Gužva na vrhu

Piše: Vladimir Kuzmanović, sportski konsultant na Sportklubu i predsjednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije

Odugovlačio sam sa ovim tekstom nadajući se da ću pisati o 20 godina očekivanom uspjehu Budućnosti. Dan kasnije nadao sam se da ću pisati o osam učesnika plejofa Evrolige. I na kraju nadao sam se da će uskoro krenuti konačan rasplet u ABA ligi.

Sada, u petak veče, ipak znam samo sljedeće: Budućnost nije uspjela da se plasira u polufinale Evrokupa. Nedostajalo je tako malo oličeno u 3 poena, ili 2 skoka ili samo jednom izgubljenom loptom manje. Nedostajalo je koncentracije u samoj završnici treće utakmice koju je Budućnost možda i najbolje odigrala , bez obzira na pobjedu u prvoj utakmici. Odigrala je toliko dobro da je skoro anulirala 13 ofanzivnih skokova više i bila nadomak velikog uspjeha s obzirom na činjenicu da je promjena trenera u polusezoni uvijek rizik. Ipak Miloje je, u svom evropskom debiju uspio da promjeni neke stvari i ostvari tri uzastopne pobjede i podigne atmosferu oko i unutar kluba.

Foto: eurocupbasketball

Koliko će ovaj neuspjeh, tačnije, samo poraz, uticati na ekipu, vidjećemo već za dva dana kada u Podgoricu dolazi Mega. Svaki kiks u ABA ligi udaljava ih od pozicije broj jedan, pozicije na kojoj se trenutno zasluženo nalaze.

Glavni konkurent za prvo mjesto, Crvena Zvezda, odigrala je, na energetskom nivou, jedan od najboljih mečeva, ne samo u ovoj sezoni već i nekoliko godina unazad. Prepoznatljiva energija i nevjerovatnih 48 skokova, od čega čak 14 ofanzivnih, potrli su 20 izgubljenih lopti i donijeli nerešen rezultat u dosadašnjim susretima sa Ponosom Izraela.

Foto: KK Crvena zvezda

Često naviknuti samo na Lojda u dosadašnjem djelu sezone, navijači crveno-bijelih uživaju u sve boljim igrama Davidovca, Dobrića, Lazića i Noka što nagovještava kvalitetne utakmice u narednom periodu….ako ih bude.

Naime ponovni problemi sa koronom odložili su, tek prvu, utakmicu protiv Cedevita Olimpije, svakako utakmicu koja mnogo toga može da donese i jednima i drugima. Ipak moraćemo još da sačekamo na te susrete. Uzgred, baš kao što ostaje nerazumljivo zašto će Zenit u okviru Evrolige svoju odloženu utakmicu igrati tek po završetku regularnog djela, tako opravdano pitanje postavlja i Mornar vezano za zaostale utakmice ABA lige koje bi zaista morale biti završene prije posljednjeg zvaničnog kola. Novo odlaganje samo komplikuje već dovoljno komplikovanu situaciju.

Foto: ABA liga

Komplikovane računice ima i u borbi za top 8 Evrolige. Tri tima su obezbjedila domaći teren, još tri učešće u plej ofu dok će nam posljednje kolo donijeti ….htjedoh reći konačan rasplet ali sjetih se Zenita….donijeti kakav takav rasplet.

Pet susreta donosi odgovor na pitanje kojih osam ekipa je pokazalo najviše u sezoni 20/21. Ako je Bajern, koji je već obezbjedio plej of pobjedom nad Žalgirisom, najprijatnije iznenađenje onda vjerujem da niko nije očekivao Real u ovoj poziciji.

Poraz od Fenera bi značio da postoji šansa da se Real ne pojavi na F4, tek drugi put u posljednjih 8 godina, osim ukoliko Zenit, koji je večeras demolirao Asvel, ne izgubi obje utakmice protiv Makabija i Panatinaikosa. Ukoliko dobije samo jednu situacija se komplikuje jer bi u krug ušli Real, Zenit i jedna španska ekipa.

Za te kalkulacije ima vremena a i skoro će 2 sata posle ponoći. U utakmici između Valensije i Baskonije, sve je jasno, samo pobjeda donosi tu šansu. Ipak osim što pobjednika približava plasmanu top 8, pojašnjava i situaciju oko Evrokupa za narednu sezonu.

Ili samo mislimo da pojašnjava…. Više ćemo znati kada budemo vidjeli ko je zaista u finalu Evrokupa a možda se kasnije pojavi još neko ali….

Za kraj o najboljima: Barselona, CSKA i Efes čekaju još jednog člana koji će imati prednost domaćeg terena, prednost koju je tako malo klubova uspjelo da iskoristi ove sezone, iz dobro poznatih razloga. Armani, Fener i Bajern moraće dobro da se pomuče da bi se pridružili ovoj grupi, ipak, privilegovanih…zasluženo privilegovanih.

Foto: euroleague

Ah, da….kao bomba je odjeknula vijest da je Džejms napustio CSKA što je svakako ozbiljan udarac za ambicioznu, uvek odličnu rusku ekipu. Nemam mnogo informacija, možda ovo i nije potvrđena vijest,  ipak je sredina noći ali učinilo mi se večeras, gledavši momke kako lete po terenu protiv Himkija, da im je možda laknulo, da su se kao nikada borili jedan za drugoga i da će sa novom energijom ući u plej of.

Džejms jeste odličan igrač ali nema svaki igrač ono nešto u sebi u šta, prije svega , saigrači vjeruju, onu posebnost koja ga čini vođom jer pravi vođa zna da niko nije iznad tima.

Dragan Adžić selektor Slovenije

Ilija Spasojević blista u Indoneziji