Kako se kaže: Barsa ili Bursa?

Foto: miskeone

Piše: Vladimir Kuzmanović sportski konsultant na Sportklubu

Priželjkivali smo i dobili smo dva uzbudljiva četvrtfinala Evrolige. Moj kolega Ilija Kovačić, u jednom trenutku, nije bio mnogo daleko od predviđanja da će se čak tri tima iz donjeg doma pojaviti u Beogradu. Ipak u tome je (očekivano) uspio samo Efes dok su Barselona, Olimpijakos i Real potvrdili dobre igre tokom cijele sezone. 

Kao neko ko uvijek navija za “slabije” bio sam iznenađen trećim utakmicama najdužih četvrtfinalnih serija. Naime smatram da su to bile biti ili ne biti utakmice za Bajern odnosno Monako i obje ekipe su upravo u tim utakmicama najviše podbacile. I jedni i drugi su znatno bolje odigrali svoje četvrte utakmice, u slučaju Bajerna rekao bih savršeno,  Monako imao malo sreće ali je to bilo dovoljno samo za petu utakmicu u kojoj su oba domaćina, u takvom raspletu, ipak bili bliži plasmanu na F4. Vjerovatno najjači utisak sa utakmice u Pireju nosi NBA zvijezda, Kevin Durant.

Njegov snimak tribina sa upaljenim bakljama uz naslov Apokalipsa dovoljno govori da je to ostavilo jak utisak na njega i dovoljno govori zašto evropska košarka mora da ostane evropska, košarka u kojoj nema utakmica koje nisu važne, u kojoj su ovakve pobjede više od života.

Foto: Euroleague

I da se razumijemo ne bi bilo nezasluženo da je Monako uspio da dođe do same završnice ali bi košarka žalila za  navijačima Olimpjakosa jer teško da bi navijači Monaka u Beogradu napravili sličan spektakl. Crveno bijeli iz Pireja će sigurno biti najbrojniji sredinom maja u Beogradu. Ipak možda je ovaj tekst trebalo početi pričom o “iznenađenju” zvanom Bursa. Zaslužio je to Dušan Alimpijević sa svojim momcima jer je uspio nezamislivo , da dođe do finala u tri utakmice i sve tri na gostujućem terenu. Nije utakmica Andora Bursa izgledala kao evroligaška, daleko od toga naročito u prvom poluvremenu ali vjerujem da su igrači Burse prvi put do tada pomislili da su na korak od finala i da mogu nešto da izgube. Poslije 20 minuta su shvatili da mogu do još jedne pobjede i strovalili uobičajenih 50 poena za poluvrijeme.

Foto: Eurocup

Nije slučajno što je Dušan dobio laskavu nagradu trener godine u Evrokupu ali sam ubijeđen da svi vjeruju da još nije gotovo i da za glavnu nagradu tek treba da se bore. Virtus je pokazao mnogo više u drugom polufinalu, potvrdivši ovogodišnje prokletstvo domaćeg terena. Sada Teodosić i drugovi moraju da se zabrinu da to može da se desi i njima. Svakako će morati mnogo bolje nego protiv Ulma a iz naše vizure, vizure ljubitelja košarke, imamo dobitnu kombinaciju: Teodosić ili Alimpijević će podići pehar! 

Foto: Eurocup

ABA liga ubrzava tempo. Svi datumi su pomjereni, svi iz menadžmenta srećni što je 2:0 u četvrtfinalnim serijama pa će se nekako (možda) sve uklopiti pre nacionalnih šampionata koji su na programu već ovog vikenda. Nije mi bilo lako da razumijem sistem takmičenja ali veoma liči na sistem ABA lige. Iskreno se nadam da ga neće preuzeti neko treći jer i dva puta je isuviše. Kako rekoh, Cedevita lakše i Budućnosti uz malo muke dolaze u Beograd, kako kažu i jedni i drugi bez imperativa pobjede.

Foto: KK FMP

Možda jeste tako ali su ta dva tima u blagoj prednosti zbog činjenice da su u takmičarskom ritmu, bez pauze i iskoristiće svaku prednost koja im se ukaže, naročito u prvim utakmicama. Na treću ne bih mnogo računao. Još jedna informacija je uzburkala javnost. Najava izlaska hrvatskih timova iz ABA lige. Trenutno ne znam mnogo o tome osim upitnika koji su, od matičnog saveza, dobili klubovi širom Hrvatske ali sam ubijeđen da ćemo u narednim danima čitati mnogo više o toj temi. Meni je, naravno, paradoksalno da se to pitaju prije svih hrvatski klubovi jer sam ubijeđen da je gubitnik bio na drugoj strani. 

Foto: ABA liga

Na žalost nije to jedina nepoznanica koja nas očekuje u narednom periodu. Sastav Evrolige za sezonu 22/23, ko dolazi na mjesto Bartomeua, da li je realno ostvariva ideja o novoj ligi koju predlaže Vatutin, ko će moći i ko će htjeti da se odazove reprezentativnim akcijama, su pitanja koja trenutno nemaju odgovor.

Ali, ruku na srce, bar nam nikad nije dosadno.

Španski teniski klasik: Alkaras izborio duel sa Rafom u Madridu

Mugoša u idealnom timu južnokorejske K lige