Formula kao sudbina

Foto: f1/twitter

Piše: Igor Hrvatin

Italijanski komentatori su mladom vozaču rođenom u Monaku, Šarlu Lekleru (24) dodjelili nadimak “Predestinato” odnosno “Predodređeni”. Na šta su tačno mislili, pobjede i titule u nižim kategorijama formule već je nanizao? Prepoznali su novog šampiona “Formule 1” ali prije svega ono što je važnije za cijelu Italiju da vrati “Ferari” na stare staze uspjeha. Ko je pratio prve tri trke nove sezone vidio je o kakvom kalibru vozača je riječ.  Dugo čeka “Skuderija” svog šampiona, posljednji je bio “Ledeni Finac”, Kimi Raikonen 2007. godine – od tada prošlo je mnogo vremena i svijet se značajno promijenio, ali nećemo sada na ovom mjestu o tome.

Šampion je rođen…

Šarl je rođen 1997, u godini kada je Žak Vilnev sa Viljamsom uzeo titulu, svoju jedinu. Ljubav prema auto-moto sportu usadio mu je njegov otac Herv, bivši vozač Formule 3, u periodu između 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka.  Nije imao značajnije uspjehe stariji Lekler ali je bio jedan od cijenjenijih vozača u svojoj kategoriji. Kako je sam priznao, nikada nije Šarla nagovarao ili tjerao da se bavi kartingom već je to došlo samo od sebe. Ekstra talenat koji je mlađi Lekler posjedovao, oblikovala je dodatno i  druga osoba koja će značajno uticati na Šarlov životni put. To je bio njegov mentor, najbolji prijatelj i kršteni kum Žil Bjanki.

“Govorio sam svom ocu, da sam previse bolestan da ne mogu da idem u školu kako bih vježbao sa Žilom. Vozio sam dok ne ispraznim rezervoar. Znao sam već tada da je to ono što želim da radim”, kazao je mlađi Lekler.

Sa sedam godina Šarl je počeo da pobjeđuje i dominira karting stazama. Zla sudbina je htjela da njegov kum tragično strada u jednom bizarnom incidentu tokom trkačkog vikenda 2014. godine na stazi “Suzuka” u Japanu. Žil je tokom žutih zastavica koje su bile na stazi zbog odustajanja jednog vozača, uslijed klizave staze zbog kiše, izgubio kontolu nad bolidom i udario u vozilo sa kranom, koje je sklanjalo bolid drugog vozača koji je prethodni krug odustao.

Foto: twitter/F1

Nakon devet mjeseci borbe , Žil Bjanki, preminuo je u komi u bolnici zbog poslijedica od tog nesretnog vikenda. Upravo poslije smrti mladog Francuza, Formula 1, dodatno je pojačala sigurnost na stazi i uvela pravilo “virtuelnog vozila bezbjednosti” koje vozačima naređuje da prilikom incidente situacije na stazi, smanje brzinu gotovo za 50%.

Lekler je dominirao u kartingu i nižim kategorijama formule, uslijedio je i poziv Ferarijeve akademije za mlade vozače. Osvaja titulu serije GP3 i sprema se da munjevito pokori i  Formulu 2, stepenicu pred sami ulazak u ono najvažnije, Formulu 1. Nakon smrti oca Šarl u “Baku”, sa specijalnom posvetom na svojoj kacigi uzima pol poziciju, pobjeđuje u dvije trke tokom tog vikenda i počinje pohod na titulu šampiona F2 klase, tri trke prije kraja u dominatnom stilu on osvaja ono što je zacrtao, pri tome obarajući rekord po broju pobjeda (7) koji su prije njega držali Niko Rozberg i Luis Hamilton. U samo dvije sezone, “back to back” kako kažu Šarl je šampion GP3 i Formule 2.

Foto: F1/twitter

Formula 1 – Sauber(Alfa) i konačno Ferari

Logičan slijed događaja nakon svega je debi Leklera u Formuli 1. On 2018. potpisuje za Alfu-Sauber. Nakon samo jedne sezone, u kojoj je impresionirao, vozeći za osrednju ekipu, konstatno osvajajući poene i dominirajući nad timskom kolegom, uslijedilo je ono za šta se spremao čitav život. Stiže poziv za “Ferari” da pravi društvo četvorostrukom šampionu svijeta Sebastijanu Fetelu.

U svojoj karijeri za “Ferari, pobijedio je četiri puta uz 11 pol pozicija. Vodio je čudesne i spektakularne duele sa Luisom Hamiltonom i Maksom Ferstapenom. Za Šarla je četvorostruki šampion Fetel izjavio nakon što ga je u debitanskoj sezoni mladić iz Monaka pobjedio, da je Lekler najveći talenat koji je on u svojoj profesionalnoj karijeri vidio. Savjetovavši ga da to nikako ne ispusti.

Pošto je trenutno vodeći u generalnom poretku, izgleda da ga je “Predodređeni “ ozbiljno shvatio.

Oslabljena i hrabra Budućnost u finišu poražena od Crvene zvezde

Veliki pad za 14 dana: Kovinić ispala iz top 100