Top 8 i Top N.

Foto: miskeone

Piše: Vladimir Kuzmanović, sportski konsultant na Sportklubu

Znam da jeste neobično i da se sigurno pitate zašto ova kolumna ide petkom? Niti uspijemo da obradimo sve utakmice u okviru evropskih takmičenja niti da damo pravovremen osvrt na utakmice ABA lige. Ipak ako znate da sam košarkom počeo da se bavim sa 17 godina onda je “neobično” nešto što je obiljeležilo moju karijeru. Zašto sada da mjenjamo? Upravo gorepomenuto mi omogućava da pričam o nekim, uglavnom lijepim momentima, koji su se desili tokom prošle nedjelje a da nisu direktno vezani ni za jedno od dva takmičenja. Jedan od njih je novo ime na košarkaškom nebu – Nikola Topić.

Da, jesam intimnije vezan za tog malog od recimo Balše Koprivice ili Tristana Vukčevića, iz prostog razloga što sam sa njegovim ocem igrao šest godina, u tri različita kluba, odigrao pet finala i osvojio četiri. (I jednu bronzanu medalju na EP za veterane u Slovačkoj 2014). Naravno u ovom trenutku ne govorim o “velikoj zvijezdi” regionalne košarke, kako pojedini novinari znaju da “obilježe” mladog igrača, čime mu, nesvjesno, stavljaju veliki teret na nejaka leđa. Naprotiv pričam o momku koji je, nadam se, povukao na svog oca i koji će sigurno i tiho krčiti put ka tom, trenutno dalekom zvanju. Šta smo vidjeli u tih 16 minuta na utakmici protiv Krke?

Foto: Crvena zvezda mts/Đorđe Kostić

Vidjeli smo momka koji radi sve na parketu, od defanzivnih zadataka, protiv realno mnogo snažnijih protivnika, do uzimanja šuteva i asistencija, kojima u svom debiju može da se pohvali i koji je, za vrijeme provedeno na parketu, vodio svoj tim do +13. Da je za nijansu drugačija sezona, da je Zvezda na samo dvije pobjede više u Evroligi, vjerujem da bismo ga gledali mnogo češće i vjerujem da bismo uživali u tome. Svi koji iznad boja vole košarku. Drugi izuzetan momenat dolazi iz Ljubljane. Cedevita je izgleda poslije mnogo godina našla sebe i što je najvažnije navijači su pronašli Cedevitu.

13 uzastopnih pobjeda u fantastičnoj atmosferi na svakoj utakmici, uz sve lične skepse koje sam imao iz razloga što ne vjerujem u Džejkoba Pulena (a volio bih da me samo jednom demantuje), nešto su čemu treba odati priznanje. Derbi protiv Partizana, iako  riješen zahvaljujući detaljima na samom kraju, govori da su Ljubljančani spremni da ove godine odu do kraja na oba fronta.

Foto: Cedevita/Olimpija/Ales Fevzer

Sada već mogu i do trećeg mjesta u okviru ABA lige iako je za to potrebno mnogo dobrih utakmica ali situacija u kojoj se nalazi najbolji crnogorski klub, daje im za pravo da se tome nadaju i da vjeruju u sebe. Lietkabelis, Turk Telekom ili Hamburg, u ovakvom naletu ne djeluju kao ozbiljni protivnici. Ipak vidjeli smo šta se desilo na utakmici Budućnost – Burg pa treba biti oprezan, mnogo oprezniji nego što su to bili Podgoričani. Sada su u takvoj poziciji da će im put do četvrtfinala biti znatno teži nego što se to činilo pre samo 10 dana. Uz to Budućnost očekuje i serija teških utakmica ABA lige u kojima će svaki protivnik želeti da savlada, očigledno, ranjene Đetiće.

Foto: SC Derbi

Partizan je u ABA ligi definitvno drugi i definitivno može da se posveti završnici Evrokupa takođe sa druge pozicije s obzirom da je izostalo iznenađenje na utakmici u Španiji. Ipak to ne mijenja mnogo, bar ne u prve dvije utakmice doigravanja u kojima su im protivnici, koji god bili, ipak sličnih kvaliteta. Naravno poraz od Cedevita Olimpije ponovo unosi onu dozu nespokojstva za koju se, poslije dva derbija i dvije pobjede,  činilo da pripada prošlosti. 

I za kraj, a obično je na samom početku svake kolumne, Evroliga i Zvezdin (sve teži) put do top 8. Večerašnja utakmica protiv Bajerna jeste najbitnija utakmica u okviru tog takmičenja i nažalost ponovo bez kompletnog sastava. Holins i Lazić neće biti u mogućnosti da pomognu saigračima i treneru Radonjiću čime Bajern slovi za apsolutnog favorita. Ipak i na Bavarcima je veliki pritisak jer im je to posljednja utakmicama na domaćem terenu a sa samo tom pobjedom nisu obezbijedili učešće u doigravanju. Da li će imati veći pritisak od gostiju ili će Zvezda uspjeti da (još jednom) bude iznad svojih trenutnih mogućnosti, vidjećemo od 20:30. 

Do tada pogledajte 21. izdanje podkasta Luka i Kuzma u kojem gostuje Vlada Radmanović koji vas vodi u zanimljivu i ne tako daleku NBA prošlost.

Hurkač sačuvao Đokovića na prvom mjestu

MVP Mihailović