Koliko traje sezona?

Foto: miskeone

Piše: Vladimir Kuzmanović, sportski konsultant na Sportklubu

Znam da posljednji put kada smo se sreli, nisam iznio kakav je dogovor sa urednikom portala sportski.me. Ideja je bila da kolumne idu dva puta mjesečno. Sada kada pogledam koliko je košarke bilo u tom periodu, koliko važnih utakmica, na čiji osvrt, sa ove distance, svaka analiza gubi smisao, odlučlio sam da se vratimo u stari ritam i naše druženje jednom nedjeljno.

Opet, vjerujem, na radost mnogih a vjerujem i na radost urednika koji će ovo saznati kada bude čitao redove pred vama.

Krenimo od ABA lige i utakmicama koje decenijama predstavljaju istinske derbije tri najjača kluba u regionu. Pobjednik je bio samo jedan – Partizan. Prvo je u vječitom beogradskom derbiju savladao Crvenu Zvezdu čime su crno-bijeli nakratko obezbijedili drugu poziiciju da bi sedam dana kasnije to (za sada) drugo mjesto i potvrdili na gostovanju u Podgorici u, moguće, jednom od najslabijih ovosezonskih izdanja Đetića. Ako je u prvoj utakmici važnost pobjede bila prije svega u msilima Patizanovih igrača i navijača, onda je u drugoj utakmici ta misao morala da bude u glavama Podgoričana koji su, uz sve probleme sa kojima su se, mimo kovida, suočavali, morali bolje.

Foto: Budućnost Voli

Ovako je Partizan najveći dobitnik i sa većim samopouzdanjem ulazi u samu završnicu ABA lige. Crvena Zvezda je sebi mogla da dozvoli luksuz poraza jer im rezultati koje su ostvarili to daju za pravo dok je Budućnost sada suočena, ne samo sa trećim mjestom, već i sa  činjenicom da će morati u (jedinstveno) doigravanje osmišljeno na početku ove sezone. Nedavno je osvanuo i (opet jedinstven) raspored odigravanja utakmica. Naime Crvena Zvezda i Partizan će svoje posljednje utakmice regularnog dijela sezone odigrati 8. aprila.

Njihovi naredni polufinalni mečevi su na programu nevjerovatnih pet i više nedjelja kasnije (!!!) 18. maja. Koliko god ta “rupa” u rasporedu omogućava mirniju završnicu timovima koji će se boriti na drugom, evropskom, frontu, toliko smo ponovo svjedoci činjenice da se sve, kao i do sada, radi ad hok. Uostalom u najavi piše da su termini odigravanja podložni promjenama. Naravno u svemu ovome ne profitiraju svi jer će upravo Budućnost i Cedevita Olimpija svoje plej of utakmice igrati u istom periodu kada i utakmice Evrokupa naročito ako se domognu četvrtfinala istog.

Možda je neko procijenio (i navija) da budu zaustavljeni u osmini finala. Vjerujem da je u istom maniru neko pretpostavio da Crvena Zvezda ne može do plasmana na F4 jer je prva utakmica finala zakazana za 18. maj, dan prije početka završnog turnira najkvalitetnije evropske košarkaške lige. U kakvoj će se panici naći organizatori ABA lige ukoliko aktuelnom šampionu to pođe za rukom, ne smijem ni da zamislim.

Foto: Admiralbet ABA league / Dragana Stjepanović

E sad… ja zaista ne mogu da tvrdim da li će se igrati Superliga Srbije (a nadam se da neće) u ovakvom rasporedu u kojem šampiona ABA lige dobijamo (u zamišljenim scenarijima, bez Zvezde na F4) 5. ili 11. juna!!! Na internetu nema informacija o tome jer, vjerujem, da i oni čekaju rasplet. Ali zamislimo da sve bude kako je na papiru. Da li znate da bi u tom slučaju timovi KLS imali period od preko dva mjeseca bez takmičarske utakmice pošto im se prvenstvo završava 9. aprila? I ja sam iznenađen ali ipak ne sasvim jer smo ovo sve gledali i prethodnih godina.

