Ajrton Sena sjećanje ne blijedi

Foto: F1/twitter

Piše: Igor Hrvatin

27. godina je od smrti jednog od najboljih vozača formule 1 Brazilca Ajrtona Sene. Legendarni vozač poginuo je 1. maja 1994. u trci za Veliku nagradu San Marina na stazi u Imoli kada je njegov bolid pri brzini od 309 km/h udario u ogradu.

To je bio jedan od najcrnijih vikenda u istoriji Formule 1. Sve je počelo još u petak kada je Brazilac Rubens Barikelo u bolidu Džordana brzinom većom od 200 km/h udario u ogradu i čudesno preživio.

Sena je otišao u medicinski centar kako bi provjerio šta se dogodilo sa njegovim prijateljem. Kada je vidio da je Barikelo živ, vratio se na stazu. Dan kasnije vozač Simteka Roland Ratzenberger (33) doživio je tragičnu nesreću tokom kvalifikacija. Austrijanac je izgubio kontrolu nad bolidom pri brzini od 314 kilometara na sat udarivši u betonski zid.

Ratzenberger je podlegao teškim povredama glave. Ajrton je bio šokiran, na mjestu nesreće plakao je na ramenu glavnog doktora formule Sida Vatkinsona. Vatkins, u to vrijeme šef medicinskog centra FIA, sugerisao je slavnom asu, da uslijed smrti Ratzenbergera, razmisli o okončanju karijere u formuli i “ode na pecanje”. To im je bio zajednički hobi. Sena mu je na to kratko odgovorio

“Ali ja ne mogu da živim bez trkanja”.

Ukleti vikend VN Imole nastavljen je trkom u nedjelju, kada je na samom startu trke došlo do incidenta između dva vozača Portugalaca Pedra Lamija i Finca Lehta kada su leteći djelovi povrijedili navijača na tribinama. Sigurnosni automobil je ostao na stazi 5 krugova. Nakon restarta trke u 7 krugu, Brazilac je pri brzini od 309 km/h izletio u čuvenoj krivini “Tamburelo” i udario u ogradu.

Medicinske ekipe pritekle su u pomoć, Sena je nakon intervencije doktora na stazi helikopterom prebačen u kliniku Mađiore u Bolonji. Međutim, u bolnici su mogli samo da konstatuju smrt. Preminuo je na licu mjesta, iako je njegova smrt službeno zabilježena tek u 18.40 po lokalnom vremenu. U Seninom bolidu nakon udesa i istrage pronađena je Austrijska zastava, Brazilac je htio da oda poštu svom tragično nastradalom kolegi Ronaldu Ratzenbergeru. Nažalost tu zastavu nikada nije stigao da upotrijebi.

Senina smrt u Brazilu doživljena je kao nacionalna tragedija. Vlada je proglasila tri dana žalosti, na sahranu je, u Sao Paolu, došlo oko tri miliona ljudi, a sve je prenosila državna televizija.

Porodica Ajrtona Sene izričito je zabranila dolazak prvom čovjeku Formule 1, Berniju Eklstonu, stavljajući mu tako do znanja da ga smatraju najodgovornijim za prerani odlazak jednog od najboljih vozača svih vremena. Nakon Senine smrti otkriveno je da je popularni vozač tokom svog života donirao više miliona dolara u dobrotvorne organizacije koje pomažu djeci.

Sena je bio čudna i kompleksna ličnost kako u životu tako i na stazi. Bio je spreman da rizikuje sopstveni život kada je vidio da je Erik Komas imao udes na stazi Spa Franko Šamp 1992, Brazilac je parkirao svoj bolid i dotrčao do onesvješćenog Komasa, koji je pritiskao nesvjesno paupučicu gasa i motor je radio na visokim obrtajima, te je postojao rizik da ne dođe do eksplozije uslijed velikog curenja ulja i benzina po stazi.

Sena je dotrčao između prolazećih bolida i ugasio motor i time praktično spasio život francuskog vozača. Brazilac je sa druge strane znao i da ugrožava živote drugim vozačima kao i sebi, u svojoj neprestanoj želji da bude najbrži, često se dešavalo da postavi svoj bolid tako da ukoliko se drugi vozač ne skloni, mora doći do udesa, nešto što je uradio Alanu Prostu 1990. na VN Suzuke, kada je u prvom krugu u početnoj krivini udario Francuza koji se tada borio da osvoji titulu.

Nekadašnji vozač formule 1 a sada komentator britanskog “Skaj Sporta” Martin Brandl kazao je za Ajrtona sljedeće: Sena je imao Bogom dani talenat za vožnju, kao da je znao prije krivine tačno kada treba da skrene da postigne maksimalnu brzinu. Dobri vozači su znali da nađu dodatnih 0,1-0,2 stotitnki po krugu, oni odlični su znali da nađu i između 0,5-07, dok je Sena bio još bolji. Najbolje o tome svjedoči VN Monaka 1988. kada je svog timskog kolegu u Meklarenu čuvenog četvorostrukog prvaka svijeta Alana Prosta u bolidu Meklarena ostavio iza sebe cijelih sekund i po na kvalifikacijama.

Inače Brazilac je možemo slobodno reći kralj VN Monaka, idalje drži rekord po broju pobjeda (6) a ima i 8 podijuma u 10 sezona. Sena je tokom svoje karijere osvojio tri titule ( 1988, 1990, 1991), pobijedio je na 40 trka, još se 39 puta popeo na pobjedničko postolje. Sa pol pozicije krenuo je 65 puta u karijeri. U decembru 2009. godine britanski magazin Autosport ga je proglasio najboljim vozačem svih vremena, prema glasovima 217 vozača.

Nakon tragične nesreće koja još nije razjašnjena, ni dan danas se ne zna zašto je brazilski vozač izgubio kontrolu nad bolidom, uslijedile su velike promjene u Formuli 1. Smrt najpopularnijeg vozača svijeta pokrenula je niz promjena i to ne samo u Formuli 1.

Bivši predsjednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Maks Mozli rekao je kako su naknadne modifikacije u proizvodnji automobila spasile desetine hiljada života.

Rizici su smanjeni, ali svaki vozač zna da Formula 1 nikada ne može biti 100% sigurna.

Mitrović nakon titule: U šoku sam, ali presrećan

ZVEZDO