Najveći uspjesi crnogorskog sporta – Marija Leković

foto: https://www.fenerbahce.org/

Sa 20 godina crnogorska košarkašica – Marija Leković je ostvarila sportski san.

Baranka je u oktobru prošle godine stigla u Fenerbahče, i nakon sedam mjeseci sa gigantom ženske klupske košarke – osvojila FIBA Evroligu, postala prva crnogorska košarkašica u istoriji sa trofejom Evrolige.

Fenerbahče je u finalu savladao francuski Vilnev (106:73), odbranio tron iz Praga.

“Drago mi je zbog toga. Nadam se da će još crnogorskih igračica u budućnosti imati tu privilegiju”, kazala je Marija na početku razgovora za Sportski.me.

Prošle sezone Jelena Dubljević (sadašnja predsjednica KSCG) je bila u finalu sa Mersinom, ali je i tada Fener bio prejak na završnom turniru u Pragu.

Marija je bila u glavnom gradu Češke, bodrila saigračicu iz reprezentacije.

“Prošle godine sam bila da je podržim u Pragu i žao mi je što nije završila karijeru sa trofejom Evrolige. Imam još mnogo da radim da bih je “nadmašila”. Jelena je imala sjajnu igračku karijeru”, poručila je Leković.

Foto: FIBA

Fenerbahče, već nekoliko sezona zaista izgleda moćno. Čini se da u ovom trenutku još dugo neće imati konkurenciju za trofej. U domaćem prvenstvu i evropskim takmičenjima.

“Ekipa od ove sezone je stvarno sastavljena od vrhunskih igračica – tako da mislim da su sve ovogodišnje titule itekako zaslužene. Vjerovatno će ekipa biti izmjenjena za sljedeću sezonu, ali naravno da je cilj uvijek isti”, kazala je Leković. 

Marija u polufinalu nije ulazila u igru. A u finalu nije uspjela da se upiše u strijelce, na parketu je boravila nepun minut i po.

“Veliko iskustvo za mene samim tim što sam imala priliku da svakodnevno učim kroz trening sa njima. Svakako mi je to donijelo mnogo. Naravno da mislim da trebam da igram u ovim godinama, ali biti u takvom sistemu je nevjerovatno iskustvo za mene”, poručila je Leković.

Marija je nepunu godinu u dresu Fenera, dio je velikog sistema, organizacije turskog kluba.

“Sama organizacija i cijeli sistem je nevjerovatan, lijep je osjecaj biti dio svega toga”, kaže crnogorska reprezentativka.

Sad si u periodu kada bi trebala više da igraš. Šta je plan? Konkurencija u timu je velika, biće teško izboriti se za minutažu ?

“Vidjećemo”, kratko je odgovorila mlada Baranka.

foto: https://www.fenerbahce.org/

U reprezentaciji Crne Gore došlo je do smjene generacije. Marija će u budućnosti biti jedna od liderki tima. Košarkašice u avgustu očekuju pretkvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo. Rivali “crvenih”u B grupi, u Meksiko sitiju, biće Meksiko, Novi Zeland i Mozambik.

“Sigurno da dolazi do smjene generacija u crnogorskoj reprezentativnoj košarci. Mislim da je sada veća odgovornost na “mlađim” igračicama u timu. Naravno da smo spremne na svaki novi izazov”, poručila je Leković.

Crnogorska plejmejkerka je ponikla u Antivariju iz Bara, a afirmisala se u dresu Ženskog Košarkaškog kluba Budućnost Bemax. Leković je sa “vučicama” je osvojila sve domaće trofeje, bila i šampion WABA lige 2020. godina kao 16-godišnjakinja, nakon toga igrala tri finala u plavom dresu…Marija je ispratila fajnl for u “Bemax areni” – a u finalu njene bivše saigračice su poražene od slovenačkog Celja.

“Naravno da sam pratila. Teško su mi pali porazi u finalima i kada sam ja igrala. Žao mi je i zbog ovog poraza, falilo je malo. Ali sigurno da ima mnogo da se uči iz njih”, zaključila je Leković za Sportski.me.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

EIQ u sportu

Radović: Želimo finale ABA 2 lige