20:0

Foto: ABA liga

Piše: Vladimir Kuzmanović, sportski konsultant na Sportklubu i predsjednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije

Pred nama je tek četvrto kolo Evrokupa, odnosno peto kolo Evrolige a mi smo svjedoci (ne)očekivano zabrinjavajućeg broja odloženih utakmica.

Naravno vrlo brzo se odustalo od ideje da se neodigrane utakmice registruju službenim rezultatom jer teško da se mogu podvesti pod hir neke od ekipa, da se ne pojavi na zakazanom susretu.

Pozdravljam tu odluku donijetu poslije sagledavanja realne situacije, koja je svakako znatno lošija nego li prije samo mjesec dana. 

Ipak u posljednjih nedjelju dana pojedine izjave privukle su moju pažnju pa ću se potruditi da ja privučem vašu.

Đordi Bartomeu – Moramo da nastavimo da budemo fleksibilni i da nađemo riješenje u saglasju sa klubovima.

Kako rekoh, usaglašavanje pravila sa trenutnom situacijom, o kojoj je govorio glavni čovjek Evrolige, pokazuje da je želja da Evroliga zadrži svoj kvalitet i prije svega kredibilitet.

Ovo prvo, kao najkvalitetnije takmičenje u Evropi, kvalitet varira iz godine u godinu ali i dalje predstavlja najbolju evropsku košarku.

Ovo drugo je mnogo teže održati jer kad jednom nestane, teško se vraća. Ono što jeste otežavajuća okolnost po novi smijer Evrolige jeste pitanje KADA odložene utakmice da se odigraju, u kom praznom hodu? Da li on postoji do datuma do kada je planiran završetak ligaškog dijela?

To su pitanja na koje malo ko ima odgovore, naročito ukoliko se jednom timu desi da problem sa sastavom ekipe, uslovljen pandemijom, potraje.

Zenit je već na dvije utakmice zaostatka, nadajmo se da će tu i ostati.

Dimitris Itudis – Vjerujte mi, Evroliga gubi takmičarski aspekt, osjećaj za pravičnost i aktivnost”.

Upravo o kredibilitetu je pričao i grčki stručnjak govoreći o potencijalnom problemu sa, srećom, već promenjenim pravilu. Prilično je jasno na šta je Itudis mislio. Međutim ja bih iskoristio ovaj trenutak pa postavio pitanje: Bartomeu nije samostalno donosio odluke o formatu takmičenja, već je to radio bord sastavljen od predstavnika klubova. Kako je moguće da niko nije sagledao situaciju i predložio grupni format takmičenja, koji bi lakše, po potrebi prešao, u takozvani “balon” ako situacija to nalaže.

Znam već sam pričao o ovome ali samo želim da kažem da je Itudisov komentar o stanju u Evroligi možda mogao da bude obraćanje, prije svega svom menadžmentu da takav predlog iznese na sto i da takav sistem takmičenja bude jedna od opcija.

Da ne griješim dušu, možda takav predlog i jeste bio na razmatranju.

Foto: Anadolu Efes

Ergin Ataman – Moram da pitam šta se to događa ukoliko naša vlada ovako nešto ne dozvoljava? To pitam Evroligu. 

Kada sa jednim od najrespektabilnijih sastava Evrolige, otvorite sezonu sa 0-4, onda logično smeta sve, pa i ono što svi želimo da vidimo na tribinama i da se nadamo boljim danima – navijači. Koliko sam ja razumio, Evroliga prati odredbe svih evropskih vlada pojedinačno i ubijeđen sam da se od prvog trenutka govorilo da će broj navijača u halama zavisiti isključivo od odluka kriznih štabova ili najviših organa vlasti svake od zemalja…

Vjerujem da su navijači pomogli Žalgirisu i stvorili atmosferu koja može samo da im prija ali Žalgiris ima sve 4 pobjede do sada, sumnjam da je u pitanju uticaj navijača. Takođe me zanima, da li je Larkin uvijek vukao sa sobom još dva tri čuvara, otvarajući prostor svojim saigračima, za svakako, kvalitetniju igru od ovoga što gledamo u prva četiri kola?

Foto: Euroleague

Moguće. I moguće da će povratak Larkina promijeniti stvari ali sam zaista vjerovao da su i bez njega moćan tim. Sa ili bez navijača.

Za kraj nešto što gledamo pred svaku utakmicu bilo Evrokupa bilo Evrolige, izjave igrača. Nerjetko se kroz njihov intervju provuče problem sa treninzima i nedostatak istih, koji sigurno doprinosi sve češćim povredama, pa se vratim na onaj tekst o pravima igrača i broju treninga koje mogu da imaju u toku nedjelje.

Vjerujem da sada mnogi žale za nedostatkom bazičnih priprema, ove godine prouzrokovane pandemijom a narednih možda nekim odlukama sindikata igrača koje nikako ne razumijem. Jer….dobro utrenirani igrači traju duže. To nije moja pretpostavka, to je dokazano nebrojeno puta. Ritam utakmica je takav da ćemo viđati velike padove u igri odličnih košarkaša, samo zato jer je bez treninga nemoguće igrati.

Na tjelo koje nije spremno nadovezuju se i povrede, kojih, kako odmiče takmičenje ima u svim ekipama. Bojim se da ćemo uskoro  gledati manje kvalitetnu košarku što se same igre i svih elemenata igre tiče jer će umor stići igrače dok pojedine, na žalost ,možda nećemo ni gledati neko vrijeme.

Ipak ako u nečemu želim da pogriješim to je onda ovaj posljednji pasus!

“Studenti” startovali pobjedom

Inzagi ushićen poslije pobjede Lacija: Igrali smo ponizno i požrtvovano