42 ljeto španskog šampiona

Foto: Formula 1

Piše: Igor Hrvatin

U subotu i nedjelju vozi se legendarna staza Spa Frankošamp, 79 izdanje legendarne trke u Belgiji. Predstojeći vikend biće posebno drag jednom iskusnom vozaču. Nekadašnji dvostruki šampion Fernando Alonso slavi svoj 42. rođendan u subotu 29 jula.

Čovjek koji je od 2001. godine u Formuli 1, tada kao debitant najslabije ekipe Minardija. Ostaće upamćen najviše po činjenici da je 2005. god. prekinuo petogodišnju dominaciju Ferarija i Mihaela Šumahera. Tim Renoa, na čijem je čelu bio Flavio Brijatore a za volanom tada mladi Alonso nastavio je sa uspjesima i naredne sezone i potvrdio dominaciju u najbržem karavanu na svijetu.

Turbulente godine…

Sve što je uslijedilo nakon te šampionske 2006. godine, možemo sumirati jednom kratkom našom narodnom izrekom: “Tako blizu a tako daleko”. Nevjerovatan je podatak da je popularni Nando izgubio tri titule svjetskog prvaka i to za samo 8 poena. Naime 2007- 1 poen u šampionatu koštao ga je titule izgubljene u zadnjoj trci, slično se dogodilo i 2010(4p) i 2012(3p), sve tri titule izgubljene su u poslednjim trkama gdje su odlučile nijanse i nedostatak sportske sreće.

Sreća takođe nije pratila ni Fernanda kada je birao timove u koje će prelaziti nakon nevjerovatnih uspjeha u Renou. Izabrao je 2007. godine. Meklaren, britanska ekipa spremala je tada jednog posebnog debitanta i dugogodišnji projekat Rona Denisa, naravno govorim o Luisu Hamiltonu. Nakon što se kratko zadržao u Meklarenu, koji je inače te 2007 godine optužen da je špiunirao Ferari, glavnog konkurenta za titulu(ekipa je kasnije bila diskfalifikovana iz takmičenja konstruktora), Španac se vraća u svoj voljeni Reno.

Ipak francuska ekipa bila je daleko ispod svog nivoa iz nekih prethodnih sezona. Alonso će svoj drugi boravak u ekipi zapamtiti po pobjedi u Singapuru a onda i po velikoj aferi koja je ubrzo uslijedila nakon toga. Drugi vozač ekipe Nelson Pike junior priznao je da je dobio timsko naređenje da se u trci za VN Singapura namjerno zakuca u zaštitni zid, kako bi u tom trenutku izazvao izlazak sigurnosnog vozila i tako omogućio Alonsu da pobijedi u trci. Nando je nakon istrage oslobođen optužbi, glavni krivci za nemile događaje bili su šef ekipe Flavio Brijatore (doživotna suspenzija iz F1) i drugi vozač ekipe brazilac Pike koji je odmah otpušten iz Renoa.

Nakon turbuletnih sezona u Meklarenu i Renou, Fernando dobija poziv koji se ne odbija, italijasnki tim , simbol formule Ferari dovodi sada već iskusnog Alonsa nebi li prekinuo post koji traje od 2008. godine. Alonso je zamijenio Kimija Raikonena kao vozača broj 1 italijanske ekipe.  Na njegovu nesreću “Skuderija” je u tim godinama kada je Fernando vozio za nju, isporučila neke od najlošijih bolida u svojoj istoriji.

Španac je često vozio tek treći a nekad i četvrti bolid po performansama na gridu. Ipak tu je pokazao sav svoj raskošan vozački talenat i takav Ferari mogu slobodno reći nosio do 10 pobjeda u šampionatu. Samo nevjerovatni bolid Red Bula i tada mladi Sebastijan Fetel koštali su Nanda dvije pomenute titule u 2010 i 2012 godini.

Klasa je vječna jedan od posljednjih Mohikanaca motosporta, svoje talente prenio je i u druge trkačke discipline. Nema mnogo vozača koji mogu da se pohvale sa titulama u formuli i na 24 sata Le Mana. Alonso je 2018. i 2019. pobijedio na legendarnoj stazi u Francuskoj vozeći u najjačoj klasi, Tojotin hibrid. Osim pobjede u Le Manu, on je sa japanskom ekipom osvojio titulu i u sezoni 2018-19 u prestižnoj kategoriji svjetskog šampionata u trkama izdržljivosti. Svoju bogatu trkačku karijeru oplemenio je i učešćem u američkoj seriji Indycar.

Vozio je Alonso čuvenim američkim ovalom u Indijanapolisu. Na zalasku svoje karijere trenutno vozi za britanski Aston Martin i to mogli bi reći jednu od boljih sezona. Veteran se tokom ove sezone našao na pobjedničkom postolju već 4 puta i samo su ga nevjerovatni Maks Ferstapen i Red Bul zakinuli pobjedničkog mjesta. Stvarno bilo bi nevjerovatno a ujedno i pretpostavljam rekordno da se 42 godišnjak popne na najveće postolje u nekoj od budućih trka.

Sa moje strane želim mu da to bude što prije, odmah sada u Belgiji ili još ljepše na kraljici brzine Monci u Italiji za nekih mjesec dana.

Borna Kapusta novi “student”

Julska Win&Go fešta – Osvoji Samsung S23 na najlakši mogući način!