Što se evropskih uspjeha tiče, crveno-bijeli su napravili pravi mali poduhvat, savladavši nedavnog prvaka Španije i tri osvajača Evrolige u posljednjih osam sezona (kovid sezona se ne računa) i trenutno se nalaze među osam najboljih ekipa. Ipak suočavaju se sa četiri uzastopna gostovanja na kojima traže dve pobjede.

Ukoliko u tome i uspiju posljednja utakmica regularnog dijela sezone protiv Efesa može samo da poboljša poziciju ABA šampiona. Osim u Zvezdu, sve oći će biti uprte u Efes, koji naredne 4 utakmice igra na domaćem terenu, doduše protiv direktnih rivala, Reala, Armanija, Albe i Bajerna, i ukoliko trijumfuju u tim utakmicama, naći će se na petoj poziciji, najvišoj mogućoj, s obzirom da su u velikom zaostatku u odnosu na Olimpijakos. U tom scenariju utakmica protiv Zvezde im ne bi mnogo značila što otvara vrata domaćinu.

Foto: Euroleague

Navijači Zvezde takođe treba da navijaju za Baskoniju, bez obzira što su u direktnom duelu Španci bolji, iz prostog razloga što su im ostale četiri utakmice i to sa direktnim Zvezdinim rivalima, Albom, Fenerom, Monakom i Žalgirisom. Dve pobede bi Crvenoj Zvezdi donele veći mir.
Partizan je pobijedio u drugoj najvažnojoj utakmici sezone (prva je bila Kup Srbije) i u utakmicama protiv Slaska i Trenta, može da potvrdi drugu poziciju i domaći teren u razigravanju. Ono što bi možda bilo zgodno jeste da izbjegnu Ulm koji je deklasirao Bajern u okviru njemačke lige, mada vjerujem da je to pre svega proizvod izostanka velikog broja igrača Bajerna, koji je otkazao narednu utaikmicu u okviru Evrolige.

Foto: Admiralbet ABA league / Dragana Stjepanović

Za dalju analizu šta čeka Partizan treba sačekati i konačan izgled tabele jer je puno matematike u naredna tri kola. Ipak kad pričamo o Partizanu svakako treba izdvojiti maestralnu partiju Alekse Avramovića u vječitom derbiju kao i sve bolje partije mladog Balše Koprivice koji je ostvario svoj prvi dabl-dabl učinak u profesionalnoj karijeri i pokazao jedno drugo lice u samoj završnici sezone. Učenje se, dakle, isplatilo. Budućnost sigurno nije zadovoljna trenutnim stanjem na tabeli ABA lige o čemu smo već govorili ali za razliku od nje učinak od 9:6 u Evrokupu i treće mjesto, koje će obezbijediti ako ne protiv Gran Kanarije onda očekivanom pobjedom u posljednjem kolu protiv Bursaspora, daje nadu za dobrom završnicom sezone.

Foto: KK Budućnost Voli

Time se obezbjeđuje domaći teren u razigravanju protiv Hamburga ili Turk Telekoma, dvije ekipe koje su malo zalutale u ovogodišnji Evrokup. I nisu jedine. Ipak najljepša stvar kojoj smo u posljednjoj utakmici svjedočili, bili su prvi poeni Danila Nikolića, momka koji mnogo nedostaje istinskim ljubiteljima košarke, bez obzira za koga navijali. Nadam se da je ovo samo početak njegovog povratka.

Raspisah se, valjda sam se uželio druženja sa vama. Inače naglo je porastao broj partilaca podkasta Luka i Kuzma od momenta kada sam to, prije dvije nedjelje, podjelio.

Zato….do gledanja ili čitanja, hvala svima.

Partizan i u drugom meču poražen od Fejnorda (VIDEO)

Četvrtfinale LŠ: Savić ide na moćni Siti, Real na Čelsi