Sigurno da je olaksavajuća okolnost što nismo pod imperativom, ali svakako nikome neće biti lako igrati sa nama”, kaže Kolašinac.

VUČEVIĆ PREDVODI TIM U RIGI

Ako tim Boška Radovića zaobiđu povrede, uz dobre pripreme, kontrolne mečeve u Rigi će se pojaviti u najjačem sastavu. NBA as, član Čikaga Nikola Vučević je najavio dolazak na turnir.

“Nikola je jedan vrhunski igrač i profesionalac, što se vidjelo na Svjetskom prvenstvu kad je bio i lider i najbolji igrač reprezentacije. Dok god bude igrao Crna Gora će u njemu imati pravog vođu i na terenu i van njega”, kazao je Šćepanović.

OSTAJE ŽAL ZA POSTOLJEM U SIDNEJU I ATINI

Šćepanović je u reprezentaciji Jugoslavije bio od 1998. godine – osvojio dvije zlatne medalje i bronzu. Bio najbolji strijelac finala na EP u Istanbulu protiv Turske 2001. godine (78:69) sa 19 poena. Ostaje žal za podijumom na Olimpijskim igrama u Sidneju i Atini.

“Imao sam ogromnu cast da budem učesnik Olimpijskih igara, 2000. i 2004. godine zajedno sa vrhunskim asovima u ekipi. Nezaboravno iskustvo, ali nažalost rezultateki nismo prošli u odnosu kakvu smo ekipu imali. Ostaje veliki žal, ali to je sport i nikad ne možeš sigurno računati na visok plasman bez obzira sa kakvim sastavom dođeš na turnir”, naglašava Šćepanović. 

KLUB VELIKANA

Šćepanović je ušao u klub velikana, košarkaša učesnika na Olimpijskim igrama iz Crne Gore. Žarko Paspalj, Predrag Drobnjak, Rajko Žižić,  Žarko Varajić, Zdravko Radulović…

“Meni ostaje veliki ponos što sam bio dio tih lijepih reprezentativnih priča od 1998. pa do 2005 godine. Puno razloga za slavlje, ali i tugovanje, na sreću mnogo više lijepih uspomena. Ostati u istoriji upamćen sa takvim velikanima u ispisivanju trofejne košarkaške istorije budi jedan ogroman osjećaj ponosa i satisfakcije za velika odricanja i ogroman rad”, zaključio je Šćepanović koji će ovog ljeta u rodnom Kolašinu organizovati jubilarni 10 košarkaški Kamp sa Savom Đikanovićem, za dječake i djevojčice uzrasta od 9. do 16. godina – u tri smjene.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Siti rutinski do četvrtfinala, Real preživo Lajpcig

Sakura Hauge čuva gol Budućnosti