Ragbi ekspanzija koja ima Budućnost, ali bez terena u Crnoj Gori

Foto: Printscreen

Ragbi, sinonim za grubost, često i osporavan kao sport gdje “nema nikakvih pravila” u Crnoj Gori je u ekspanziji zadnjih desetak godina.

Malo je poznato da su iz ragbija, čiji se korijeni vezuju za 15. vijek, kreirane dvije najpopularnije verzije fudbala na planeti: fudbal, originalni, svima poznat, te američki fudbal koji terenom i određenim pravilima liči ragbiju, pa se, kod nas, ova dva sporta često poistovećuju iako je riječ o dijametralno suprotnim sportovima.

Ragbi je u okviru Engleskog govornog područja dugo je bio popularniji od fudbala zbog činjenice da u timu mogu i moraju biti visoki, korpulentni, ali i niski, brzi, igrači. Čak su i analitičari sa Novog Zelanda (rekorderi po broju titula Svjetskog prvaka) okarakterisali ragbi kao daleko čistiji i sport jasnijih pravila u odnosu na fudbal.

Godinama unazad, mahom letimično, crnogorska javnost se informiše o ragbiju. Formirane su reprezentacije, čak i liga, ali ovaj sport nema nikakvu podršku krovnih organizacija u Crnoj Gori, za razliku od nekih zemalja iz bivše Jugoslavije.

Uprkos usamljenoj borbi RK Budućnost ovoga mjeseca, tačnije 22. oktobra, proslaviće jubilej, 10 godina postojanja kluba.

“Nezvanično je klub krenuo sa radom nekoliko godina prije tog datuma, ali ipak 22.oktobar se vodi kao zvanični datum nastanka RK Budućnost. Trenutno brojimo 50 članova, uključujući selekciju najmlađih, juniora, seniora kao i žensku ekipu”, kazao je za Meridiansport Danilo Ćeranić.

Ragbi je jedan od najpopularnijih sportova u svijetu. Kolika je njegova popularnost u Crnoj Gori i regionu?

“Vjerovali ili ne, finale Svjetskog prvenstva u ragbiju je drugo najgledanije finale odmah poslije nedodirljivog Mundijala (Svjetskog fudbalskog prvensta). To dovoljno govori o popularnosti u svijetu. Ta popularnost konstantno raste i u Crnoj Gori, dok je u regionu na značajno višem stepenu”.

Koliko je pozitivna stvar sa sve što je ragbi 7 dio Olimpijskog programa?

“Ragbi je bio dio porodice sportova na prvim Olimpijskim igrama, međutim zbog dužine trajanja je izopšten sa istih. Od Olimpijskih igara u Riju 2016.godine vraćen je u program u verziju ragbi 7. Mi, kao klub, nikakvu razliku nismo osjetili jer nismo imali pomoć od bilo kakve krovne institucije. Naravno da je za svakog sportistu san učešće na Olimpijskim igrama te i našim igračima”.

U kojim ligama nastupa RK Budućnost?

“Zbog činjenice da posljednje dvije godine, od kad je ponovo krenuo ozbiljan rad u klubu i pokretanje mlađih kategorija, naš budžet je nula eura, pa nastupamo samo u domaćim takmičenjima, dok postoji velika želja za učešće u regionalnoj ligi i na međunarodnim turnirima”.

Većina klubova nema adekvatan teren za ragbi, već se treninzi i mečevi održavaju na fudbalskim terenima. Da li to predstavlja problem?

“Upravo je to najveći problem, jer fudbalski teren čini 80% ragbi terena. Te iste terene mi iz ličnih sredstava finansiramo, a takođe ne možemo da imamo fiksne termine treninga jer je vlasnicima u prvom planu njihov fudbalski klub. Više puta smo se obraćali za pomoć, međutim Podgorica i Crna Gora ostaju jedina zemlja u regionu bez terena za ragbi. Za nas bi važno bilo da imamo svoj teren gdje bi smo mogli da nastavimo sa razvojem ovog sporta kako u korist našeg kluba, tako i u korist same reprezentacije”, zaključio je Ćeranić.

Bar domaćin Balkanskog prvenstva u karateu za kadete i juniore

Roganović pred meč sa BiH: Biće muška borba u Sarajevu, siguran sam da smo uzor mnogima