Na Zapadu ništa novo

Foto: F1/twitter

Piše: Igor Hrvatin

Naslov romana Eriha Marije Remarka savršeno opisuje trenutno stanje u Formuli jedan, nakon ljetnje pauze, “rat” koji bi trebalo da vode, Red Bul i Ferari praktično više i ne postoji. Front je utihnuo. Austrijska ekipa nastavila je tamo gdje je stala, dupla pobjeda, maksimalan učinak minulog vikenda u planinama Belgije. Red Bul i Maks Ferstapen trkaju se sami sa sobom, postavljaju lične rekorde. U Mađarskoj je Maks stigao do trijumfa sa desete pozicije u Belgiji sa 14. Ferstapen i ekipa su neuhvatljivi i borba za titulu je okončana, čekamo samo da to bude i matematički tako. Ako se potvrde spekulacije nakon posljednje trke, da ekipa iz Austrije nije koristila novu šasiju, koji je dodatno unaprijeđen i olakšan, gledaćemo trke kao iz vremena dominacije Hamiltona i Mercedesa.

Šta se dešava u Ferariju?

Sa druge strane za Ferari je možda savršeno poređenje sa Šekspirovom tragedijom “Hamlet” i čuvenom replikom “ima nešto trulo u državi Danskoj”. Po svoj prilici, nešto je trulo u Ferariju, kada vaš šef ekipe (Matija Binoto) kaže da ništa ne treba mijenjati na polusezoni, a i gledaocima pored malih ekrana jasno je da stratezi italijanske ekipe nisu na visini zadatka. Niz katastrofalnih odluka prati Skuderiju ove sezone, odgovornost još niko nije preuzeo zbog toga, a cijenu plaćaju vozači i ekipa, jer sumnjam da u istoriji postoji tim koji je vjerovatno imao najbolji bolid u prvom dijelu šampionata, a da je kroz svoje greške “bacio” otprilike 100 poena.

Foto: F1/twitter

Ni trka u Belgiji nije bila izuzetak, pogrešan izbor guma na kvalifikacijama za Leklera, u trci, inženjeri pitaju vozače kakve pneumatike žele, Sainc i Lekler, pored činjenice da voze brzinama preko 300 na sat stazom “Spa Frankošamp” moraju da razmišljaju i o idealnoj strategiji, jer ekipa (pit wall) i pored svih podataka na ovom svijetu koje imaju očigledno da ne mogu da izaberu pravu strategiju. Na kraju vidjećemo da li će Ferari zadržati i to drugo mjesto u bici konstruktora.

Jedna stara staza, jedan novi tim i neka nova/stara pravila

Pošto se ništa više bitno ne dešava u generalnom poretku, možemo se posvetiti nekim zanimljivostima sa i oko staze. Makar privremeno riješena je velika dilema oko toga da li će se voziti Spa i naredne sezone. Liberti medija, popustila je čini se pod velikim pritiskom, kako evropske javnosti, gotovo svih vozača kako bivših tako i sadašnjih i uvrstila Belgiju i u kalendar za 2023 godinu. Opšte je poznata činjenica da trenutni vlasnici Formule rade na potpunoj komercijalizaciji sporta, da ne budem grub i kažem Amerikanizaciji, stare staze poput Monte Karla,Spa Frankošampa i drugih ne donose dovoljno prihoda Liberti mediji, otvaraju se nova tržišta širom svijeta i vjerovatno da ćemo u nekom skorijem periodu ostati bez neke od legendarnih trkačkih staza u Evropi. Za sada čuvena Spa je tu. Staza koja je otvorena 1920. godine, prva trka Formule vožena je 1925.godine. Prosječna brzina na stazi u Belgiji je 237 km/h sa 19 istorijskih krivina. Makar još jednu sezonu biće tu čuveni Eu Ruž,Radiljon, La Sorse, pravac Kemel i Blanšimont.

Foto: F1/twitter

Posljednja novost koja nam stiže iz najbržeg karavana na svijetu je činjenica da se njemački gigant Audi od 2026.godine pridružuje Formuli. Uoči VN Belgije izvršni direktor kompanije Markus Disman potvrdio je tu vijest: “Sa novim pravilima pravo je vreme da se uključimo”. Nova pravila nisu revolucionarna, ostaje V6 1,6 litarski motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Motori u bolidima koristiće 100 odsto održiva goriva, a udio potrošnje električne energije iznosiće 50 odsto u odnosu na ove koji se sada koriste, objavila je FIA.

Nova pravila imala su cilj da nakon odlaska Honde iz Formule privuku nekog novog velikog proizvođača. Kako je Porše najavio saradnju sa Red Bulom a Audi najavio formiranje svog tima, misija je uspjela i oni će svakako biti ozbiljna konkurencija postojećim proizvođačima pogonskih jedinica.

“Sokolići” ubjedljivo poraženi od Rumunije, Kavaja: Ogromna razlika u kvalitetu

Vasilije Adžić drugi najmlađi strijelac u istoriji crnogorskog šampionata: Ne mogu da opišem koliko sam srećan