Hamilton vs Ferstapen

foto: twitter

Piše Igor Hrvatin

Imperija je uzvratila udarac, Luis Hamilton je podsjetio sve a možda i sebe samog na to koliko je Mercedes znao da bude dominatan. Kada sa začelja za 24. kruga na sprint trci dodjete do 5. mjesta a onda u nedelju na trci nakon kazne od 5. mjesta zbog zamjene motora, pobijedite sve rivale i glavnog konkuretna za titulu , toliko dominatno da u poslednjih 15-20 krugova možete lagano da vozite kako dalje ne bi opterećivali motor, sve je jasno. Mercedes nije otpisan, Hamilton još uvjek nije spreman da preda šampionsku titulu novom izazivaču Maksu Ferstapenu.  Najviše razloga za uživanje imaju gledaoci i navijači formule, koja od početka moderne turbo-hibridne ere tj od 2014. godine, nije zabilježila zanimljivije, bolje , kvalitetnije i neizvjesnije takmičenje.

Svaki iskreni fan i navijač se nada da ćemo gledati borbu do poslednje trke, do poslednje krivine na zatvaranju sezone na stazi u Jas Marini u Abu Dabiju. Mogla bi ova 2021. da nas podsjeti na neke ne tako davne godine , poput 2007. kada se u poslednjoj trci sezone odlučivalo između tri vozača (Hamilton,Raikonen i Alonso), na kraju Raikonen je osvojio titulu za samo 1 poen ispred tadašnjeg dvojca Meklarena. 2008. godina donjela nam je borbu Hamiltona i Mase, koja je bukvalno odlučena u poslednjem krugu u Brazilu, kada je Masa pobijedio i u trenutku kada je Brazilac prošao kroz cilj on je bio šampion, međutim Hamilton je u poslednjim krivinama pretekao Tima Gloka za 5. mjesto i tako za samo 1 poen više od Mase uzeo svoju prvu titulu.

Foto: Formula 1

Da se vratimo na sadašanji trenutak. Nakon 19. uzbudljivih i isrcpljujućih rundi,  možemo slobodno reći i tako, jer sezona i liči na jedan kvalitetni bokserski meč, u kome dva protivnika teške kategorije razmjenjuju udarce naizmjenično,  poeni kažu da je rezultat prilično neizvjestan. Maks ima  332,5  a Hamilton 318,5 poena. Hamilton je bolje otvorio sezonu i svoj pohod na 8. rekordnu titulu, na prve 4 trke , pobijedio je na 3 i jednom je bio drugi, sve je izgledalo da ide po dobro napisanom scenariju za Britanca i Mercedes. Da sve ne prođe po njihovom planu, pobrinula se Austrijska ekipa sa “letećim Holanđaninom” , niko nije mogao da zamisli prije početka sezone da će Maks moći ovako i ovoliko dugo da se bori rame uz rame sa Luisom, često uspijevajući i da nadmaši starijeg kolegu.

Hamiltonu se moraju priznati vozački kvaliteti koji mu se često osporavaju, iako nisam njegov fan ni najmanje, Britanac je jedan od najboljih vozača današnjice, on je konstanto u vrhu, ima najbrže krugove, njegova želja i glad za pobjedama i rezultatima je nevjerovatna, o tome najbolje svjedoči i njegov bivši kolega Niko Rozberg, koji je uspio da 2016. u direktnom duelu pobijedi Britanca. Rozberg se nakon te sezone povukao i sam je priznao da je morao da žrtvuje i svoj privatni život kako bi imao šansu da na jednakom nivou parira Hamiltonu. Često navijači komentarišu da bi u dominatnom bolidu bilo koji drugi vozač uradio posao sličan Hamiltonu, ali naravno da nije tako. Primjer za to je Botas koji u Mercedesu ponekad bljesne na nekom treningu ili trci ali nema konstantnost u vremenima, takođe i Perez u Red Bullu , vidi se razlika između Maksa i Luisa i ostalih, bar u ovom trenutku.

Foto: twitter/f1

Ferstapen sa druge strane je na početku karijere vozio previse agresivno, često je ulazio u bespotrebne duele i završavao pored staze, uspio je i timskog kolegu Rikarda da izbaci iz trke, svi se sjećamo i njegovih duela sa Kimijem, Fetelom i Hamiltonom u kojima su stari šampioni izražavali proteste zbog nepotrebnih izleta mladog Holanđanina. Mnogi Maksov stil vožnje porede sa legendarnim Brazilcem, Ajertonom Senom, beskopromisnost na stazi kako prema sebi , tako i prema drugima, spremnost da se uđe u rizik i za namjanji razmak koji se ukaže tokom trke, često je dovodio kolege u bezizlazne situacije, ukoliko se ne sklone sa putanje dolazilo bi do sudara, kao što smo vidjeli u tekućoj sezoni u par susreta sa Hamiltonom u Imoli i Monci kao i na poslednjoj trci u Brazilu , kada je iskoristio sve trikove koji su mu dostupni , neki i nelegalni da zadrži Hamiltona iza sebe. Mora se ipak priznati da je sezona 2021. Maksova godina punog sazrijevanja, incidenti su svedeni na minimum, Holanđanin je potpuno smiren nakon svakog duela, nakon pobjede nema euforije, kratko se prokomentariše i ide se na sledeću stazu. Mnogo je strpljiviji i staloženiji, zato, tri trke prije kraja ima14 poena prednosti.

Foto: twitter/formula1

Tekuća sezona,  specifična je i po sledećem, tradicionalne “domaće” trke na kojima Mercedes ili Red Bull dominiraju više ne postoje, očekivali smo da Hamilton i Mercedes budu pobjednici u Teksasu na stazi u Ostinu, međutim dogodilo se suprotno, Red Bull je napravio “brejk”, Hamilton i Njemačka ekipa brzo i ubjedljivo je vratila uslugu kolegama i na stazi “Interlagos” u Brazilu, na kojoj smo svi vidjeli Maksa na pobjedničkom podijumu, Mercedes je imao zadnju riječ. Kada se sve uzme u obzir, teško je napraviti prognozu za poslednje tri trke, nemamo jasnog favorita, posebno jer nakon Katara koji se vozi ovog vikenda ide premijerno nova trak u Saudijskoj Arabiji, ulična staza Džeda, koja se privodi kraju, a ako je suditi po simulacijama koje smo imali prilike da vidimo na zvaničnom sajtu formule, riječ je o izuzetno brzoj trci , u kojoj će vozači konstatno držati papučicu gasa pritisnutu skoro do maksimuma, što će dodatno opteretiti pogonske jedinice obje ekipe. Nama ostaje da uživamo i da se nadamo da neće biti mehaničkih kvarova, niko ne želi a vjerujem ni sami Hamilton i Ferstapen , nebi voljeli da tako osvoje naslov. Zato fanovi, čekamo crvena svijetla za početak spektakla i uskoro ćemo dobiti odgovor.   

Da li je trka u Brazilu bila Hamiltonova labudova pjesma ili se šampion, zajedno sa ekipom Mercedesa probudio u poslednjem trenutku,  i kreće po svoje 8 rekordno odličje.

Samo vakcinisani teniseri mogu igrati na Australijan openu

Pojavile se fotografije nestale teniserke